Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az összpontosított élet ereje

2022. június 05. 03:00 - daniella_89

 

maxresdefault.jpeg

„A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott útlevágás ínségbe visz. (Péld 21:5)

Összpontosításra, fókuszálásra, összeszedettségre van szükséged, ha, az Istent által választott nagyszerű utakon szeretnéd őt szolgálni. Annál eredményesebb vagy, minél jobban összpontosítasz, és ezáltal Isten is jobban tud használni téged.

Különleges ereje van a fókuszált, összpontosított életnek. A szórt fénynek nincs lényeges hatása arra, amire rávetül. Nem úgy az összetartó, fokuszált fénynek – például a nagyítón keresztül fókuszált fénysugarak lángra lobbanthatják a fűszálat vagy egy darab papírt. Amennyiben még jobban fókuszáltatjuk, akkor lézer lesz belőle. A lézer elvágja az acélt, vagy elpusztíthatja a rákos daganatot.

Ugyanez vonatkozik a te életedre is. Ha céltalan vagy, akkor semmi hatásod nincs. Amennyiben az idődet néhány kiemelt célra összpontosítod, akkor Isten dicsőségére marandó nyomot tudsz hagyni ebben a világban.

A Biblia azt mondja: „A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott útlevágás ínségbe visz.”(Péld 21:5).

Egy kiváló példa erre Mózes első könyvének 24. fejezete, ahol Ábrahám már öreg, és fia még nőtlen volt. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy családjából nagy nemzetet teremt. De Ábrahám fiának, Izsáknak még nem voltak gyerekei. Sőt még házas sem volt. Ezért Ábrahám elküldte szolgáját, azzal a céllal, hogy találjon fiának feleséget. Ezt mondta Ábrahám a szolgájának: „fiamnak ne a kánaániak -, akik között most lakom - leányai közül hozz feleséget, hanem menj el rokonaim országába, és onnan hozz feleséget fiamnak, Izsáknak”.

Mint minden jó küldetés esetén, a szolga célja világos volt. Tudta, hogy felséget kell találnia Izsáknak, és azt is tudta, hogy pontosan milyen feleséget kell keresnie. Olyan feleséget kellett találnia, aki Ábrahám szülőföldjéről való. Egy bizonytalan célt nehezen lehet teljesíteni, mivel nem tudod mikor teljesül. Ábrahám szolgájának nem volt ilyen problémája.

Mondjuk, ha az a célod, hogy jobb szülő légy, ez elég tágan értelmezhető. Még ha el is határozod, hogy több időt töltesz a gyerekeiddel, nem fogod tudni, mikor éred el a célt, mert nem elég egyértelmű.

Viszont, ha azt mondod, hogy hetente, minden kedden este eltöltök egy órát a gyerekeimmel, akkor az már egy határozott cél. Tudni fogod, hogy teljesült-e vagy sem. Az ilyen célok összpontosítást adnak és meg tudják változtatni az életed.

Milyen egyértelmű célt fogsz magad elé állítani erre a hétre?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor egy cél egyértelmű, az hogyan erősít téged annak teljesítésében?
  • Milyen egyértelmű célokat szándékszol kitűzni magad számára és miért?
  • Ki az, aki bátorít és elszámoltat téged, azért, hogy elérd céljaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.29. ford.: csmsdvd)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása