Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten lépésről lépésre adja a növekedést

2021. július 22. 03:00 - Anika Enikő

„Szabaduljatok meg tehát a régi énetektől, amely arra késztetett benneteket, hogy úgy éljetek, ahogy tettétek – a régi énetektől, amelyet álnok vágyai pusztítottak el. A szíveteket és elméteket teljesen újjá kell tenni, és fel kell öltenetek az új ént, amely Isten hasonlatosságára teremtetett, és megmutatja magát az igaz életben, amely becsületes és szent” (Ef 4,22–24 GNT).

Bár Isten azonnal átalakíthatna téged, mégis úgy döntött, hogy lassan hoz fejlődést életedbe.

Az egész Bibliában azt látni, hogy Isten így munkálkodik. Isten megengedte az zsidóknak, hogy „apránként” vegyék be az Ígéret földjét, hogy ne legyenk túlhajszoltak (5Móz 7,22). Jézus megfontoltan hozott fejlesztette tanítványait. Ugyanígy, Isten lépésről lépésre szeretne munkálkodni a te életedben is.

Miért telik annyi időbe a felnövekedés és a változás? Ennek számos oka van:

Lassan tanulunk. Az embereknek gyakran 40 vagy 50 alkalommal kell újratanulniuk a leckét, hogy valóban megértsék azt. A problémák megismétlődnek, és azt gondolhatod: „Na, ne! Már megint ez! Ezt már megtanultam!” De Isten jobban tudja. Izrael története jól szemlélteti, milyen gyorsan elfelejtjük az Istentől tanultakat, és hogy milyen hamar térünk vissza a régi viselkedésmintáinkhoz. Újra és újra meg kell tapasztalnunk a különböző helyzeteket.

Sokat kell felejteni és felülírni. Mivel a legtöbb problémád – és minden rossz szokásod – nem egyik napról a másikra alakult ki, irreális azt várni, hogy azonnal megoldódjanak. Nincs olyan tabletta, ima vagy elv, amely azonnal megsemmisítené a sok éves rongálódást. Kemény munkát igényel az eltávolítás és a helyreállítás. A Biblia „a régi én levetkőzésének” és „az új én felöltözésének” nevezi ezt (Róm 13,12; Ef 4,22–24; Kol 3,7–10.14).

A növekedés gyakran fájdalmas és félelmetes. Nincs fejlődés, növekedés változás nélkül, nincs változás félelem vagy veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül sem. Minden változás valamilyen veszteséggel jár. Az emberek félnek ezektől a veszteségektől. Még ha a régi módjaid önpusztítóak is, legalább megszokottak és ismerősek voltak, mint egy elhasználódott cipő.

A jó szokások kialakulásához idő kell. A jellemed minden szokásod összessége. Nem állíthatod, hogy kedves vagy, hacsak nem szokásszerűen vagy kedves. A szokásaid határozzák meg a karakteredet.

A Krisztusi jellegű szokások kialakításának egyetlen módja van: Gyakorolnod kell őket – és ez időbe telik. Nincsenek azonnal megjelenő szokások. Pál arra buzdította Timóteust: „Gyakorold ezeket a dolgokat! Szánd rájuk az életed, hogy mindenki láthassa a fejlődésedet!” (1Tim 4,15 GW).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért engedi meg, hogy fájdalmakat és veszteségeket élj át, miközben szellemileg növekedésben részesít?
  • Mi az a rossz szokásod, aminek megváltoztatásával gondjaid voltak? Jelenleg, hogyan segít neked Isten ezen?
  • Mi az, amit már most elkezdhetnél gyakorolni mindennap, hogy Krisztushoz hasonló karaktered alakuljon ki?

Megbízol Jézusban az üdvösségedet illetően?

Nem számít, mit tettél, vagy merre jártál, van elkészített helyed Isten örök családjában, amely rád vár. A meghívásod tárva nyitva áll. Csak higgy, és fogadd be!

Készen állsz? Íme egy ima, amellyel kezdheted:

„Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül számot fogok adni neked az életemről. Bevallom, hogy figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tieid szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. Hátat kívánok fordítani a bűneimnek, és feléd akarok lépni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul csináltam, és hogy ne kelljen fizetnem a büneimért. Tudom, hogy nem érdemlem meg bocsánatodat. Tudom, hogy csak kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy magadra vetted minden bűnöm. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan arra kérlek, hogy ments meg. Arra kérlek, hogy védj meg azoktól a bűnöktől és szokásoktól, amelyek jelenleg összekuszálják az életemet. Hiszek benned, Jézus; és hiszem, hogy betartod  ígéretedet, és azonnal, bizonyosan, teljesen és örök érvényűen megmentesz. Életem hátralévő részét azzal akarom tölteni itt a földön, hogy megismerlek téged, és hozzád hasonlóbbá váljak. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, akkor arra kérlek, hogy írd meg nekem angolul a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék küldeni neked néhány anyagot, amikor Jézussal kezded az utad.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.15.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni 2-4 betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelenti. A napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információ található.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása