Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a legfőbb tekintély számodra?

2021. április 16. 03:00 - FodorImi

cup-1615074_1920.png

„Az emberi elme a legcsalárdabb minden dolog közül. Javíthatatlan. Senki sem képes megérteni, mennyire álnok” (Jer 17,9 GW).

Minden más felett áll az élet alapvető kérdése:

Mi lesz a végső tekintély az életedben?

A szüleid lesznek azok? Vagy a párod? Lehet, hogy a barátaid vagy a karriered? Talán a könyvek, melyeket olvastál? Az emberek, akiket követsz a közösségi médiában? A filmek, a show műsorok, amiket nézel vagy a dalok, amiket hallgatsz?

Mindezek a források formálják az értékeidet, ha hagyod, és az értékeid végső soron meghatározzák, hogy mi a végső tekintély az életedben.

Mi lesz hát számodra ez a tekintély? Isten lehetőséget adott, hogy te döntsd el. Szabad akaratot adott neked.

A legtöbb lehetséges tekintély ebbe a három kategóriába sorolható:

A te véleményed. Függhetsz saját magadtól, hogy zsigereid határozzák meg, hogy mit tegyél. Van azonban egy probléma ezzel. Tanulmányok kimutatták, hogy az érzékeléseid sokkal valószínűbb, hogy rosszak, mintsem jók. Tény, hogy néha még hazudsz is magadnak. A Biblia azt mondja: „Az emberi elme a legcsalárdabb minden dolog közül. Javíthatatlan. Senki sem képes megérteni, mennyire álnok” (Jer 17,9 GW).

A világ. Értékeid meghatározásában függhetsz más emberek véleményétől, gondolataitól. Mindazonáltal az emberek sokszor a rossz dolgokat értékelik. Például a világ a szépséget a jellem fölé emeli. Azt mondja, hogy hajszolj bármit, amitől jól érzed magad, azt állítja, hogy a leggazdagabbak győznek. A média minden irányból ezekkel a világi értékekkel bombáz annyira, hogy könnyen azt gondolhatod, Isten azért tett erre a bolygóra, hogy jól nézzél ki, hogy jól érezd magad, hogy megszerezz dolgokat. De ennél semmi sincs távolabb az igazságtól!

Isten Igéje. Isten Igéje objektív, igaz, hiteles – szemben a saját érzékeiddel vagy a világ véleményével. Isten Igéje ezt mondja: „Ha megmaradtok az én Igémben [...] megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,31 NASB).

A választás világos. Csak egyetlen tekintély van, amely mindig megbízható, soha nem vezet félre. Határozd el ma, hogy Isten Igéjének engeded meg az értékeid formálását! Add neki a végső tekintélyt az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért annyira meghatározó a tekintély választása?
  • Mikor engedted, hogy a saját érzékelésed vagy a világ véleménye nagyobb tekintély legyen Isten Igéjénél? Mi lett az eredménye?
  • Mikor engedted, hogy Isten Igéje legyen a meghatározó tekintély? Mi lett ennek az eredménye?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása