Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segíts valakinek megtalálni a reménységet és a gyógyulást? – 2. rész

2021. július 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Active Hope in Leadership | Leading From the Roots

„Ne fáradjunk el a jót cselekedni, mert a megfelelő időben fogunk aratni, ha nem adjuk fel” (Gal 6,9 NIV).

Érezted már azt, hogy vannak reménytelen esetek? Azt, hogy valaki sosem fog megtérni? Például egy alkoholista rokon, egy kábítószerfüggő szülő vagy egy mások terhére levő szomszéd – valaki, akit a fájdalma, a gátlásai vagy egy szokása távol tart attól, hogy megismerje Istent.

Az igazság az, hogy senki sem elérhetetlen Jézus számára.

Tegnap említettük a kiscsoportok fontosságát abban, hogy hogyan segítsünk a „reménytelen” embereknek gyógyulást találni. Megvizsgáltuk Lukács evangéliuma 5. fejezetét, amikor egy csoport férfi a bénult társukat vitte Jézus elé. Ez a történet egy kiscsoport 3 jellemző tulajdonságát tárta elénk (együttérzés, hit és cselekvés), amelyet Isten a gyógyulásra használt. Ma 4 másikat fogunk megvizsgálni:

Kitartás. Talán néha elcsüggedsz, amikor próbálod elérni a családodat, barátaidat és ismerőseidet az evangéliummal. De nem adhatod fel. Lukács evangéliuma 5. fejezetében a barátok  nem engedték azt, hogy a csüggedés eltántorítsa őket. Nem számított a sokaság, amely közöttük és Jézus között volt. Pál levele a galatákhoz 6. fejezetének 9. verse ezt írja: Ne fáradjunk el a jót cselekedni, mert a megfelelő időben fogunk aratni, ha nem adjuk fel” (NIV).

Találékonyság. Ezek a barátok valami újat mertek csinálni. Eléggé nagy találékonyságra vall, hogy felmásztak egy tetőre, amelyet megbontottak, hogy eljussanak Jézushoz. Képzeld el, hogy milyen nagy gondot okoztak! A szolgálattal néha együtt járnak a gondok és problémák is, mivel emberek végzik. Azok a kis csoportok, amelyek nem lépnek ki a szokásokból és a berögződésekből, mert nem akarnak „problémásak” lenni, azok nem válnak a gyógyulás eszközeivé.

Együttműködés. Egyértelmű, hogy ezek a barátok együttműködtek egymással, hogy a barátjukat Jézus elé vigyék. Ez túlzottan nagy feladat lett volna egy embernek. Ugyanez jellemző a kiscsoportokra is. Az emberek gyorsabban jutnak el Krisztushoz egy támogató kiscsoportban. Egy egymást támogató közösség nagyon erőteljes bizonyság tud lenni Istenről.

Áldozatkészség. Töprengtél valaha is azon, hogy ki fizetett a tető javításáért később? Szerintem a barátok. Nem hiszem, hogy csak szét akarták szedni, aztán úgy hagyni, hogy valaki másnak kelljen megjavítania. Legyen az idő, pénz, erőfeszítés vagy bármi más, mindig ára van annak, ha valakit Krisztushoz viszünk. Lukács evangéliuma 16. fejezetének 9. versében olvassuk: Használd világi erőforrásaidat mások javára, és szerezz barátokat! Aztán amikor a vagyonod eltűnt, ők majd az örök otthonba fogadnak” (NLT). A kis csoportoknak hajlandóknak kell lenniük arra, hogy áldozatot hozzanak, ha mások gyógyulásának eszközei akarnak lenni.

Isten arra akar használni téged, hogy gyógyulást hozzon általad a reménytelenek számára. De nem várja tőled, hogy ezt egyedül végezd el. Hozz létre egy jó kis keresztény csoportot! Aztán kérdd Istent, hogy adjon neked kitartást, találékonyságot, az együttműködés lehetőségét és áldozatkészséget, amelyekre mind szükség lesz ahhoz, hogy az evangélium reménységével elérd a reményteleneket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Beszélj arról, amikor a szolgálatod során problémák adódtak, és szeretted volna feladni! Mi tartotta benned a lelket? Valaki segített túljutni azon az időszakon? 
  • Milyen módon tudják bátorítani egymást a kiscsoportok tagjai, amikor nehézségeken mennek keresztül? 
  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek bizonyságot tettél vagy akikért imádkozol, hogy Isten mentse meg őket? Hogyan tud segíteni ebben a kiscsoportod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.12.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések jelentése a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt található.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása