Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az irgalom lehet a legnagyobb tanúd

2022. április 10. 03:00 - Anita.B

miriam-g-lat6qtonz4a-unsplash.jpg

„Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” (Lk 6,36 NIV)

Az egyre barátságtalanabb világban kereszténységed legnagyobb tanúja, hogy irgalommal vagy az emberek felé.

Észrevetted, hogy milyen irgalmatlan és megbocsátást nem ismerő a világunk? Úgy tűnik, a humor legmagasabb formája a lehúzás. Még a humoristák is fizetést kapnak mások szarkasztikus és cinikus kigúnyolásáért.

Ám amikor az emberek azt látják, hogy irgalmat tanúsítasz, különösen, ha figyelembe vesszük, mennyire durva és aljas lett a társadalom, azt fogják mondani: „Azt várom el egy kereszténytől, hogy ilyen legyen – amilyen Jézus.”

Jézus azt mondja Lukács evangéliuma 6. fejezetének 36. versében: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas” (NIV).

Négy dolgot tehetsz az irgalmas élet kialakítása érdekében. Kettőt megnézünk ma, kettőt pedig holnap.

Kezdd el keresni és megfigyelni az emberek szükségleteit! Kinek a szükségleteit? A környezetedben élők, a munkahelyeden és a családodban lévők szükségleteit. Az irgalom mindig a tudatossággal kezdődik. Ha nem vagy vele tisztában, akkor nem érdekel.

A Biblia azt mondja: „Figyeljetek egymás érdekeire, ne csak a sajátotokra!” (Fil 2,4 GNT)

Nem azért küszködsz azzal, hogy irgalmas légy, mert rossz ember vagy. Hanem azért, mert túl elfoglalt vagy. Az elfoglaltság az irgalom első számú pusztítója az életedben. Amikor eseményről eseményre, feladatról feladatra haladsz, nehéz figyelmet fordítani a körülötted lévőkre. És ha nem keresed és nem figyeled mások szükségeit, szinte lehetetlen irgalmasnak lenni.

Ne sértődj meg mások bűnein! Nem mondhatod, hogy: „Menj, tisztítsd meg az életedet, és akkor elfogadlak.” Nem, az irgalom feltétel nélküli! Ha irgalmat akarsz tanúsítani az emberek felé, nem sértődhetsz meg rajtuk. Nem szolgálhatsz az embereknek, ha lenézed őket.

Jézust nem sértették meg az emberek bűnei. Valójában a legrosszabb bűnösökkel töltött időt. Még azzal is vádolták, hogy „tettestárs”, mert korrupt, szeretetlen és manipulatív emberekkel töltött időt.

Ez nem azt jelenti, hogy Jézus jóváhagyta mindazt, amit tettek. Isten nem helyesel mindent, amit teszel, de teljesen elfogad téged. Az irgalmasság nem azt jelenti, hogy mindenre azt mondod, amit valaki tesz, hogy rendben van. A kábítószer függőség és a házasságtörés például nincs rendben.

De akkor is mutathatsz irgalmat. Megteheted másokért azt, amit Krisztus tett érted.

„A legfontosabb, hogy mélyen szeressétek egymást. A szeretetnek megvan az a tulajdonsága, hogy nem nézi mások bűneit.” (1Pt 4,8 ICB)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz ma irgalmat találni a világban?
  • Ki tanúsított irgalmat feléd akkor is, amikor nem érdemelted meg? Mik voltak a körülmények?
  • Tagadtad már meg az irgalmat valakitől azért, mert nem értettél egyet életmódjával? Ha igen, hogyan reagálnál ma rájuk másképp?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla vargáné 2022.05.27. 11:49:05

HA TUDNAK SEGITSENEK ÉLELMISZERBEN ,, CSILLÁNAK DAGANAT CISZTA VAN VESÉN PETEFÉSZEKBEN UGY NÉZ KI JÓINDULATU,,

ÉN BEFAGYOTT VÁLL SINDROMA MIATT JÁROK FIZIOTERAPIAS KEZELÉSRE NEM TUDOM KINYUJTANI BAL VÁLLAT FELEMELNI EGYENESBE ,EZ ALLITOLAG CUKOR MIATT VAN, SULYOS CUKORBETEG VAGYOK 6 ÓRÁNKÉNT INZULIN

VAGY BÁRMIT ELFOGADUNK CSILLANAK RUHA NEKEM CIPÖ 39 ES CSILLA 178 CM 60 KG VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15

voltam kardiologian szivkoszorú érszükület. ill.. szivbillentyü elégtelenség van ,, ha tudnak kérem segitsenek VÉGREHAJTÓ HAVI 25 EZRET VON KÖZMUNKA FIZETÉSBÖL FELESÉGEM SZÁMLÁJA ZÁROLÁS ALATT VAN VÉGREHAJTO ALLTAL//ha van valakinek segitsenek még tens készülékben//mennem kell sziv miatt érfestésre,,,30101 6583
süti beállítások módosítása