Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezdjük el az adósságból való kilábalást?

2022. július 27. 03:00 - ReveSz

"Ne tartsd vissza az adósságod visszafizetését."

Példabeszédek 3:27 (TLB fordítás)

Isten világosan kifejti a Bibliában, hogy mit gondol az adósságról. A Példabeszédek könyve azt mondja: "Ne tartsd vissza adósságod visszafizetését" (Példabeszédek 3:27 TLB fordítás). A Római levélben pedig ezt olvashatjuk: "Ne maradjon adósságod kifizetetlenül" (Róma 13:8 NIV fordítás).

Ezt valószínűleg már ösztönösen is tudod, de Isten világossá teszi a Bibliában: Az adósság nem jó dolog.

Mégis sok ember fuldoklik az adósságban. Továbblépve hajlandóak lennének fizetni, ha csak befejezhetnék a fizetést ott, ahol eddig voltak.

Isten is ezt akarja neked. Azt akarja, hogy visszafizesd, amivel tartozol, hogy megáldhasson a pénzügyeidben. De az adósságodból való kilábalás nem könnyű. Először is el kell kötelezned magad, hogy megteszed, aztán pedig tervet kell készítened hozzá. Nézzük meg ezt a két lépést.

Kötelezd el magad, hogy megszabadulj az adósságtól. Bizonyára észrevetted, hogy könnyű eladósodni. Még csak gondolkodni sem kell rajta. De az adósságból nem lehet csak úgy kigördülni. Meg kell fordulnod, és meg kell kezdened egy hosszú mászást vissza a hegyre. Ez kemény döntést igényel, és elkötelezettséget az idő és a fegyelem mellett, ami az adósságból való kilábaláshoz szükséges.

Könnyű egyedül érezni magunkat ezen a hegymászáson. De Isten pontosan tudja, hogy hol vagy! Ő már régen megértette, hogy ez fog történni. És a problémáid közepette is segíteni akar neked, erősíteni és növekedni akar benned. Ő veled van ebben a kihívásban. Nem vagy egyedül.

Készíts tervet az adósságból való kilábalásra. Az adósságból való kilábalás napról napra, lépésről lépésre történő feladat. És olyan szóval jár, amit a legtöbb ember nem szeret: fegyelem. Azt jelenti, hogy nem veszünk meg valamit, elhatározzuk, hogy ezt megtesszük, azt pedig nem.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 21:5-ben: "A jó tervezés és a kemény munka jóléthez vezet, de az elhamarkodott költekezés szegénységhez" (NLT fordítás).

Ha eladósodtál, ne hagyd figyelmen kívül a Biblia e figyelmeztetését: Vigyázz az elhamarkodott költekezéssel. Ha eladósodtál, akkor fájdalmaid lehetnek tőle - és a lehető leggyorsabban ki akarsz jutni a fájdalomból. Ez pedig csábító, hogy egérutat válasszon.

De ahelyett, hogy sietős egérutat hajszolnál, keresd Isten tervét. Aztán kötelezd el magad a terv mellett, és határozd el, hogy mindent megteszel a céljaid eléréséért.

Képzeld el, hol lehetsz egy év múlva, ha szorgalmas lépéseket teszel az adósságmentesség érdekében. Aztán határozd el, hogy minden nap megteszed ezeket a lépéseket, Isten bölcsességében és kegyelmében bízva, hogy megteszed a nehéz dolgot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért küzdenek sokan azzal, hogy fegyelmezetten kezeljék a pénzügyeiket?
  • Ha most nem lenne adósságod, mi lenne más az életedben?
  • Képzeld el, hogy hol szeretnél lenni anyagilag egy év múlva. Mit kell tenned minden nap azért, hogy elérd ezt a célt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.20)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása