Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Érzelmeid célt szolgálnak

2022. január 20. 03:00 - Anika Enikő

„A legfontosabb parancsolat ez: »Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!«” (Mk 12,29–30 NLT)

Jézus azt mondja, hogy Isten nem akarja, hogy csak úgy szeresd őt. Azt akarja, hogy szenvedélyesen szeresd – „teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből” (Mk 12,29–30 NLT).

Hallod az érzelmeket Jézus szavaiban? Többet akar, mint hogy gondolatban szeresd őt. Érzelmi kapcsolatot akar veled.

Íme néhány dolog, amit meg kell értened az érzelmekkel kapcsolatban:

Istennek vannak érzései. Igen. Isten érzelmes. Érez örömöt, bánatot, haragot és fájdalmat. Még gyűlöletet is érez a bűn iránt. Neked is vannak érzelmeid, mert Isten képére lettél teremtve. Ha Isten nem érzelmes Isten lenne, akkor nem lennének érzelmeid.

Az érzelmi képességed Isten ajándéka. Az érzelmek emberré tesznek. Érzelmi képességed lehetővé teszi, hogy szeress és alkoss. Érzelmeid segítenek abban, hogy hűséges, lojális, kedves és nagylelkű legyél. Érzelmeid segítenek átélni mindazokat az érzéseket, amelyek az élet jó dolgaihoz kapcsolódnak. Érzelmeid nem mindig tűnnek ajándéknak, de még a negatív érzelmeknek is van célja.

Két érzelmi szélsőséget kell elkerülni. Az egyik véglet az érzelmesség. Az érzelmesség szerint az egyetlen dolog, ami számít az életben az az, hogy hogyan érzed magad – nem az, hogy mit gondolsz, vagy mi a helyes vagy helytelen. Az emocionalizmussal az életben minden az érzelmeiden alapul; az érzelmek irányítják az életedet.

A másik véglet a sztoicizmus. A sztoicizmus szerint az érzések egyáltalán nem fontosak, és csak az intellektusod és az akaratod számít. Azok a keresztények, akik ezt a megközelítést követik, alábecsülik érzelmeiket.

Az igazság az, hogy Isten okkal adta neked az érzelmeidet. Azt akarja, hogy teljes szíveddel, elméddel, lelkeddel és erőddel imádd őt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan imádod néha inkább jobban Istent a fejeddel, mint a szíveddel?
  • Inkább áradozó vagy nyomott vagy az érzelmeidtől? Hogyan látod ennek az eredményét az életedben?
  • Könnyűnek vagy nehéznek találod belevinni Istennel való kapcsolatodba az érzelmeidet? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása