Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon!

2021. július 10. 03:00 - Anita.B

marcos-paulo-prado-abni3hahzxu-unsplash.jpg"Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat." (Ef 4,23, NLT fordítás)

A változáshoz újfajta gondolkodásra van szükség. Ahhoz, hogy változzunk, meg kell ismernünk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, de azt is meg kell változtatnunk, ahogyan gondolkozunk.

A gondolkozásod meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogy érzel meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha változtatni akarsz azon, ahogy cselekszel, azzal kell kezdened, hogy változtatsz azon, ahogy gondolkozol. Emellett, ha változtatni akarsz azon, ahogyan érzel, a gondolkodásmódoddal kell kezdened.

Például, mondhatod azt: "Jobban kell szeretnem a férjemet.", de ez így nem fog működni. Az érzést nem lehet magunkra erőszakolni. Azon kell változtatnod, ahogyan a férjedről, gyerekeidről, feleségedről gondolkodsz. Ez majd változtat azon, ahogyan érzel, ami pedig majd változást hoz a cselekedeteidben. "Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Ef 4,23, NLT fordítás).

A bűn elleni harc, - a harc, hogy megbirkózz azokkal a hibákkal az életedben, amiket nem szeretsz -, az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy az érzéseidben, a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kell kezdened.

Az elméd megújítása rokonságban áll a "megbánás" szóval. Tudom, hogy a megbánás egy csúnya szó sok ember számára. Azt hiszik, hogy valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarnak tenni, valami fájdalmasat. Egy olyan srácra gondolnak, aki az utcasarkon áll egy táblával, ami azt mondja: "Tanúsítsatok megbánást! A világ vége közeledik!"

A megbánásnak nincs köze a viselkedésedhez. Ez az elméd megváltozásáról szól, és arról, hogy megtanulsz másként gondolkodni. "Megbánni" egyszerűen csak azt jelenti, hogy az elmédben ellenkezőjére fordítod a dolgokat.

A bűntudattól a megbocsátás felé. A frusztrációtól a szabadság felé, a sötétségből a világosság felé, az utálatból és keserűségből a szeretet felé.

Lehet, hogy abban is változnod kell, ahogyan Istenre gondolsz. Ő nem mérges rád; érted mérges! Mélyen vétkes vagy, de mélyen szeretett is.

Kezd az elméddel, és változtass azon, ahogyan gondolkozol a kapcsolataidról, a gazdaságról, a világról, a múltadról, a jelenedről, és a jövődről. Ha változtatsz azon, ahogy gondolkozol, az hatással lesz az érzéseidre és a viselkedésedre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Honnan veheted az erőt, hogy változtass olyan dolgokon, amiken változtatni egyedül nem vagy képes?
  • Szerinted miért kell megbánás elméd megújitásához?
  • Hogyan kell változtatnod azon, ahogyan a legfontosabb kapcsolataidról gondolkozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.03. Fordította: Gyanus)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása