Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten négyféleképp válaszol a kitartó imára

2021. szeptember 26. 03:00 - Anita.B

diana-simumpande-abrc7x4_gly-unsplash.jpg

„Imádkozzatok a Szellemben mindenkor és minden alkalommal! Maradjatok éberek, és legyetek kitartóak az imádságaitokban!” (Ef 6,18 NLT).

Nincs olyan, hogy megválaszolatlan ima. Isten talán nem úgy válaszol, ahogy neked tetszik, de mindig válaszol az imára a következő négy mód valamelyikével:

Amikor a kérésed nem helyes, Isten azt mondja: „Nem.”

Isten nem fog neked olyasmit megadni, ami ártalmas számodra. Csak a legjobbját adja. Néha azért mond nemet, mert a kérésed nem illik össze a számodra legjobbjával.

Amikor nincs igazad, Isten azt mondja: „Növekedj!”

Lehet, hogy Isten adni akar neked valamit – lehet, akár egy olyan nagy áldás, amit el sem tudsz képzelni –, de nem vagy kész a felelősségre. Akár feszültséget is okozhat az életedben, ha most adná neked. Ne hagyd abba az imádkozást! Olvasd továbbra is Isten Igéjét, és tedd továbbra is Krisztust első elfoglaltságoddá!

Amikor az időzítés nem megfelelő, Isten azt mondja: „Lassíts!”

Habakuk próféta könyve 2. fejezetének 3. verse azt mondja: „Közeleg az idő, amikor a látomás beteljesedik. Ha lassúnak tűnik, ne ess kétségbe, mert ezek a dolgok biztosan bekövetkeznek. Csak légy türelmes! Nem fognak késni egyetlen napot sem” (TLB). Jön, de nincs még itt. Isten azt akarja, hogy lassíts le, amíg készen állsz kezelni azt. A növekedést gyakran ütemezni kell. És ez mindig időbe telik.

Amikor a kérésed, az időzítés és a jellemed mind összhangban van, Isten azt mondja: „Menj!”

Pál levele az efezusiakhoz 6. fejezetének 18. verse mondja: „Imádkozzatok a Szellemben mindenkor és minden alkalommal! Maradjatok éberek, és legyetek kitartóak az imádságaitokban!” (NLT). Nem imádkozol kitartóan, mert megpróbálod meggyőzni Istent. Kitartóan imádkozol, hogy így készen legyél, amikor Isten azt mondja: „Menj!”

Mindig hidd, hogy Isten válaszolni fog az imádra. Talán nem mindig kapsz olyan választ, amit akarsz vagy elvársz, de mindig a javadra és Isten dicsőségére lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor régóta vársz Istenre, hogy válaszoljon az imádra, hogyan maradsz bizakodó?
  • Bízol Isten időzítésében? Miért igen, vagy miért nem?
  • Ha Istenre vársz, hogy azt mondja: „Menj!”, mit tehetsz azért, hogy várakozás közben növekedj a szellemi érettségben?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.19.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A kitartó ima feltárja a fontossági sorrended

2021. szeptember 25. 03:00 - ReveSz

„Ezek a dolgok uralják a hitetlenek gondolatait, de a ti mennyei Apukátok már tudja minden szükségeteket. Keressétek mindenek felett Isten királyságát, éljetek igazságosan, és ő megad nektek mindent, amire szükségetek van” (Mt 6,32–33 NLT).

Amikor egynél többször imádkozol valamiért, azzal nem győzöd meg Istent, hogy tegye meg. Ő már várja, hogy neked adja. Csak szeretné tudni, hogy mi az, ami igazán fontos számodra.

A kitartó imádkozás próbára teszi a fontossági sorrendedet. Ha nem éri meg érte többször imádkozni, akkor az nem fontos.

Akarod tudni, mi a fontos számodra? Az, ami miatt a leginkább aggódsz. Az aggódás elmondja, mi a fontos az életedben. Ha aggódsz érte, akkor az fontos. Ha nem aggódsz érte, akkor vagy Istenre bíztad, vagy nem olyan fontos számodra.

Minden alkalommal, amikor aggódni kezdesz, meg kellene állnod, és az aggodalmat imává kellene változtatnod. Ha mindenért imádkoznál, ami miatt aggódsz, sokkal kevesebb miatt aggódnál. Az aggódás nem változtat meg semmit. Az ima viszont mindent meg tud változtatni.

Jézus a hegyi beszédében mondta: „Ezek a dolgok uralják a hitetlenek gondolatait, de a ti mennyei Apukátok már tudja minden szükségeteket. Keressétek mindenek felett Isten királyságát, éljetek igazságosan, és ő megad nektek mindent, amire szükségetek van” (Mt 6,32–33 NLT).

Amikor a fontossági sorrended helyes, akkor Isten válasza „igen”. Mindent meg fog adni, amire szükséged van, ha az első gondod az, hogy az ő királyságáért élj.

Lehet, hogy azt mondod: „Várok Istenre, hogy válaszoljon erre az imára.” Te vársz Istenre, vagy ő vár rád? Lehet, hogy próbára akarja tenni akarja a vágyadat és a fontossági sorrended. Tudni akarja, mi a legfontosabb az életedben, mielőtt megadja neked a választ.

A Biblia azt ígéri: „Az ÚR nem tart vissza semmi jót azoktól, akik azt teszik, ami igaz” (Zsolt 84,11 NLT).

Amikor Jézusért élsz – amikor oda szánod neki a figyelmedet, és kapcsolatban maradsz vele –, akkor készen áll arra, hogy megadja neked azt, amire a szíved vágyik.

Isten nem fogja visszatartani semmilyen jóságát.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi nincs most rendben az életedben? Például, mennyi időt töltesz Isten igéjével? Hogyan viszonyul ez ahhoz az időhöz, amit a közösségi médiával vagy TV nézéssel töltesz el?
  • Mik lennének a vágyaid, ha a fontossági sorrendedben Isten királysága az első?
  • Mi az az egyetlen kis dolog, amivel elkezdheted ma a kitartó imát szokássá tenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.18.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Imádkozz a legmélyebb vágyaidért!

2021. szeptember 24. 03:00 - FodorImi

heart_1.jpg

„Leld örömödet az ÚRban, és megadja neked szíved vágyait” (Zsolt 37,4 NLT).

A kitartó ima próbára teszi a vágyaidat. Amikor elkezdesz imádkozni az áttörésért, észre fogod venni, hogy az imádkozásod kifejleszti, megmutatja, mi az, amit igazán akarsz.

Mindenkinek vannak vágyai. Azért vannak vágyaid, mert Isten helyezte beléd azokat. Isten minden ajándéka jó, de a vágyakat lehet rosszul használni, vissza lehet élni velük, el lehet ferdíteni azokat. A tűz jó dolog a kandallóban, de ha rossz helyen van, leégetheti a házat.

Vannak jó vágyak az életedben, és vannak rosszak is. Vannak megfelelő és nem megfelelő vágyak az életedben, hasznosak és károsak, építő jellegűek és rombolóak. Amikor kitartóan imádkozol, a vágyaid kiszűrődnek, és Isten feltárja, mely vágyak jók és melyek nem.

A kitartó imádkozás megmutatja a különbséget a futó gondolat és a mély vágyak között. Ha csak egy alkalommal kérsz valamit Istentől, az nem mély vágy. Az csak egy futó kívánság. Isten nem foglalkozik azzal, hogy minden kívánságodat teljesítse. Mint mennyei Apukádat, őt sokkal inkább az érdekli, hogy a legmélyebb vágyaidról gondoskodjon.

Végső soron Isten meg akarja adni neked a vágyaidat. Csak biztos akar lenni abban, hogy ő az első vágyad, és minden más csak másodlagos. Amint kitartóan imádkozol, szíved egyre inkább Isten felé és azok felé a dolgok felé fordul, amiket ő szeret. Aztán elkezdesz vágyni azokra a dolgokra, amelyek tisztelik Istent, és amelyek első helyen tartják őt a szívedben. Szinte semmi nincs, amit Isten meg ne tenne annak a nőnek vagy férinek, aki Istent teszi első helyre az élete minden területén.

A Biblia ígéri: „Leld örömödet az ÚRban, és megadja neked szíved vágyait” (Zsolt 37,4 NLT).

Isten nem fukar. Rád vár, hogy kérj. Gyönyörködj az Úrban! Figyelj rá, amint kitartóan imádkozol, és szűrd ki a futó kívánságaidat azért, hogy a legmélyebb vágyaidért imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van-e valami, amiért imádkoztál, amit Isten nem adott meg, de most látod, hogy az csak egy futó kívánság volt? Adott helyette Isten valami mást?
  • Milyen módokon leled örömödet az Úrban?
  • Hogyan követheted nyomon az imádságaidat, hogy megláthasd, mennyire következetesen és kitartóan imádkozol valamiért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.17.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Próbatétel érkezik az áldás előtt

2021. szeptember 23. 03:00 - gerbeaud

„Finomítani fogom őket, mint az ezüstöt, és meg fogom tisztítani őket, mint az aranyat. Kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (Zak 13,9 NLT).

Néhány ima azonnal meghallgatásra kerül, míg mások csak hetek, hónapok vagy akár évek múlva. Ezt valószínűleg nagyon is jól tudod. De van egy jó hírem: amíg Isten válaszáért imádkozol, olyan dolgokat tanulsz meg, amelyeket másképp nem tudnál.

A várakozásban áldás van. Az egyik áldás az, hogy többet tudsz meg magadról, ha nem kapsz meg azonnal mindent, amit szeretnél.

Két legfontosabb imáim közül, amelyeket valaha is imádkoztam, az egyikre 13 évvel, a másikra pedig 25 évvel később válaszolt Isten. De megválaszolta! Ezek voltak akkoriban a legfontosabb imáim. Miért tartott ilyen sokáig? Mert amíg én az imákon dolgoztam, addig Isten munkálkodott rajtam.

Elgondolkodtál-e valaha azon, hogy amikor „tűzön mész keresztül", annak miért kell megtörténnie? Próbatételre és megtisztulásra szolgál. Miközben újból és újból imádkozol valamiért, olyan próbatételeken esel át, amik egyre többet felfednek rólad.

Isten azt mondja Zakariás próféta könyve 13. fejezetének 9. versében: „Finomítani fogom őket, mint az ezüstöt, és meg fogom tisztítani őket, mint az aranyat. Kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (NLT).

Az aranyat úgy tisztítják, hogy egy nagy kádba teszik, és addig melegítik, amíg annyira fel nem hevül, hogy az összes szennyeződés kiválik, és elég. Honnan tudja a kovács, hogy az arany és az ezüst tiszta? Meglátja bennük saját tükörképét.

Isten akkor láthatja benned saját tükörképét, amikor az összes szennyeződés kiégett az életedből – miután „átmentél a tűzön". Azt mondja, hogy miután elvégezte a próbatételt és a tisztítást, „kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (Zak 13,9 NLT).

A megválaszolt ima a próbatétel után következik. Minden áldás előtt van próbatétel. Isten erőpróba elé állít, mielőtt rád bízza a sikert. Ezek a kitartó imádkozás alapelvei.

Isten próbára tesz, mielőtt megáld. Ebben a próbatételben sokat fogsz tanulni magadról. Ha feladod az imádkozást, soha nem fogod megtanulni azokat a leckéket, amik segítenek abban, hogy egyre inkább hasonlíts Jézushoz.

Imádkozz kitartóan minden nap! És ne feledd, hogy a próbatétel után megérkezik az áldás!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza arra, amikor Isten hagyta, hogy „tűzön menj keresztül", mielőtt megválaszolta imádat! Milyen módon fejlődtél ebben a tapasztalásban?
  • Miért fontos, hogy jobban hasonlíts Jézusra?
  • Isten hogyan tesz most próbára téged? Mit fogsz ma tenni azért, hogy kitartó légy az imádkozásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.16.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan figyelj Istenre?

2021. szeptember 22. 03:00 - daniella_89

freestocks-org-128787-e1492640635507.jpeg

„Szemem mindig az ÚRra néz segítségért. Ő távol fog tartani minden csapdától" (Zsolt 25,15 NCV).

Amikor az általános iskola felső tagozatába jártál, bizonyára volt olyan személy, akire nagyon sokat gondoltál, de ő észre sem vett. Nehéz elképzelni, hogy az, aki ennyire elfoglalja a gondolataidat, egyáltalán nem gondol rád. Legtöbbünk mégis átéli ezt a fájdalmas tapasztalatot.

Képzeld el, hogyan érez Isten, ha nem kap a te figyelmedből! A Biblia azt mondja: Ő állandóan gondol rád. Fájdalmas lehet számára, amikor te egyáltalán nem gondolsz rá egész nap.

Isten szeretné a figyelmedet. De hogyan adsz neki belőle? Egy módja ennek: ha újra és újra imádkozol valamiért. Ekkor odafigyelsz rá.

Az egyik oka annak, hogy Isten különösen szerette Dávid Királyt, az volt, hogy Dávid mindig figyelt rá. Ezt mondta: „Szemem mindig az ÚRra néz segítségért. Ő távol fog tartani minden csapdától” (Zsolt 25,15 NCV). Ez azt jelenti, hogy Dávid fáradhatatlanul imádkozott.

Ahogyan Dávid király, te is váratlan helyszetekkel találkozol nap mint nap. Isten az egyetlen, aki előre ismeri ezeket, és a folyamatos imádság a legjobb mód arra, hogy sikeresen kikerüld őket.

Amikor felfelé vezetsz egy hegyi szerpentinen, mindig nagy segítséget jelent, ha előre látod, mi van előtted. De ha egy lassú teherautó mögött ragadtál, és nem látod előre a kanyarokat, az megkeseríti az utazást. Milyen nagy segítséget jelentene akkor, ha egy helikopterből lekiáltanák: „minden tiszta az előzéshez”!

Isten olyan, mint egy ilyen helikopter pilótája. Látja, amit te nem látsz. Látja milyen csapdák várnak rád a héten, a hónapban, az évben. Ha figyelsz rá, és rajta tartod a fókuszt, előtted jár, és megmutatja, hogyan kerüld el a csapdákat.

A Biblia azt mondja: „Keressétek az Urat és az ő erejét; keressétek az ő jelenlétét állandóan!” (Zsolt 105,4 ESV). Milyen gyakran kellene Istent keresned? Állandóan! Az imádság nem olyan, amit csak ki kell pipálni egy listáról. Ez egy folytonos párbeszéd.

Légy kitartó az imádságban! Keresd állhatatosan Istent vezetését és segítségét! Ne hagyd abba a kommunikációt! Ő szereti, ha figyelsz rá. Készen áll, és várja, hogy válaszolhasson az imáidra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hajlamosak vagyunk akkor a legállhatatosabbak lenni az imádságban, amikor mély fájdalmat élünk át. Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Hogyan lehetséges állandóan keresni Istent? Mi ennek a gyakorlatban is megvalósítható módja, amit te is megtehetsz?
  • Mi az, ami nyugtalanná tesz? Hogyan segít az imádság békét adni ebben a helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.15.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása