Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy az önteltséged vezessen!

2022. június 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Aranyosi Ervin: Istennel együtt! | Aranyosi Ervin versei

„Ne csináljatok semmit önző önimádatból vagy hiú önteltségből! Inkább alázattal értékeljetek másokat magatok fölé!" (Fil 2,3 NIV) 

Minden konfliktus, amelyet kapcsolataidban tapasztalsz magába foglal egy bizonyos fokú önteltséget.

Mi a „pride” (gőg, önteltség, önhittség, önelégültség) szó középső betűje? Az „I”. Mi a „crime” (bűnözés) szó középső betűje? Az „I”. Mi a „sin (bűn) szó középső betűje? Az „I,” ami annyit jelent magyarul: ÉN.

Van egy „én” problémánk! „Én” azt akarom, amit „én” akarok, és „én” ezt most akarom — és ez mindenféle problémát okoz. Valójában az önteltség minden más bűn gyökere. Így ez soha nem lehet útmutató egy kapcsolatban sem.

A Biblia azt mondja: „Ne csináljatok semmit önző önimádatból vagy hiú önteltségből! Inkább alázattal értékeljetek másokat magatok fölé!"  (Fil 2,3 NIV)

Ebben a versben Pál a gőgösség, az önhittség két konfliktuskeltő fajtájára mutat rá. Az egyik az önző egoizmus, önimádat, a másik pedig a hiú elbizakodottság, önteltség. Az önző egoizmus azt mondja: „Minden rólam szól.” A hiú elbizakodottság azt hiszi: „Mindig igazam van.”

Az önző önimádat mindenféle problémát okoz. Jakab levele 3. fejezetnének 16. verse azt mondja: „Ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett.” (NIV) Ha zűrzavart tapasztalsz a munkahelyeden, a templomodban, az otthonodban, a házasságodban és még a kormányodban is, akkor tudhatod, hogy önző egoizmus és féltékenység okozza azt.

A hiú önteltség az a hozzáállás, hogy mindig igazad van. Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 3. verse egy másik fordítás szerint így szól: „Ne azért élj, hogy jó benyomást kelts másokban!” (TLB) Az emberek ezt teszik az élet minden területén, de ez különösen nyilvánvaló a közösségi médiában: nagy a kísértés, hogy jobban nézz ki az interneten, mint amilyen valójában vagy.

A galatákhoz írt levelében Pál felsorolja a gőgös élet számos hatását. Azt mondja, hogyha az ember énközpontú életet él, az mindenféle módon megjelenik. Megemlít néhány nyilvánvaló dolgot, mint például — a szexuális erkölcstelenségben megnyilvánuló önkényeztetést, a vad bulizást és a lerészegedést.

De a listán szereplő dolgok többsége kapcsolati bűn. Pál levele a galatákhoz 5. fejezetének 19—21. versei ezt mondják: „Ha követed bűnös természeted vágyait, az eredmények nagyon egyértelműek... veszekedés, féltékenység, dühkitörések, önző ambíció, nézeteltérés, megosztottság, irigység... Hadd mondjam el még egyszer, ahogy korábban is, hogy aki ilyen életet él, az nem örökli Isten Királyságát.” (NLT)

A gőgösség mindenféle kapcsolati viszályhoz vezet.

Ha boldog akarsz lenni a kapcsolataidban, akkor harmóniát kell teremtened. És ha harmóniát akarsz, alázatosnak kell lenned. Soha ne az önhittség vezessen!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik kapcsolatodat vezérli az gőgösség? Melyekre jellemző az alázat?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel őrizheted meg az alázatot egy kapcsolatban?
  • Hogyan tapasztaltad, hogy a büszkeség sérti vagy tönkreteszi néhány kapcsolatodat? Mit tehetsz ma, hogy helyreállítsd ezeket a kapcsolatokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása