Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A boldogság kiindulópontja

2022. június 25. 03:00 - ReveSz

"Ne legyél megszállottja a saját előnyöd hajszolásának. Feledkezz meg magadról elég sokáig ahhoz, hogy segítő kezet nyújts."

Filippi 2:4 (The Message fordítás)

four person hands wrap around shoulders while looking at sunset

Ha igazán boldog akarsz lenni az életben, akkor törődnöd kell a körülötted élők szükségleteivel – és el kell terelned a figyelmedet önmagadról. Ez a boldogság kiindulópontja.

Pál Timóteust tekinti példának arra, aki valóban törődik másokkal. A Filippi 2:20-21-ben ezt mondja: "Senki sincs olyan, mint Timóteus, aki valóban érdeklődik irántad; úgy tűnik, mindenki más a saját terveivel törődik, nem pedig Jézus Krisztuséival" (TLB fordítás). 

A legtöbb ember nem úgy kel fel reggel, hogy az első gondolata az, hogy vajon mi van egy másik emberrel. Gyakran csak a saját problémáinkkal foglalkozunk. És ez az oka annak, hogy olyan sok ember boldogtalan! Ha csak magadra gondolsz, az végül egy nyomorúságos élethez vezet.

Ha a ritka, önzetlen, boldog emberek közé akarsz tartozni, át kell helyezned a fókuszodat.

Az, hogy másokra odafigyelsz, nem jön magától. A legtöbb ember nem úgy megy be valahová, hogy az jár az eszében, hogy "Kinek van itt ma szüksége a segítségemre?". Ehelyett inkább ilyenekre gondolunk: "Hogy nézek ki? Minden rendben van velem? Vajon mit fognak rólam gondolni az emberek?" Szándékosan kell tehát megtanítanod magad arra, hogy az ellenkezőjét tedd annak, amit általában teszel, vagyis hogy a fókuszt eltávolítsd magadról.

Be kell vallanom, hogy elszomorít az, hogy hányszor nem vettem észre a körülöttem élő emberek szükségleteit – még azokét sem, akiket szeretek – , mert nem figyeltem oda rájuk és nem érdeklődtem irántuk. Nem tereltem el a figyelmem önmagamról. És mivel nem figyeltem arra, mire van nekik szükségük, elszalasztottam a lehetőséget, hogy segítsek.

A Filippi 2:4 ezt mondja: "Ne legyél megszállottja a saját előnyöd hajszolásának. Feledkezz meg magadról elég sokáig ahhoz, hogy segítő kezet nyújts." (The Message fordítás).

Ahelyett, hogy magaddal foglalkozol vagy az elszalasztott lehetőségeken bánkódsz, fordítsd az energiádat arra, hogy azzal törődsz, mi történik másokkal. Ebben találod meg a boldogságot –  szolgálod Isten úgy, hogy más embereket szolgálsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen zavaró tényezők akadályozzák meg, hogy mások szükségleteire odafigyelj?
  • Mit jelent az, hogy "megfeledkezni magadról"?
  • Hogyan vált hasznodra az, hogy egy másik ember odafigyelt rád és segített neked, amikor szükséged volt rá?
  • Milyen szükségleteket nem vettél észre valaki másnak az életében, mert túlságosan elfoglalt voltál, vagy a saját problémáidra koncentráltál? Mit tehetsz ma azért, hogy odafigyelj arra a személyre és segíts neki?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása