Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel

2021. július 11. 03:00 - Erika1832

„Boldogok a szelídek, mert örökölni fogják a földet.” (Mt 5,5 NIV fordítás)

Ha életképes döntéseket akarsz hozni - hogy újra minden rendben menjen az életedben - meg kell tanulnod szelídnek lenni. A Máté 5,5 azt mondja: „Boldogok a szelídek, mert örökölni fogják a földet.” (NIV fordítás).

A Biblia a szelídség számos előnyét sorolja fel: a szelídek elégedettek lesznek (Zsoltárok 22,26); Isten vezeti őket (Zsoltárok 25, 9); bölcsek lesznek (Példabeszédek 11,2); friss örömmel töltetnek be (Ézsaiás 29,19).

A szelídségnek sok más előnye is van. A gondot az szokta okozni, hogy félreértjük ezt a kifejezést. Nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy mi a szelídség. Valójában gyakran összekeverjük egy másik kifejezéssel, amely úgy hangzik, mint: "szelíd” [meek], de úgy hangzik, mint "gyenge" [weak]. Mivel senki sem akar gyenge lenni, ezért senki sem akar szelíd lenni.

De az igazság az, hogy a szelídség és a gyengeség a spektrum ellentétes végén van. A szelídség semmiképpen sem gyengeség. Valójában a görög szelídség szó szerint azt jelenti, hogy: "ellenőrzés alatt álló erő".

Ha valaki szelíd, az nem jelenti azt, hogy egyúttal gyenge is. A vadlovak megszelídítésének leírására szokták ezt a kifejezést használni. Ennek a lónak még ugyanúgy megvan minden ereje, mint amikor vad volt, de most ez az erő irányítás alatt áll. Ez az erő a lovas hasznára van visszafogva.

Isten nem akarja, hogy gyenge legyél, de azt akarja, hogy szelíd legyél. A Biblia azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésére az életedben.

Íme a „szelídség” egyszerű meghatározása: Engedd el, és engedd meg Istennek. Ez a szelídség lényege. Megadás, alávetés és beleegyezés ahhoz, amit Isten tenni akar az életedben. Hagyni Istent, hogy Isten legyen az életedben.

Elengedni, és megengedi Istennek. Nem ismerek olyan kifejezést, amely többet tenne az egészségedért – fizikailag vagy érzelmileg –, mint ez a kifejezés. Ha elkezded gyakorolni ezt az életedben, akkor enyhülni fog a stressz és az aggódás is. Ha elengeded és megengeded Istennek, akkor ő eloszlatja a haragot, és véget vet a fájdalmaknak és a nehezteléseknek.

Ha ma is küzdesz valamivel, engedj teret a szelídségnek az életedben. Engedd el, és hagyd Istenre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed mely területe az, ahol különösen szükséges, hogy átengedd Istennek az irányítást?
  • Mi akadályozhat meg a szelídség gyakorlásában és abban, hogy Istennek rendeld alá az életed?
  • Isten irányítása hogyan oldja meg a haragot és a neheztelést?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.04.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása