Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hasonlítgatást vagy az elégedettséget választod?

2022. július 14. 03:00 - Lencsés Tamás

Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig mást akarni.”  (Préd 6,9 GNT fordítás)

Az első lépés ahhoz, hogy elégedett emberré válj, az, hogy nem hasonlítgatod magad másokhoz. A probléma az, hogy a hasonlítgatás a kedvenc időtöltésünk! Állandóan ezt csináljuk.

Bemész valaki otthonába, és az első dolgod, hogy hasonlítgatsz: "Tetszik ez a padló! Nézd azt a drapériát! Hű, micsoda televízió!" Azt gondolod magadban: "Az én házam egyáltalán nem így néz ki!" Vagy elsétálsz valaki mellett, és azt gondolod: "Tetszik, ahogy megcsinálta a haját. Az enyém ma borzalmasan néz ki".

Állandóan hasonlítgatsz, és ez frusztrál téged. Abba kell ezt hagynod! Ha meg akarod tanulni az elégedettséget, abba kell hagynod, hogy mindenki máséhoz hasonlítsd az életedet.

Azt is meg kell tanulnod, hogy csodálj anélkül, hogy megszereznéd. Meg kell tanulnod örülni mások jólétének anélkül, hogy irigykedni kezdenél, és úgy éreznéd, hogy neked is szükséged van rá.

Íme egy nagyszerű elv, amit sokan nem értenek meg: Nem kell birtokolnod ahhoz, hogy élvezd! Talán szeretsz a hegyekben nyaralni. Miért kell venned egy hegyi faházat, mikor elég, ha kibérelsz egyet vagy akár kölcsönkéred egy barátod faházát, amikor évente egyszer elmész a hegyekbe? A tulajdonlás nem az egyetlen módja annak, hogy élvezzünk valamit.

A hasonlítgatás mellőzése nem csak jó ötlet,  ez Isten parancsa. A Mózes második könyvének 20. fejezetében található 17. vers  szerint: "Ne kívánd ... semmit, ami felebarátodé" (NIV fordítás).

A sóvárgás a megszerzés féktelen vágya. Ez olyan fontos bűn, amit el kell kerülni, hogy a Tízparancsolatban is szerepel. A sóvárgás szó görögül azt jelenti, hogy valamit olyan erősen megragadsz, hogy nem tudod elengedni. Ha Isten valaha is ad neked valamit, és azt mondja neked, add tovább, de te nem vagy képes erre, akkor azt nem te bírtoklod, hanem az a dolog birtokol téged.

Isten nem azt mondja, hogy soha ne kívánj semmit. A vágyak nem helytelenek. Sőt, sok vágyad Istentől származik. De ha egy vágy ellenőrizetlen, akkor az sóvárgássá válik. Összehasonlítod magad másokkal, és azt gondolod, hogy neked többet kell birtokolnod. Ez a kontrollálatlan vágyakozás valami után, ami nem a tiéd, bűnös, és mindenféle problémához vezet.

De a vágy nem mindig negatív. Valójában semmit sem lehet elérni, ha nem vágysz rá. Nem válhatsz Krisztushoz hasonlóvá anélkül, hogy ne akarnál Krisztushoz hasonlóvá válni. Nem lehetsz szeretetteljesebb ember anélkül, hogy vágynál arra, hogy szeretetteljesebb ember legyél. Nem lehetsz nagylelkűbb ember anélkül, hogy ne akarnál nagylelkűbb ember lenni.

Ez a fajta krisztusi, elégedett élet csak akkor következik be, ha megtanulod, hogy ne hasonlítgass. Ha összehasonlítasz, az sóvárgáshoz vezet, és ha sóvárogsz, nem tudsz elégedett lenni.

A Prédikátor könyve egyszerűen fogalmaz: „Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig mást akarni.”  (Préd 6,9 GNT fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtathatod meg a saját tulajdonoddal kapcsolatos nézőpontodat, hogy együtt tudj örülni másokkal az övéknek?
  • Mit gondolsz, mivel szeretné Isten, ha a vagyon helyett mással töltenéd meg az életedet?
  • A keresztények sokat beszélnek arról, hogy Isten megadja nekik szívük vágyait. Szerinted milyen vágyakat akar Isten neked adni?

  *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása