Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megéri kereszténynek lenni?

2021. április 18. 03:00 - Anita.B

pexels-vanderlei-longo-2081128.jpg

„Mi haszna van annak, ha megnyered az egész világot, és elveszíted az örök életet? Mi hasonlítható az örök élet értékéhez?” (Mt 16,26 TLB)

Pál apostol első levele a korinthusiakhoz 15. fejezetének 19. verse mondja: „Ha a Krisztusba vetett reményünk csak erre az életre jó és nem tovább, akkor mi [keresztények] nagyobb szánalmat érdemlünk, mint bárki más az egész világon.” (GNT).

Miért mondja ezt Pál? Egyrészt nem könnyű Krisztusért élni egy olyan világban, ami nem szereti Krisztust. 

Tehát a legfontosabb kérdés, amire valaha választ adhatsz: Megéri kereszténynek lenni?

Az életben mindennek értéke van. Amikor igent mondasz valamire, nemet mondasz valami másra. Megéri a jutalom, hogy érte megfizesd a Krisztus követésének az árát?

Máté evangéliuma 16. fejezetének 26. versében Jézus azt mondja: „Mi haszna van annak, ha megnyered az egész világot, és elveszíted az örök életet? Mi hasonlítható az örök élet értékéhez?” (TLB).

Néhány ember világi dolgokra cseréli a lelkét. Például pénzre, hírnévre és fizikai dolgokra. A lelked sokkal többet ér.

Pál rájött erre. Amikor a filippiekhez írt levelének 3. fejezetének 7–8. versében megosztja bizonyságtételét, a következőt mondja: „Egyszer azt gondoltam, hogy ezek a dolgok értékesebbek, de most már értéktelennek tekintem őket amiatt, amit Krisztus tett. Igen, minden más értéktelen, amikor összehasonlítom Jézus Krisztus, az én Uram ismeretének végtelen értékével. Az ő kedvéért eldobtam minden mást, az egészet szemétnek tartva abból a célból, hogy megnyerhessem Krisztust.” (NLT).

Pál rájött, hogy semmi – semmilyen állás, semennyi pénz, semmilyen  élvezet – nem ér többet, mint Jézus.

A siker egy új definíciójára van szükségünk. A valós, jelentőségteljes siker nem azon alapszik, amid van, sem a megjelenéseden, sem azon, hogy jól érzed magad. Az igazi siker abból fakad, hogy az életedet Isten értékei szerint éled. És ez magával hozza a végső jutalmat: élvezheted az örökkévalóságot a mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért kergeti ennyi ember a pénzt, a hírnevet és az élvezeteket?
  • Krisztuson kívül milyen dolgok követésére érzel kísértést?
  • Mit gondolsz, miért éri meg kereszténynek lenni? 

Mit kergettél eddigi életed során?

Az igazi siker abból fakad, hogy az életedet Isten értékei szerint éled. Készen állsz ma elkezdeni Jézusért élni? Ha igen, akkor kezd ezzel az imával:

„Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot adok neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tieid szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól kezdve megváltozzon. Összeszámoltam Jézus követésének költségeit, és úgy döntöttem, ez megéri. Feléd fordulva el akarok fordulni a bűneimtől.”

„Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csakis a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy a mennyországba jussak, ami egy tökéletes hely.”

„Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy magadra vetted minden bűnömet. Te tettél elfogadhatóvá a menny számára, és alázatosan kérlek téged, ments meg engem! Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy be fogod tartani az ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad a fenti imádságot, kérlek írd meg nekem angol nyelven a Rick@PastorRick.com email címre. Szeretnék neked néhány ingyenes, angol nyelvű anyagot küldeni segítségül a Jézussal való utazásod elkezdéséhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.11.)

Szólj hozzá!

Építsd az életed arra, ami örökké meg fog maradni!

2021. április 17. 03:00 - ReveSz

man on grass field looking at sky

„Mert a figyelmünket rögzítjük, de nem azokra a dolgokra, amelyek láthatók, hanem azokra, amelyek nem láthatók. Ami látható, csak egy időre marad meg, de ami nem látható, örökké megmarad” (2Kor 4,18 GNT).

A legtöbb ember ritkán méri fel az értékeit, vagy kérdőjelezi meg érzékeléseiből eredő következtetéseit, amíg nem kerül krízishelyzetbe.

Amikor mély fájdalmaid vannak, akkor kezded el megvizsgálni, hogy mire alapozod az életed. Lehet, hogy rájössz, hogy úgy élted az életed, hogy jól érezd magad, hogy jól nézz ki vagy hogy gazdagságot és hatalmat halmozz fel. A krízishelyzet ösztönösen segít felismerni, hogy az életnek ennél többnek kell lennie.

De nincs okod várakozni egy krízishelyzetig az értékeid felméréséhez. Ehelyett állj meg ma, és fontold meg, hogy mit kellene értékelned! Kezdd azzal, hogy felteszed magadnak ezt a meghatározó kérdést: Mi fog megmaradni?

Úgy tűnik, a világ azt értékeli, ami itt és most történik. Az az üzenet, hogy a holnap nem számít. A jövő év nem számít. Hogy mi lesz ezer év múlva, nem számít. Az örökkévalóság és a menny nem számít. Élj a mának!

A Biblia valami mást mond: „A világ és annak kívánságai elmúlnak, de bárki, aki Isten akaratát cselekszi, örökké él” (1Jn 2,17 NIV).

Gondold át, mi történik, amikor kísértésbe esel! A kísértés nem csak a jó és a rossz közötti harcot jelenti vagy azt, hogy mi a legjobb és mi a legrosszabb.

A kísértés mindig egy harc a most és a később között: Azt teszem, amit Isten szeretne, és később élvezhetem ennek az előnyeit; vagy azt teszem, amit én akarok, és most élvezem az előnyeit?

A Biblia azt tanítja nekünk, hogy „Mert a figyelmünket rögzítjük, de nem azokra a dolgokra, amelyek láthatók, hanem azokra, amelyek nem láthatók. Ami látható, csak egy időre marad meg, de ami nem látható, örökké megmarad” (2Kor 4,18 GNT).

Akár krízisben vagy, akár nem, szánj egy kis időt arra, hogy felmérd, hogy mire van alapozva az életed! Válaszd azt, hogy Isten igazságára építed az életed! Ez örökké fog tartani, és sosem fogsz csalódni benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza arra, amikor az életed éppen egy krízishelyzetben volt! A hiábavaló dolgokra építetted az életed vagy Isten igazságára? Mit tanított neked az a időszak?
  • Mire építed ma az életed? Szükséged van korrigálásra ahhoz, hogy az életedet Isten igazságára építsd?
  • Milyen dolgok szoktak elterelni attól, hogy a figyelmedet rögzítsd „azokra a dolgokra, amik nem  láthatók”?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.10.)

Szólj hozzá!

Mi a legfőbb tekintély számodra?

2021. április 16. 03:00 - FodorImi

cup-1615074_1920.png

„Az emberi elme a legcsalárdabb minden dolog közül. Javíthatatlan. Senki sem képes megérteni, mennyire álnok” (Jer 17,9 GW).

Minden más felett áll az élet alapvető kérdése:

Mi lesz a végső tekintély az életedben?

A szüleid lesznek azok? Vagy a párod? Lehet, hogy a barátaid vagy a karriered? Talán a könyvek, melyeket olvastál? Az emberek, akiket követsz a közösségi médiában? A filmek, a show műsorok, amiket nézel vagy a dalok, amiket hallgatsz?

Mindezek a források formálják az értékeidet, ha hagyod, és az értékeid végső soron meghatározzák, hogy mi a végső tekintély az életedben.

Mi lesz hát számodra ez a tekintély? Isten lehetőséget adott, hogy te döntsd el. Szabad akaratot adott neked.

A legtöbb lehetséges tekintély ebbe a három kategóriába sorolható:

A te véleményed. Függhetsz saját magadtól, hogy zsigereid határozzák meg, hogy mit tegyél. Van azonban egy probléma ezzel. Tanulmányok kimutatták, hogy az érzékeléseid sokkal valószínűbb, hogy rosszak, mintsem jók. Tény, hogy néha még hazudsz is magadnak. A Biblia azt mondja: „Az emberi elme a legcsalárdabb minden dolog közül. Javíthatatlan. Senki sem képes megérteni, mennyire álnok” (Jer 17,9 GW).

A világ. Értékeid meghatározásában függhetsz más emberek véleményétől, gondolataitól. Mindazonáltal az emberek sokszor a rossz dolgokat értékelik. Például a világ a szépséget a jellem fölé emeli. Azt mondja, hogy hajszolj bármit, amitől jól érzed magad, azt állítja, hogy a leggazdagabbak győznek. A média minden irányból ezekkel a világi értékekkel bombáz annyira, hogy könnyen azt gondolhatod, Isten azért tett erre a bolygóra, hogy jól nézzél ki, hogy jól érezd magad, hogy megszerezz dolgokat. De ennél semmi sincs távolabb az igazságtól!

Isten Igéje. Isten Igéje objektív, igaz, hiteles – szemben a saját érzékeiddel vagy a világ véleményével. Isten Igéje ezt mondja: „Ha megmaradtok az én Igémben [...] megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,31 NASB).

A választás világos. Csak egyetlen tekintély van, amely mindig megbízható, soha nem vezet félre. Határozd el ma, hogy Isten Igéjének engeded meg az értékeid formálását! Add neki a végső tekintélyt az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért annyira meghatározó a tekintély választása?
  • Mikor engedted, hogy a saját érzékelésed vagy a világ véleménye nagyobb tekintély legyen Isten Igéjénél? Mi lett az eredménye?
  • Mikor engedted, hogy Isten Igéje legyen a meghatározó tekintély? Mi lett ennek az eredménye?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.09.)

Szólj hozzá!

Légy az ígéret embere!

2021. április 15. 03:00 - Besther

rainbow-307622_1280.png

„Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?” (Zsolt 118,6).

Isten hív téged mint gyermekét, hogy légy az ígéret embere.

Kicsoda az ígéret embere? Egyszerűen olyasvalaki, aki figyelmét Istenre összpontosítja és az ő ígéreteire.

Ha megpróbálsz valami értékeset csinálni az életedben, akkor előbb vagy utóbb találkozol kételkedőkkel. Lehet, hogy ki fognak nevetni, pletykákat terjesztenek rólad, vagy még meg is fenyegetnek.

Te viszont ne figyelj a rosszindulatúakra, még a problémáidra se! Figyelj Istenre és az ő ígéreteire! Válj az ígéret emberévé!

A Biblia elmondja, hogy Jézus miként válaszolt a kritikákra: „mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél” (1Pt 2,23).

Mikor egy kételkedő kerül az utadba, ne menj munkatársadhoz vagy barátodhoz pletykálni! Helyette bízd magad Istenre és ígéreteire! Imádkozz így: „Uram, tudom, hogy szeretsz engem. Tudom, hogy van terved az életemre. Bízni fogok benned.”

Dávid király ezt így mondta: „Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?” (Zsolt 118,6).

Lehet, hogy az emberek nem kedvelnek, de ez nem árthat neked. Nincs szükséged bárki jóváhagyására, hogy boldog légy. Olyan boldog leszel, amennyire boldog akarsz lenni. Nem kell sem szülői beleegyezés, sem testvéri, sem baráti. Az Úr veled van. Csak az ő véleménye számít.

A 119. zsoltár 11. versében Dávid ezt írja: „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.”

Ezt kell tenned. Ne raktározd elmédben a sok negatív gondolatot, ami jön. Helyette válj az ígéret emberévé. Tárold be Isten ígéreteit! És bízz benne, hogy pontosan azt fogja tenni, amit mond, hogy tenni fog!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha igaz az, hogy „annyira vagy boldog, amennyire boldog akarsz lenni”, akkor miért nincs több boldog ember?
  • Mik azok az Istentől kapott ígéretek, melyek segítenek, amikor kételkedő emberekkel kerülsz szembe?
  • Kinek a jóváhagyásával küzdöttél a legjobban az életedben? Miért vágytál ennek az embernek a beleegyezésére? Kérd Isten segítségét, hogy csak az ő jóváhagyására figyelj!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.08.)

Szólj hozzá!

Nem kell harcolnod a kritikusokkal

2021. április 14. 03:00 - daniella_89

dealing-with-ridicule-780x405.jpeg

„Ezért ennek az üzenetnek elküldésével válaszoltam nekik: »Nagy munkára köteleztem magam, így nem tudok elmenni. Miért hagynám abba a munkát, hogy elmenjek és találkozzam veletek?« Négy alkalommal küldték el ugyanazt az üzenetet, és én mindig ugyanazt a választ adtam” (Neh 6,3–4 NLT).

Isten egyedi módon teremtett téged egy fontos küldetéssel a földön, amit csak te tudsz beteljesíteni.

Szembe kell nézned azonban utadon a kételkedőkkel. Azt mondják majd: „Nem te vagy a megfelelő személy. Rossz ötleted van. Rosszul csinálod.”

Vedd elő például az Ótestamentumból Nehémiás történetét! Nehémiás nem pásztor volt vagy pap. Egy üzletember volt. Izraelt foglyul ejtették a babilóniaiak. Hetven évig voltak fogságban, aztán a babilóniaiak hazaengedték őket.

Jeruzsálemet lerombolták és védtelen volt. De Nehémiásnak támadt egy nagy ötlete arra, hogy ez megváltozzon: „Újjá fogom építeni a városomat – gondolta –, és a falakkal fogom kezdeni, hogy megvédhessem.”

Nehémiás története megtanítja, hogy minden lehetőség jár ellenállással.

Nehémiás számára az ellenállás azonnal jelentkezett. Izrael ellenségei nem akarták azt látni, hogy Jeruzsálem védelem alatt áll. Mindenféle módon megpróbálták megállítani Nehémiást a fal újjáépítésében. Próbálták gúnnyal, pletykákkal és fenyegetéssel. Amikor egyik sem működött, megpróbálták lassítani azzal, hogy egy csomó találkozóra hívták.

A kritikusaid – a kételkedők, akik megpróbálnak akadályozni abban, hogy azt tedd, amire az Úr hívott – ugyanezt a zsák trükköt fogják használni. Gúnyolni fognak, pletykát terjesztenek rólad, és fenyegetnek, hogy megállítsanak abban, amit Isten akar, hogy tegyél.

De ahelyett, hogy hallgatnál rájuk, reagálj úgy, ahogyan Nehémiás tette: „Ezért ennek az üzenetnek elküldésével válaszoltam nekik: »Nagy munkára köteleztem magam, így nem tudok elmenni. Miért hagynám abba a munkát, hogy elmenjek és találkozzam veletek?« Négy alkalommal küldték el ugyanazt az üzenetet, és én mindig ugyanazt a választ adtam” (Neh 6,3–4 NLT).

Nem kell harcolnod a kételkedőkkel. Nem éri meg. Ha megpróbálod komolyan venni azokat az embereket, akiknek negatív véleménye van Isten tervéről számodra, csak az idődet vesztegeted.

Nehémiás nem védte meg a munkáját. Neked sem kell megvédened magad. Csak engedd el a kételkedők kritikáit!

Egy nap Isten munkája az életeden keresztül bizonyított lesz. Legyen elég hited várni arra a napra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz figyelmen kívül hagyni a kételkedőket?
  • Milyen módon szembesültél ellenállással és a kételkedőkkel Istent követve?
  • Mit mondanál a kételkedőknek az alapján, amit ma tanultál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása