Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten neked teremtette a vasárnapot

2022. január 13. 03:00 - gerbeaud

„Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!” (2Móz 34,21)

A Biblia tele van utasításokkal a pihenéssel és a kikapcsolódással kapcsolatban. Valójában a pihenés és a kikapcsolódás annyira fontos, hogy Isten különleges nevet ad nekik: „a nyugalom napja” – sabbath (szombat) –, amit mi vasárnap tartunk meg, és többnyire „Úr napjának” fordítunk. Sőt ezt a napot, a nyugalom napját, Isten bele is írta a Tízparancsolatba: „Az Úr napját szenteld meg!” – a „Ne paráználkodj” és „Ne ölj” elé. Isten azt mondja, hogy minden hét hetedik napján tarts szabadnapot! Ezért ennyire fontos a nyugalom napja, az Úr napja, a vasárnap az életedben.

Jézus azt mondta Márk 2,27-ben: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért.” Más szóval, Isten gondolata, hogy hetente végy ki egy szabadnapot pihenésre, kikapcsolódásra, dicsőítésre és feltöltődésre. Ez a te érdekedet szolgálja azért, hogy ne égj ki.

Azonban modern társadalmunkban sokan nem tartják meg ezt a pihenőnapot. Még akkor is dolgoznak. Sok ember az istentisztelet után hazamegy, és azonnal leül dolgozni, hogy befejezze mindazt, amit a munkahét során nem végzett el. Ez így nem a nyugalom napja, nem az Úr napja!

Mit jelent hát a nyugalom napja: „Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!” (2Móz 34,21)

Isten még a legsűrűbb munkaidőszakban is azt akarja, hogy pihenj egy napot hetente. Lehet, hogy könyvelő vagy, de még az adóbevallás időszakában is ki kell végy hetente egy szabadnapot. Dolgozhatsz a kiskereskedelemben, de a karácsonyi szezonban is ki kell venned heti egy napot. Még a gazdálkodónak is ki kell vennie a szabadnapot a betakarítási vagy ültetési időszakban. 

Mit kell tenned vasárnap?

  • Pihentesd a testedet! Néha a legspirituálisabb dolog, amit tehetsz, az az, hogy szundítasz egy jót.
  • Élesítsd újra a lelkedet! Tölts időt dicsőítéssel!
  • Töltsd fel az érzelmeidet! Csinálj valamit, ami feltölt és erőt ad, például űzz egy hobbit vagy sportolj!

Nem az a legfontosabb, hogy melyik nap a pihenőnapod. Az viszont számít, hogy engedelmes vagy-e. Lehet, hogy nem pihensz, amikor a házastársad vagy a főnököd mondja. De pihenned kell, amikor Isten parancsolja – ő mindig tudja, mi a legjobb neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen különbséget jelent a hetedben, ha tartasz egy napot a pihenésre, az újraélesítésre és a feltöltődésre?
  • Milyen tevékenységek vagy kötelezettségek akadályoznak meg abban, hogy szabadnapot tarts?
  • Hogyan változtathatod meg a vasárnapodat úgy, hogy a pihenéseddel is dicsérd Istent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása