Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázat kapcsolatokat épít

2021. július 29. 03:00 - Erika1832

„Legyetek alázatosak, és tartsátok a másikat többre magatoknál! [...] Ugyanaz a hozzáállás legyen meg bennetek is, ami Jézusban volt! Bár ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre mint valamire, amihez ragaszkodni kell” (Fil 2,3.5–6 NLT).

A szerénységre, az alázatra való képesség építi a kapcsolatokat. Mi az alázat? Amikor másokat tisztelsz, többre tartasz magadnál, és nem ragaszkodsz, nem követeled ki, hogy jogaidat érvényesítsd velük szemben.

Az önteltség viszont tönkreteszi a kapcsolatokat, és nagyon sokféle módon mutatkozhat meg. Kritikussá, ítélkezővé, rivalizálóvá, makaccsá és könyörtelenné tehet. A példabeszédek könyve 16. fejezetének a 18. verse azt mondja: „Pusztulást hoz az önhittség, az öntelt viselkedés romba dönt” (NCV).

A önteltséggel saját magunkat is megtévesztjük. Amikor gondod van az önteltséggel, akkor azt te nem ismered fel magadban. De rajtad kívül mindenki más észreveszi azt benned.

Hogyan mutatkozik meg az önteltség egy kapcsolatban? Először: tanácsot adsz akkor is, amikor erre senki sem kért. Másodszor: nem vagy hajlandó bevallani, hogy nehéz heted volt. Mindenki más azt mondja hasonló helyzetben, hogy „Hú, az elmúlt hét nehéz volt!” De te nem vagy hajlandó elismerni, hogy bármi nehézséget okozzon neked.

De hogyan alakul ki az alázat a kapcsolatokban? Nézzük meg Péter első levele 3. fejezetének 8. verséből az öt kapcsolatépítő magatartást! „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat!” (GW). Az első négy valójában az ötödikre épül rá: legyetek alázatosak! Ez egy kiváló modell a kapcsolatokhoz.

Miként valósul meg az alázat az életünkben? Úgy, hogy hagyjuk, hogy Jézus irányítsa a gondolatainkat, a szívünket, a hozzáállásunkat és a reakcióinkat. Az alázatban való fejlődés csak Jézussal lehetséges.

Az emberi kapcsolatok alaptörvénye: olyanná szoktunk válni, mint azok az emberek, akikkel időt töltünk. Ha morcos emberekkel töltesz időt, morcosabb leszel. Ha boldog emberekkel töltesz időt, akkor boldogabb leszel. Ha több alázatra vágysz, tölts több időt Jézus Krisztussal imádságban, és olvasd Igéjét. Csak beszélgess vele. Ő alázatos, és személyes kapcsolatot szeretne kialakítani veled.

Az alázatban való növekedés nagy feladatnak tűnhet, de Jézussal lehetséges. Tedd meg az első lépést az alázatossághoz, és még ma válj kapcsolatépítővé!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan jelenik meg az önteltség az életedben?
  • Milyen összefüggést látsz az alázat és a Jézussal való időtöltés között? Mit gondolsz, hogyan fogsz viselkedni, ha már jó ideje kapcsolatban vagy Jézussal?
  • Kit mondhatsz alázatos embernek életedben? Mi van azokkal, akik ellenállnak az alázatosságnak?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.22.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni néhány betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása