Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a szelídséget, ne a védekezést!

2021. augusztus 07. 03:00 - FodorImi

coffee-2937190_1280.jpg

„A szelíd válasz elfordítja a haragot, a nyers szavak viszont felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV).

Feltűnt már neked, hogy az emberek hajlamosak a velük szemben álló emberek érzelmeit utánozni? Az agyunkban levő „tükör idegsejtek” miatt van ez. Ezek teszik lehetővé, hogy együtt érezzünk az emberekkel, és visszatükrözzük, leutánozzuk az érzéseiket.

Például ha valaki dühös lesz rád, te is megharagszol. Ha valaki igazán szomorú, és elég hosszú időt töltöttél vele, te is szomorú leszel.

Hasonló módon, amikor az emberek felemelik a hangjukat veled szemben, rendszerint te is felemeled a hangodat. Aztán a másik még hangosabb lesz. Aztán te is még hangosabb leszel. A konfliktus nagyon hamar fokozódik, az érzelmeid pedig kikerülnek az irányításod alól.

A Biblia azonban azt mondja, hogy megválaszthatod, hogyan válaszolsz: „A szelíd válasz elfordítja a haragot, a nyers szavak viszont felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV).

Hadd adjak egy egyszerű tippet, amellyel sok szívfájdalomtól és konfliktustól mentheted meg az életedet! Amikor a másik ember felemeli a hangját, te vidd lejjebb a tiedet – a házasságodban, szülőként a nevelésedben, baráti kapcsolataidban és a munkahelyeden. Ezt nevezik kontrollált erőnek.

A szelídség hatástalanítja a konfliktust, és lecsendesíti a haragot.

Itt van egy jó igevers, amire egyszer még szükséged lesz, lehet hogy már ezen a héten: „Ha a főnököd haragra lobban ellened, ne menj el, mert a csendes lélek hatalmas félreértéseken is felülkerekedik!” (Préd 10,4 NLT).

Amikor a főnököd alaposan lehord, vagy a párod haragosan felemeli a hangját, ismerd fel, hogy lehet, az egésznek semmi köze hozzád! Ahelyett, hogy védekezni kezdenél, gyakorolj szelídséget! Engedd, hogy a szelíd válasz lefegyverezze a másik embert, és hatástalanítsa a helyzetet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a normál reakciód a felemelt hangokra – amikor a gyerekeid helytelenül viselkednek, vagy amikor nem értesz egyet a partnereddel?
  • Miért gondolod, hogy a szelíd válasz nyerőbb, mint a harag? Miért kelti fel az emberek figyelmét?
  • Keress alkalmat gyakorolni a szelídséget ezen a héten! Hogyan reagálnak az emberek, amikor te szelíden válaszolsz nekik? Fel is jegyezheted az erőfeszítéseidet és a hatásukat, és megoszthatod a kiscsoportoddal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.31.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása