Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben a tizededdel!

2022. július 22. 03:00 - Antal Péter Dávid

bag-of-coins-g829972e41_640.jpg

„Így tanuld meg félni Istenedet, az Urat mindenkor” (5Móz 14,23) 

Ha azt akarod, hogy Isten megáldjon valamit, akkor őt kell az első helyre tenned azon a területen. Tehát ha azt akarod, hogy Isten áldja meg pénzügyeidet, akkor ő kell az első helyen legyen a pénzügyeidben. Ez a tized alapelve: a jövedelmed első 10 százalékát visszaadod Istennek.

Íme négy bibliai idézet, ami elmagyarázza a tized ígéretét, célját, helyét és napját.

Először is, a Példabeszédek könyvének 3. fejezetében, a 9. és 10. vers ígéretet ad a tizedről: „Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból". Isten ezzel azt mondja, hogy ha megtiszteled őt a bevételed első részével, akkor anyagilag megáld téged.

Kay, a feleségem és én,majdnem 50 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy mindenkinek tartozhatunk, de Istennek nem. Isten kap legelőször a pénzünkből, megelőzve mindent és mindenkit. Ha keresek 10 dollárt, az első dollárt visszaadom neki. Ha keresek száz dollárt, az első 10 visszajár neki. Minden Istentől származik, Ő van az első helyen, és a megmaradó részre, az Ő áldását akarom megkapni.

Miért mondja Isten nekünk, hogy tizedet adjunk? Mózes 5. könyvének 14. fejezetében a 23. vers azt mondja, a tized célja hogy „megtanuld félni az Urat, a te Istenedet, minden időben". Istennek nincs szüksége a pénzedre, de azt akarja, amit az megtestesít: a szívedet. Azt akarja, hogy bízz benne.

Hova adod a tizedet? A helyi élelmiszergyűjtő szervezetnek? Vagy a testvérednek, aki három éve munka nélkül van? Ne tedd, ezek jótékonysági célok! A tized nem jótékonyság, hanem az istentisztelet egy formája. A tizedet Istennek adod.

Malakiás könyve 3. fejezetének 10. verse ezt mondja: „Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, ... így tegyetek próbára engem - mondja a Seregek Ura. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit és bőséges áldást árasztok rátok”.

Ez a "raktár" lehet a templom, a gyülekezet, az egyházközség, de mindenképpen az a hely, ahol Istent dicsőíted.

Mikor kell tizedet fizetni? Azon a napon tedd ezt, amikor istentiszteletre szoktál menni. A Biblia azt mondja Pál apostol Korinthusiakhoz írt 1. levelében, a 16. fejezet 2. versében: „Minden hét első napjára tegyetek félre annyi pénzt, amennyit erre tudtok szánni. Így gyűjtsétek össze, amit tudtok, annak megfelelően, hogy mennyi a jövedelmetek.” (EFO fordítás). Ha a hét első napján (az angolszász országokban ez vasárnap), a nap első felében, a pénzedből legelőször Istennek adsz, akkor ezzel azt fejezed ki Istennek: „Tényleg te vagy az első életemben.”

Figyeld meg, hogy a vers azt mondja, hogy „tegyetek félre”. A tizedfizetés nem lehet véletlenül bekövetkező dolog. Be kell tervezd! Ezzel tiszteled meg Isten tervét, és tizedfizetésre vonatkozó szándékát. 

Így tudod majd meglátni, hogy Isten hogyan áld meg és hogyan használ téged, valamint hogyan teljesíti be ígéreteit életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent számodra a gyakorlatban, hogy Istennek adod bevételed első részét?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy a tizedet a gyülekezetednek add, és ne más ügynek?
  • Hogyan kell megtervezned dolgaidat, már ma, hogy hűséges légy a tizedfizetésben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.15)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása