Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A körülményeid és a gondolkodásod formálnak

2022. május 25. 03:00 - FodorImi

volume-4635711_1920.jpg

„Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon át a gondolkodásmódotok megváltoztatása által.” (Róma 12,2 – NLT)

Amikor megérted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre, elindulhatsz az úton, hogy azzá válj, akivé Isten teremtett téged. Az első két dolog, ami meghatározza a személyiségedet, az a "kémiád" (az, hogy milyennek lettél megteremtve) és az emberi kapcsolataid. Isten alkotó munkájának és az emberi kapcsolataidnak az eredménye vagy. A következő két befolyásoló tényező a körülményeid és a tudatod.

A körülmények azok a dolgok, amelyek veled és körülötted történnek – azok, amelyeket nem irányíthatsz. A trauma, a bajok, a szenvedés, a szégyen, a sokk, a nyomás és a fájdalom, amelyeken átmentél az életben, mind formáltak téged. Talán még bántalmazás is hatással volt a személyiségedre. És ha valaha megtapasztaltál katasztrófát, vagy esetleg kudarcok sorozatát élted át, akkor ezek is kitörölhetetlen nyomot hagytak azon, hogy ki vagy.

A tudatod az, ahogyan magadhoz beszélsz. A Példabeszédek 4. fejezet 23. verse azt mondja, „Vigyázz, mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életedet” (NCV).

A gondolataidnak nem kell igazaknak lenniük ahhoz, hogy ártani tudjanak neked, egyszerűen csak el kell hinned, amit gondolsz. Ha azt mondod magadnak, hogy a házasságod nem tart sokáig, akkor nem is fog. Ha félsz, hogy nem tudsz megtenni valamit, akkor nem is tudod megtenni. A gondolataid irányítják az életed!

Ha olyan vagy, mint sok ember, akkor a gondolataid tele vannak hazugságokkal, amiket másoktól hallottál. Ezeket a gondolatokat ismételgeted a fejedben. Amint engeded, hogy ezek dolgozzanak és elmérgesedjenek benned, egyre mélyebbre hatolnak a tudatodba, és elkezdik formálni a személyiségedet. Az igazság az, hogy ha úgy beszélnél a barátaidhoz, ahogy magadhoz beszélsz, valószínűleg már nem lennétek barátok.

Bár igaz, hogy a gondolataid formálnak téged, az is igaz, hogy a gondolkozásmódod megváltoztatható. A Római levél 12. fejezet 2. verse ezt mondja: „Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon át a gondolkodásmódotok megváltoztatása által.”

Ne felejtsd el, hogy a körülményeidet nem irányíthatod, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálnak téged, de Isten tud segíteni abban, hogy jók legyenek a gondolataid!

A körülmények és a tudatod formáltak olyanná, amilyen most vagy. De a továbbiakban az fogja alakítani az életed, ahogyan reagálsz a körülményeidre és amilyen gondolatokat elhiszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • A környezetedben ki vagy mi befolyásolja negatívan a gondolataidat?
  • Hogyan kell változtatnod a gondolkodásmódodon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása