Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Öt lépés, hogy lazíts Isten kegyelmében

2021. február 07. 03:00 - Tomes Lívia

lazits.jpg

„Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől” (Zsid 12,15 NCV).

Hogyan tanulhatsz meg  „L.A.Z.I.T.”-ani  Isten szabadító kegyelmében?

LLásd meg, hogy senki sem tökéletes!

A 119. zsoltár 96. verse Isten felé fordított vers, amely kijelenti: „Semmi sem tökéletes, csak a te szavaid” (TLB). Amit a társadalom mond neked, az nem tökéletes. Amit a közvélemény mond, az sem tökéletes. Amit gyermekkorodtól tanultál, az sem tökéletes. De Isten Igéje tökéletes. Ha a Bibliára figyelsz, és arra építed az életedet, akkor életednek tökéletes alapja lesz.

Atyád ő. Élvezd Isten feltétel nélküli szeretetét!

A Biblia azt mondja: „Lássátok, milyen nagyon szeret minket mennyei Atyánk, mert ő megengedi, hogy az ő gyermekinek hívjanak minket – gondolj erre –, és valóban azok vagyunk” (1Jn 3,1 TLB). Amikor Krisztus követője leszel, akkor őt szolgálod – de nem úgy, mint egy szolga. A Biblia azt mondja, hogy a király gyermekévé lettél. A szolgát munkája miatt fogadják el; a gyermeket pedig annak alapján, hogy ki ő. Egy szolga szorongva és aggódva kezdi a napját, mert munkájával szeretne örömet szerezni gazdájának; egy gyermek a családja szeretetében lehet biztonságban. A szolga munkája miatt lesz elfogadott; egy gyermek pedig a hovatartozása miatt.

– Engedd el a Zsinórt! Hagyd, hogy Isten kezelje a dolgokat!

Mit teszel azokkal a dolgokkal, amiket nem tudsz kontrollálni? „Hajítsd minden aggodalmadat [Istenre], mert ő gondoskodik rólad” (1Pt 5,7 NIV). Amikor horgászol, és fogod a zsinórt, egyszer le kell venni az ujjadat a gombról, és el kell engedned. Ahogy a hajítás lényege az elengedés, a tökéletesség legyőzéséhez el kell engedned dolgokat, és hagynod kell, hogy Isten végezze a munkáját.

Isten ajándéka. Hittel cselekedj, ne félj!

Emlékezz arra, hogyan kerültél bele Isten családjába! Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 8. verse azt mondja: „Mert kegyelem által szabadultál meg hit által” (NIV). Egyedül kegyelemből juthatsz a mennybe. Sohasem leszel elég jó, és meg sem vásárolhatod a belépőt. Ez egy ajándék Istentől, ami ingyen van.

TTökéletességre vágyás helyett, inkább keresd Isten békességét!

A tökéletesség keresése tönkreteszi a békességedet. Jézus Máté evangéliuma 11. fejezetének 28–29 versében így szól: „Fáradt vagy? Kimerült? Kiégtél a vallásban? Gyere hozzám! Szökj el velem, és helyre fogod hozni az életed. Megmutatom, hogyan pihenjen igazán... Ismerd meg a kegyelem természetes ritmusát!” (The Message). Micsoda ajánlat!

Sokszor fogsz még elbukni az életedben. De nem kell emiatt aggódnod, ha már megkaptad Isten kegyelmét. Valójában csak egy dolog miatt kell aggódnod: „Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől!” (Zsid 12,15 NCV). Fogadd el most ezt a kegyelmet, és lazíts!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen baj, harag vagy bűntudat emlékeztet téged arra, hogy senki sem tökéletes?
  • Isten szeretetének milyen jellemzői segítenek neked lazítani?
  • Hogyan kellene válaszolnod Isten kegyelmének felajánlására?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.31.)

Szólj hozzá!

Isten gondoskodik rólad a csodához vezető úton

2021. február 06. 03:00 - Lilla:)

raven.jpg

„Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (Fil 4,19 NIV fordítás).

A csodára várni nehéz. Gyakran az odavezető úr rideg, sötét és magányos. Az is lehet, hogy azon kapod magad, hogy lerobbantál az úton. Lehetséges, hogy azt sem tudod hová tartasz, vagy milyen hosszú út áll még előtted.

Nem számít, hogy hol tartasz a csodádhoz vezető úton, van néhány dolog, amit észben kell tartanod:

Csak Istenre van szükséged.
Nem kell hatalmas bankszámla, teli tömött hűtő vagy akár egy állás. Ha Isten úgy akarja, akár hollókkal is küldhet neked ételt, ő gondoskodik rólad. Így gondoskodott a kimerült és a teljesen kiszáradt Illés prófétáról is a sivatagban – olvashatod A királyok első könyve 17. fejezetében. Amikor Isten egyik forrása kiapad, akkor ő könnyen mutat egy másikat. Rá kell bíznod minden szükségedet.

Amerre Isten vezet, ott gondoskodik rólad.
Miután Isten elküldte a hollókat, hogy etessék Illést, elmondta neki, hogy egy veszélyes útra küldi Sareptába, ahol aszály és nagyon kevés élelem van. Azonban Isten Illés elé küldött egy szegény özvegyasszonyt, aki igen adakozó szívű volt. Amikor Isten azt mondja neked, hogy menj el valahova, indulj rögtön! Amikor Isten azt mondja, hogy tégy meg valamit, tedd meg azonnal! Amikor Isten kijelöl számodra egy irányt, biztosítja azt is, ami szükséges ahhoz, hogy arra menj.

Minden-egyes nap bíznod kell benne!
Miért? Mert vannak olyan problémáink, amik nap-nap után előkerülnek. Például, ha pénzügyi gondjaid vannak, minden nap szembe kell nézz velük. Ezért minden egyes nap Istenre kell bíznunk magunkat. A Biblia azt mondja: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (Fil 4,19 NIV).

Isten ígéretei valóra válnak, amikor engedelmeskedsz neki.
Gyakran előfordul, hogy Isten a tervének épp csak a soron következő lépését mutatja meg nekünk. Azt várja tőlünk, hogy engedelmesen megtegyük az első lépést, majd azt követően teszi láthatóvá a következőt. Lehetséges, hogy nem minden lépés tűnik logikusnak útközben, de ennek ellenére hittel és bizalommal engedelmeskedhetsz tudva, hogy Isten útja a legjobb.

Hogyan teheted meg hit első lépését?
A hit első lépése, hogy megkéred Jézust, mentsen meg téged, és vegye át az irányítást életed felett. Ha ezt eddig még nem tetted meg, akkor arra hívlak, hogy mondd el most ezt az imát:

„Kedves Isten, köszönöm, hogy szeretsz és arra vársz, hogy melletted döntsek. Bocsásd meg, hogy a munkámtól, más emberektől és a saját terveimtől függtem helyetted! Meg akarok tanulni bízni benned minden egyes nap. A te utadat akarom járni, nem a sajátomat. Megbánom a bűneimet, és elhiszem, hogy te vagy a Megmentőm. Téged akarlak követni, és arra kérlek, hogy ments meg, és légy életem része! Szeretném igénybe venni az ígéretedet, hogy ha bízom benned, akkor megmentesz és betöltöd minden szükségem. Amikor megmondod nekem, hogy mit kell tennem, engedelmes leszek. Segíts emlékeznem, hogy te vagy minden, amire szükségem van, és ha te vezetsz, akkor gondoskodsz is rólam. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, és befogadtad Jézust, kérlek küldj egy (angol nyelvű) e-mailt a rick@pastorrick.com címre. Rick pásztor szeretne küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segíthesse Jézussal járó utad kezdetét.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az, ami megkísért, hogy inkább benne bízz, mint Jézusban?
  • Milyen váratlan módokon gondoskodott rólad Isten?
  • Elfogadtad már Jézust mint megváltódat? Ha nem, mi tart vissza ettől? Ha igen, milyen változások mentek végbe az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.30.)

Szólj hozzá!

Érdemes várni Isten csodájára

2021. február 05. 03:00 - Anika Enikő

20210205.jpg

„Az én gondolataim, nem a ti gondolataitok, mondja az Úr. És az én utaim messze túlmutatnak azon, amit csak el tudtok képzelni” (Ézs 55,8 NLT).

Néztél már szembe nagy kihívással? Olyannal, ami csoda nélkül megoldhatatlannak tűnt?

Ha még nem, akkor majd fogsz! Amikor ez elérkezik, akkor döntened kell! Vagy vársz az Úr időzítésére és vezetésére, vagy a saját kezedbe veszed a dolgot, és magad próbálod megcsinálni a csodát.

Ám az igazság az, hogy a csodák nem onnan jönnek, ahonnan várjuk őket. És végképp nem a saját erőfeszítéseink eredményeképpen jönnek létre. A csodák keletkezése mindig váratlan és kiszámíthatatlan.

Vegyük például Ábrahám életét!. Isten azt mondta neki, hogy fia fog születni, és, hogy ez a fiú lesz a kiválasztott nép atyja. Ábrahám közel száz éves volt, és feleségével eddig még nem született gyerekük. Csoda lett volna, ha ez megtörténik.

Aggódott, hogy Isten ígérete nem következik be, és nem várt Istenre, hogy csodát tegyen. Saját kezébe vette a dolgot, és gyermeke született egy olyan asszonytól, aki nem volt a felesége.

De nem ez volt Isten terve. Isten terve az volt, hogy csodát tegyen Ábrahám feleségével, Sárával. Ábrahám megoldása rosszabb volt mint Istené.

Ugyanez igaz ránk is. A dolgok általad történő megvalósításának módja mindig csupán a második legjobb – Isten módszere viszont a legeslegjobb.

Ha te találnád ki Isten tervét, te lennél Isten. Ám te nem vagy Isten! Ézsaiás próféta könyve 55. fejezetének 8. versben ez áll: „Az én gondolataim, nem a ti gondolataitok, mondja az Úr. És az én utaim messze túlmutatnak azon, amit csak el tudtok képzelni” (NLT).

Bízz Istenben és mondd: „Azt nem tudom, hogy Isten hogyan fogja megtenni, de azt tudom, hogy meg fogja tenni.”

Ezután egyszerűen engedelmeskedj, és kövesd amerre Isten vezet! És készülj a csodára!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén van szükséged csodára? Próbáltad már a saját erődből létrehozni ezt a csodát vagy bízol Istenben?
  • Hogyan tudod megmutatni Istennek, hogy bízol abban, hogy elhozza a számodra szükséges csodát?
  • Mi olyan dolgot mond neked Isten, hogy megtégy, aminek nem sok értelmét látod, de tudod, hogy engedelmeskedned kellene neki?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.29.)

Szólj hozzá!

A csodához vezető út kihívásokkal teli

2021. február 04. 03:00 - Anika Enikő

„Akkor az Úr szólt Illésnek: »Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába, és lakj ott egy ideig! Megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad.« Így Illés elment Sareptába” (1Kir 17,8–10 NCV).

Időnként halálra rémülsz és sebezhető vagy? Nem tudod merre indulj, nem tudod mennyi ideig tart, nem tudod, hogy mi fog történni, ha odaérsz? Nos akkor, mi is az, amit tudsz?

Emlékezz: a csodához vezető út gyakran nyomasztó terepen halad át!

A Biblia betekintést enged ebbe A királyok első könyve 17. fejezetének 8–10 verseiben: „Akkor az Úr szólt Illésnek: »Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába, és lakj ott egy ideig! Megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad.« Így Illés elment Sareptába” (1Kir 17,8–10 NCV).

Isten utasítása azt jelentette, hogy Illésnek veszedelmes területeken keresztül több mint százhatvan kilométert kellett megtennie, ráadásul aszályos időben. Mindenki, akivel találkozott, ismerte őt, és Aháb király vérdíjat tűzött ki a fejére. Illés útja határozottan nyomasztó lehetett.

Amikor végül Illés Seratpába érkezett, találkozott egy szegény özvegyasszonnyal, aki enni adott neki. Ám a város tele volt pogányokkal, akik nem haboztak volna megölni őt. Hogyan tudta volna egy özvegyasszony megvédeni, vagy megoltalmazni őt?

A csodák nem akkor történnek, amikor rendben és kényelmesen folynak körülöttünk a dolgok, hanem akkor, amikor aggodalommal vagyunk teli.

Illés nem mondta Istennek, hogy „Nézd, Uram! Három baj is van ezzel a tervvel. Egy: rossz irányba küldesz. Kettő: gonosz városba küldesz. És három: olyanhoz küldesz, aki alkalmatlan arra, hogy megvédjen.”

Illés szó nélkül engedelmeskedett.

Isten útjai a csodához gyakran nyomasztó terepeken vezetnek keresztül, s így megtanulod, hogy tőle függsz. Ez igaz Illésre és Isten népére mindenütt a Bibliában. Például:

  • Amikor Mózes a rabszolgaságból az Ígéret Földjére kivezette a zsidókat, akkor át kellett kerülniük a Vörös-tenger partjának másik oldalára.
  • Mielőtt Dávid legyőzte Góliátot, ki kellett állnia a küzdőtérre.
  • Isten azt mondta Jósáfátnak, hogy akkor lesz övé a győzelem, ha a kórust állítja a hadsereg élére. Szerinted mekkora hit kellett ehhez?

A csodák soha nem a komfortzónánkban történnek. Amikor minden rendezett az életedben, akkor nincs szükséged csodára. Csodára csak akkor van szükséged, amikor magad alatt vagy.

Jelenleg olyan helyzetben vagy, amikor a dolgok kissé – anyagilag, érzelmileg, kapcsolatilag vagy talán testileg – kényelmetlenek? Lehet, hogy ideges, nyugtalan, bizonytalan vagy valami miatt? Gratulálok! Köszöntlek a csodához vezető úton!

Ezen az aggodalmakkal teli úton kövesd Illés példáját! Engedelmeskedj Istennek, és az út végén megláthatod Isten csodáját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kér Isten tőled, hogy megtégy, ami kínos, ami kényelmetlen?
  • Láttad-e már Isten csodatevő munkáját valamilyen nyomasztó helyzetben saját magad vagy valaki más életében? Hogyan mutatta meg ez az eset, hogy jobban függsz tőle?
  • Kik azok az emberek, akik bátorítani tudnának téged, ha most éppen a hit aggodalmakkal teli útján jársz?  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.28.)

Szólj hozzá!

Hogyan kapjuk meg azt a kegyelmet, ami átsegít a nehézségeken?

2021. február 03. 03:00 - Ivanyina Krisztina

a_voros-tenger.jpg

„Háromszor könyörögtem az Úrhoz, hogy vegye el tőlem. De ő azt válaszolta, hogy az én hatalmam ereje a gyengeségekben mutatkozik meg” (2Kor 12,8–9 NIV).

Mit teszel, amikor nem tudsz megoldani egy problémát, kibogozni egy rejtélyt, megváltoztatni a körülményeket vagy elfelejteni egy sérelmet? Átadod magad Isten soha el nem múló kegyelmének.

Isten felajánlja neked azt a kegyelmet, ami átsegít a kísértéseken, a feszült helyzeteken, a megpróbáltatásokon és a gondokon. A következő négy dolgot kell tenned, hogy megkapd ezt a kegyelmet.

Kiálts Istenhez segítségért! Amikor úgy teszel, mintha minden csak tőled függne, akkor kizárod Isten hatalmát az életedből. Be kell ismerned hiányosságaidat, és azt mondani: Istenem, én ezt nem tudom kezelni!” A Biblia azt mondja: „»Isten ellenzi a önteltséget, de kegyelmet ad az alázatosaknak.« Tehát bízd magad teljesen Istenre... Jöjj közel az Úrhoz, és ő is közeledni fog hozzád” (Jak 4,6–8 NCV).

Töltsd meg elmédet Isten szavával! Engedd, hogy Isten szavai megnyugtassanak, erősítsenek, betöltsenek, lecsendesítsenek és feltöltsenek energiával a folytatáshoz! Tedd ezt életed minden egyes napján! A zsoltáros így imádkozott: „A porban fekszem; újíts meg szavaiddal!” (Zsolt 119,25 NLT fordítás). Ha megtalálnád a megoldást magadban, már az megváltoztatna. Hát még, ha Istenre tekintesz. Ő az egyedüli, aki el nem múló erővel rendelkezik.

Fogadd el a támogatást az Istent követő személyektől! A Biblia azt mondja, hogyha segítjük egymást nehézségeink megoldásában, akkor Krisztusnak azt a törvényét követjük, ami azt mondja: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” Isten soha nem azt tervezte, hogy majd egyedül éled le az életedet. Gyengeségeink segítenek felismerni, hogy mennyire nagy szükségünk van egymásra. El kell fogadnod a segítséget az Istenhez közel álló emberektől.

Támaszkodj Isten ígéreteire! Körülbelül 5500 van belőlük a Bibliában, és arra várakoznak, hogy beteljesüljenek. Íme egy közülük: „Erőt ad a megfáradtaknak, és az erőtlen erejét megsokasítja. Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak és elesnek. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak el, járnak és nem fáradnak el“ (Ézs 40,29–31 NIV). Tartsd meg hitedet az Úrban, és összpontosíts a mennyre, ne csak a itt és mostra!

A Biblia azt mondja: „Háromszor könyörögtem az Úrhoz, hogy vegye el tőlem. De ő azt válaszolta, hogy az én hatalmam ereje a gyengeségekben mutatkozik meg” (2Kor 12,8–9 NIV).

Amikor olyan problémával nézel szembe, amit nem tudsz megoldani, ne add fel! Csak nézz fel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mostanában milyen helyzetben van szükséged Isten el nem múló kegyelmére?
  • Isten ígéretei közül melyikre van szükséged az adott helyzetben?
  • Milyen támogatást tudnának nyújtani neked az istenfélő emberek?

Elfogadtad Jézust, mint Uradat és Megváltódat?

Isten soha el nem múló kegyelmére van szükséged ahhoz, hogy túljuss életed mindenfajta eseményén. De legfőképpen a megváltásodhoz van szükséged Isten kegyelmére.

A Biblia szerint egyikünk sem éri el az isteni tökéletesség mércéjét. Isten mégis szeret bennünket – még akkor is, ha bűnösök vagyunk. Valójában Isten annyira szeret minket, hogy megmutatta odaadó kegyelmét, és elküldte fiát, Jézust, aki megtisztít bűneinktől és bevisz minket Isten családjába.

Ha még soha nem fogadtad el Isten szeretetét, és nem hívtad be Jézust a szívedbe, azt akarom, hogy ezt a lehetőséget te is megkapd most. Megkaphatod Isten megváltást adó kegyelmes ajándékát az alábbi imádság elmondásával:

„Kedves Istenem, nem értek mindent, de köszönöm, hogy szeretsz. Köszönöm, hogy kegyelmedet terjeszted rám, és hogy nem azért küldted Jézust, hogy elítéljen, hanem hogy megmentsen.

Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és beismerem, hogy szükségem van Jézusra mint megmentőmre. Szeretnék kapcsolatban lenni Jézussal. Követni akarom őt és azt tenni, amit ő kér tőlem.

Arra kérlek, hogy ments meg a múltamtól, bánataimtól, hibáimtól, bűneimtől, sebeimtől és függőségeimtől.

Kérlek, ments meg, hogy céljaidat követhessem! Szeretném tudni, hogy milyen céllal helyeztél erre a bolygóra, és be akarom teljesíteni azt, amire teremtettél engem. Meg akarom tanulni, hogyan szeresselek téged, hogyan éljek a te kegyelmedben, és hogyan tudok örökké a te családodhoz tartozni. A te nevedben imádkozom. Ámen!”

Ha elmondtad ezt az imádságot, kérlek, küldj egy emailt (angol nyelven) az alábbi  címre: Rick@PastorRick.com Rick pásztor szeretne bátorítani Jézussal való utazásod során, és küldeni neked néhány ingyenes kiadványt, amik segítenek az első lépésekben.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása