Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor Isten azt akarja, hogy lassíts

2022. augusztus 24. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Tökéletlen időzítés

„[Isten] tartson meg minket, rá összpontosítva és neki szentelve magunkat, követve az általa kitaposott életutat, figyelve az útjelző táblákat, járva abban a tempóban és ritmusban, amelyet őseinknek adott.  (1Kir 8,58 The Message)

Ma van az utolsó nap, amikor együtt nézzük az idő múlását áhítatainkban. Megvizsgáltuk amikor Isten azt akarja mondani, hogy gyorsíts, és amikor, azt hogy lassíts. Ma még két alkalmat viszgálunk meg, amikor Isten azt akarja, hogy lassíts. 

Először is, lassíts, amikor bármilyen fontos döntést készülsz hozni. A példabeszédek könyve sokat ír erről. A példabeszédek könyve 21,29 azt mondja: „A gonosz emberek blöffölnek, de Isten népe gondolkodik, mielőtt egy lépést tesz” (CEV). A példabeszédek könyve 4,26 pedig ezt mondja: „Töprengj lábaid ösvényén; akkor minden utad biztos lesz” (ESV). Mit jelent a töprengés? Azt jelenti, hogy gondolkodni, elmélkedni vagy alaposan megfontolni. Nem tudsz gyorsan elmélkedni, töprengeni.

Mikor kell elgondolkodnod az "ösvényeden"? Amikor nagy döntéseket hozol – például karrierváltás, szolgálatváltás, házastárs választás vagy nagyobb vásárlással esetén.

A példabeszédek könyve 22,3 szerint „Az értelmes emberek látják a baj közeledését, és elkerülik azt, de a nem gondolkodó emberek azonnal belemennek, és később megbánják azt (GNT). A legtöbb „meggondolatlan” döntés pénzügyi kiadásokkal kapcsolatos. Ezért van olyan sok ember eladósodva. 

A megoldás? – Tervezz gondosan, és lesz bőven; ha túl gyorsan cselekszel, soha nem lesz elég.” (Péld 21,5 GNT)

Van még egy alkalom a lassú mozdulásra, amikor valamit elültetettés, és arra vársz, hogy a mag kinőjön. A Biblia sokat beszél a vetésről és az aratásról. Amikor elültetsz egy magot, akkor egy idő után betakaríthatod a termést. 

Ez az életed minden területére igaz. Ha kedvességet ültetsz, kedvességet aratsz. Ha pletykát ültetsz, pletykát aratsz. Ha nagylelkűséget ültetsz, nagylelkűséget aratsz. Amit elvetsz, azt aratod. 

De mindig van késés az ültetés és a betakarítás között. Egy nap alatt az elvetett magból nem lesz almafa.

És ne feledd, hogy az ültetés és a betakarítás törvénye szerint, többet kapsz vissza, mint amennyit elültettél. Ha egy kukoricaszemet elültetsz, nem csak egy magot aratsz. Egy kukoricaszárat aratsz, sok csővel, aminek  mindegyikét sok-sok mag borítja. Egyetlen mag megsokasodik, és sokkal többet kapsz vissza, mint amennyit elvetettél. 

Talán úgy érzed, hogy sokáig várakoztál a betakarításra. Íme egy ígéret számodra: „Amikor eldöntöttem, a szavaim valóra válnak. Bízhatsz abban, amit a jövőről mondok. Lehet, hogy sokáig tart, de várj tovább – meg fog történni!” (Hab 2,3 CEV)

Tudd, Isten időzítésében mindig bízhatsz. Isten néha azt akarja, hogy gyorsan haladj, néha pedig azt mondja, hogy lassíts, de az Ő sebessége mindig megfelelő. 

Salamon a Biblia egyik nagy királya volt. Kövesd Isten időzítését, ugyanazzal az imával, amit Salamon mondott: „[Isten] tartson meg minket, rá összpontosítva és neki szentelve magunkat, követve az általa kitaposott életutat, figyelve az útjelző táblákat, járva abban a tempóban és ritmusban, amelyet őseinknek adott”  (1Kir 8,58 The Message).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fontos döntés előtt állsz, aminek meghozatalában le kell lassítanod? 
  • Milyen új magokat szeretnél elültetni életedben? 
  • Hol kell bíznod Isten időzítésében? Milyen területeken akarja, hogy lassíts vagy gyorsíts? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása