Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten véleménye a legfontosabb

2022. március 30. 03:00 - gabormel

28_nem_ismerem_ezt_az_embert.jpg

„Veszélyes dolog azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak rólad, de ha bízol az ÚRban, akkor biztonságban vagy.” (Péld 29,25 GNT)

Minden alkalommal, amikor mások véleménye alapján döntesz, kudarcot vetsz el az életedben.

Lehet, hogy nem veszed észre, de a mások rosszallásától való félelem szinte minden másnál több problémát okoz az életedben. Amikor amiatt aggódsz, hogy mások mit gondolnak, hajlamos vagy közkedvelt dolgot csinálni, még akkor is, ha tudod, hogy helytelen. Olyan kötelezettségeket vállalsz, amiket nem tudsz betartani, és ezt pusztán azért teszed, mert megpróbálsz mindenkit boldoggá tenni. Ez a kudarc receptje.

És ez az egyik oka annak, hogy Péter háromszor megtagadta Jézust. Inkább érdekelte az, hogy mit gondolnak mások, mint hogy hű legyen Jézushoz.

A Biblia ezt mondja: „Péter azonban távolról követte, és a főpap palotájának udvarához ért. Bement, és leült az őrökkel együtt, hogy lássa, mi fog történni... Miközben Péter kint ült az udvaron, odament hozzá egy szolgálólány, és azt mondta neki: »Te a galileai Jézussal voltál.« Péter azonban mindenki előtt ezt mondta: »Ez nem igaz! Nem tudom, miről beszélsz!«” (Mt 26,58.69–70 CEV)

Péter éppen három évet töltött Jézussal, Isten Fiával. De amikor először lett volna lehetősége elismerni ezt a kiváltságot, megtagadta Jézust. Péter jobban aggódott amiatt, hogy mások mit gondolnak, mint amiatt, hogy Krisztussal azonosuljon.

Gondolj arra, hogy hány alkalommal volt lehetőséged megosztani Krisztust, és te nem mondtál semmit, mert amiatt aggódtál, hogy mások mit fognak gondolni.

Kinek a véleménye fontosabb neked, mint Istené? Ha hagyod, hogy valaki más fontosabb legyen Istennél, akkor az isteneddé válik. Ezt bálványnak hívják – és ez a kudarc felállása.

Az elutasítástól való félelem mindig rejtett sebből fakad. Lehet egy múltban történt elutasítás. Lehet ez egy kielégítetlen szükséglet vagy egy trauma, amelyet felnőttként tapasztaltál. Mély fájdalom, annyira mély, hogy elrejlik benned. Ezt lélekfájdalomnak hívják.

Ez a lélekfájdalom mindig az identitásodhoz kapcsolódik. Ha nem tudod, hogy ki vagy, életed hátralévő részében mások rosszallása fog manipulálni. Nem fogsz kiállni a hited mellett, és nem azt teszed, ami helyes.

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 29. fejezetének 25. versében: „Veszélyes dolog azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak rólad, de ha bízol az ÚRban, akkor biztonságban vagy.” (GNT)

Ha felismered életed rejtett sebeit, Isten elkezdheti gyógyítani azokat, és élhetsz abban a tudatban, hogy Isten véleménye a legfontosabb.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az identitásod azon alapul, hogy Isten kinek mond téged Krisztusban. Mit fogsz tenni ma azért, hogy a Biblia-tanulmányozási szokásaid jobbá váljanak annak érdekében, hogy biztos lehess az identitásodban Isten igéjének mondanivalója alapján?
  • Mikor találtál biztonságot döntéseidben azáltal, hogy bízol az Úrban?
  • Milyen rejtett seb okozza a félelmet mások rosszallása miatt? Ha nem vagy biztos benne, kérd Istent, hogy segítsen megtudni, és kérdd meg, hogy még ma kezdje el gyógyítani ezt a sebet!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása