Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vesd le a régit, öltsd fel az újat

2022. május 16. 03:00 - csmsdvd

metamorfozis.jpg

„Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Ef 4, 22-24)

Ha hosszantartó változást szeretnél az életedben, akkor a testeddel kell kezdened és az elméddel, ami a tested része. Ahhoz, hogy megváltoztasd életedet, gondolkozásod kell megváltoztatnod.

Rómaikhoz írt levél 12. fejezetének 2. verse szerint: „ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” A megváltozás szó görögül „metamorphosis”. Ezt a metamorfózis szót használjuk, amikor a hernyó átalakul pillangóvá.

Miután a hernyó begubózik önmaga bábjává, azután nyílik ki. Nem egy jobbfajta hernyóvá alakul, hanem egy teljesen más teremtmény lesz. Ez nem egy fejlődés. Ez egy radikális átalakulás! Ezt csak Isten tudja megtenni.

Isten neked is radikális változást szeretne adni. Te magad egy új lapot tudsz nyitni, de csak Isten tud egy új életet adni. Ezt az által teszi, hogy megújítja értelmed, gondolkodásod.

Az Efezusiakhoz írt levél 4. fejezetének 22-24 verseiben az áll: „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” 

Lássátok meg van egy „vessétek le” és „vegyétek fel”. Az elméd megújulása lényegében valami olyannak a megállításával kezdődik, aminek le kell állnia, és elkezdése annak, amivel majd foglalkoznod kell. Megtalálsz valamit, amit felpróbálsz. Ahhoz viszont, hogy egy új kabátot felvegyél, a régit előbb le kell venned.

Ez igaz szellemileg, érzelmileg és lelki állapotilag is. Nézzétek meg újra az Efezusi levél 4. fejezetének 22. versét: „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott.” A régi, ódon mivoltunk jelenti azokat az indítékokat, hatásokat és kényszereket, amik rossz irányba húznak.

Azután „újuljatok meg lelketekben és elmétekben”.  A lelki magatartás olyan, mint a pelenka. Időnként újra kell cserélni, mert különben szaga lesz.

Csak ha leveted a régi önmagadat, és lecseréled a régi lelki magatartásod, tudod felölteni „az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Szeretnéd manapság megváltoztatni az életed? Ne feledkezz meg arról, hogy a változás a gondolataidban kezdődik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Tapasztaltad-e már, hogy a megváltozott gondolkodásod életed változásához is vezetett? Jó vagy rossz értelemben?
  • Az Efezusiakhoz írt levél 4. fejezete szerint az ó részed elméjéből milyen dolgokat kell kivetned?
  • Milyen új dolgokkal kell elmédet feltölteni? Milyen szokásokat kell ezekhez bevezetned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása