Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A stressz kezelés az elmédben kezdődik

2022. július 06. 03:00 - csmsdvd

fortepan_7075_1.jpg

„Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (Fil 4,8 NCV)

Életedben a stressz elleni küzdelem a két füled között kezdődik. A gondolatvilágodban van. A stressz szintedet azt határozza meg, mivel töltöd meg az elmédet. Ha békességet akarsz, ügyelned kell, mit engedsz be a gondolataid közé!

Sok ember úgy tekint az elméjére, mint egy autópályára. Mindent felengednek rá. Olyan tévé sorozatokat néznek, amik tele vannak vacakságokkal és értelmetlenségekkel, a közösségi csatornákat görgetik, amik megosztják az embereket, pletykákat hallgatnak, amik iriggyé tesznek. Ezek után meglepődnek, ha az elméjük országútja tele van ezekkel a szennyeződésekkel. Meglepődnek, hogy miért olyan nagyon stresszesek.

A Biblia egy másik utat mutat. A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 8. verse azt mondja: „Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (NCV)

Ahhoz, hogy csökkents a stresszt, változtass azon, ahogy a dolgok felől gondolkodsz! Ebben az igeszakaszban a Biblia nyolc próbatételt ad, hogy eldöntsd, mit engedsz be az elmédbe. Kérdezd meg magadtól:

  • Jó?
  • Dicséretre méltó?
  • Igaz?
  • Becsületes?
  • Helyes?
  • Tiszta?
  • Csodálatos?
  • Tiszteletre méltó?

A héten gondolj beszélgetéseidre, a könyvekre, amiket olvasol, az énekekre, amiket hallgatsz, az internetes helyekre, amiket görgetsz, a TV-ben látott filmekre és dolgokra, amiket szabad idődben teszel! Hogyan állják ki a nyolc próbatételt, teszt kérdést? Mindazok a dolgok, amiket a hét folyamán befogadsz az agyadba, jók, dicséretre méltók, igazak, becsületesek, helyesek, tiszták, csodálatosak és tiszteletre méltók?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy mással tölts meg az agyad!

Mindez a nyolc jellemző Istent írja le. Ezek után, ha olyan dolgokra gondolsz, ami jó, dicséretre méltó, igaz, becsületes, helyes, tiszta, csodálatos és tiszteletre méltó, akkor valójában Istent vetíted ki.

Ézsaiás próféta könyve 26. fejezetének 3. verse szerint: „kinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.” (NLT)

Corrie ten Boom, egy holland keresztyén a II. világháborúban ismerte ennek az igének az igazságát. Ő és családja zsidókat rejtegetett a nácik elől, és végül a haláltáborba küldték, ahol a testvére és az apja meghalt. A szörnyűséges idők alatt is tudta, mi a titka annak, hogy békés elmével éljen. Ha a világra nézel, vigasztalan leszel. Ha mélyebben belenézel, akkor elszomorodsz. Ha Krisztusra nézel, békességben leszel.

Bármi történik is körülötted, azok a dolgok, amik felől gondolkodsz, azok fogják meghatározni, milyen szintű stresszt élsz meg. Ha gondolataidat Istenre összpontosítod, akkor ő teljes békességben fog megtartani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életedben hogyan állsz a stressz elleni küzdelemben? Mikor könnyebb Isten felé terelni a gondolataid? Mikor nehezebb?
  • Gondolj a legkedvesebb szórakozásaidra! Átmennének a nyolc fenti feltételen?
  • A napod során, hogyan tudnád gondolataidat gyakrabban Isten felé terelni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása