Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jó elgyászolni a kudarcodat

2022. március 31. 03:00 - gerbeaud

„Azonnal kukorékolt egy kakas, és Péter visszaemlékezett Jézus szavaira: »Mielőtt a kakas kukorékolna, háromszor fogsz megtagadni engem.« És kiment, és keservesen sírt.” (Mt 26,74–75 CSB)

Amikor kudarcot vallasz, néha úgy érezheted, hogy sosem fogod kiheverni. De ki fogod. Akár pénzügyekben, akár házasságban, karrierben vagy valami másban vallasz kudarcot, talpra tudsz állni.

A talpra állás a kudarc elgyászolásával kezdődik. Ne minimalizáld, és ne tégy úgy, mintha meg sem történt volna. Ne siess, hogy jobban érezd magad! Ehelyett szánj időt arra, hogy átérezd a fájdalmadat! 

Ez egy fontos életelvre világít rá: ahhoz, hogy túllépj rajta, át kell menned rajta. Ez az élet oly sok területén igaz, de különösen igaz a kudarcokra.

A gyász a kudarc átvészelésének módja. Ha elbuksz, egyszerűen el akarod felejteni, el akarod nyomni az érzelmeidet, és gyorsan továbblépni. De ez hiba. A gyász az az út, amellyel megtanulod a kudarc leckéit.

Amikor lenyeled az érzelmeidet ahelyett, hogy átélnéd azokat, a gyomrod bánja. Olyan ez, mint amikor előveszünk egy szénsavas üdítőt, felrázzuk, és betesszük a fagyasztóba. Végül fel fog robbanni.

Péter, Jézus egyik tanítványa a saját bőrén tapasztalta meg a kudarc gyászát. Válságos helyzetben letagadta, hogy ismerte Jézust, és ez a kudarc mély gyászhoz vezetett.

A Biblia azt mondja: „Azonnal kukorékolt egy kakas, és Péter visszaemlékezett Jézus szavaira: »Mielőtt a kakas kukorékolna, háromszor fogsz megtagadni engem.« És kiment, és keservesen sírt.” (Mt 26,74–75 CSB)

Képzeld el, milyen csalódott lehetett Péter. Jézussal járt, nézte, ahogy tanít, csodákat tesz, embereket gyógyít, halottakat támaszt fel, és újra és újra kegyelmet és megbocsátást kínál. Mégis, amikor először próbára tették Jézus iránti elkötelezettségét, egymás után háromszor megtagadta.

Ahelyett azonban, hogy figyelmen kívül hagyta volna kudarcát, Péter helyesen cselekedett: alázatot és megbánást tanúsított. Beismerte a kudarcát, és gyászolt – és ez a gyógyulás kulcsa.

Sokan kudarc esetén a rövidebb utat választják. Meg akarják kerülni a félrelépést, és úgy tenni, mintha az nem tette volna tönkre a házasságukat, ezért egy másik kapcsolatba ugranak. Vagy úgy tesznek, mintha valaki más hibája lett volna a sikertelen vállalkozás, és másnap belevágnak egy másikba. Egyszerűen sosem tanulják meg a leckét.

Azonban a gyászt, és a kudarcból való talpra állást nem lehet lerövidíteni. Minél nagyobb a kudarc az életedben, annál több időbe telik a gyógyulás. Hagyd, hogy Isten munkálkodjon a szívedben! A gyógyulást nem lehet erőltetni. A gyógyulás Isten irgalmának cselekedete, és idővel el fog jönni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mondanád-e, hogy jól tudsz gyászolni? Miért vagy miért nem?
  • Mi lett az eredménye annak, amikor megpróbáltad figyelmen kívül hagyni a kudarcot ahelyett, hogy elgyászoltad volna?
  • Ha kudarcot vallasz, ki felé kell beismerned? Ez miért fontos?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása