Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyen tartós egy változás az életedben?

2021. július 14. 03:00 - Deltajulietttango

ruha.jpg„Ne igazodjatok e világ mintáihoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával!" (Róm 12,2)

Ha tartós változásokat akarsz elérni az életedben, át kell fókuszálnod az elmédet.

Pontosabban arról, amire nem szeretnél összpontosítani, át kell állítanod a gondolkozási sablonjaidat arra, amire koncentrálni szeretnél. Mert bármire koncentrálsz, afelé fogsz haladni.

A Rómaiakhoz írt levél 12,2-ben ezt írja: „Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával!" Ez az a terv, amelyre szükséged van gondolkodási mintáid megváltoztatásához. Nézzük meg mindegyik részét:

  • Ne igazodjatok". Milyen gyakran engeded, hogy más emberek alakítsák az életedet? Isten nem akarja, hogy olyan légy, mint valaki más; azt akarja, hogy az az ember legyél, akivé tett. Tehát ne másolj, ne igazodj, ne próbálj olyan lenni, mint valaki más.
  • E világnak mintája". A minta mindannak a leképezését jelenti, amit az életben megtanultál. Ha változtatni akarsz, meg kell változtatnod az életed során tanult mintádat vagy életmódodat. Ki kell cserélned a régi, egészségtelen mintát egy újra, Krisztus életének mintájára.
  • „változzatok meg értelmetek megújulásával!" Az átalakulás ugyanazt jelenti, mint a metamorfózis; ez az a folyamat, amelyben a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy akar Isten teljesen új emberré alakítani téged az elméd megújítása által.

Hogyan is történik ez? A Biblia ezt mondja az Efézusiakhoz írt levél 4,22-24-ben: Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.

Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell vetköznöd, és néhány dolgot fel kell öltöznöd (úgy, hogy előbb leveszed, aztán felöltözöd). Pont olyan, mint ruhákat próbálni egy boltban. Mielőtt felpróbálnád az új dolgokat, le kell venned a régieket.

Kezdd a mai napot azzal, hogy elengeded a régi hozzáállást, a gondolkodási mintákat és a képeket, amelyekkel együtt éltél! Aztán készülj fel arra, hogy felvegyed az Isten által neked szánt új öltözetedet!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gyakorlati megközelítésben mit jelent megújítani az elmédet?
  • Hogyan írnád le életed során korábban tanult életmódodat?
  • Milyen „régi cuccokat” kell levenned, hogy Isten megújíthassa az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása