Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan váljunk Krisztushoz hasonlóvá?

2022. szeptember 10. 03:00 - Mapetso

twins.jpg"Érett emberekké válunk, akik elérjük Krisztus teljes termetének magasságát." (Ef 4,13 GNT)

A tanítványság az a folyamat, amelynek során Krisztushoz hasonlóvá válunk. Ez egy életen át tartó utazás.

A következő módon működik: Isten azt akarja, hogy napról napra egy kicsit hasonlóbbá válj hozzá. Ahogy a Biblia mondja: "Elkezdtétek az új életet élni, amelyben újjá váltok, és ahhoz hasonlóvá váltok, aki teremtett benneteket" (Kol 3,10 NCV).

Manapság az emberek a sebesség megszállottjai. Istent azonban jobban érdekli a gyorsaságnál az erő és a stabilitás. Lehet, hogy te a gyors megoldást szeretnéd, vagy a rövidebb utat, az azonnali megoldást. Talán egy prédikációt, egy szemináriumot vagy egy élményt keresel, amely azonnal megold minden problémát, eltávolít minden kísértést, és megszabadít minden növekvő fájdalomtól.

De az igazi érettség soha nem egyetlen élmény eredménye, legyen az bármilyen erőteljes vagy megindító is. A növekedés fokozatos. A Biblia azt mondja: "Életünk fokozatosan [válik] fényesebbé és szebbé, ahogy Isten belép az életünkbe, és mi is hasonlóvá válunk hozzá" (2Kor 3,18 The Message).

Az emberek gyakran a hibáik köré építik az identitásukat. Talán még azt is mondogatják maguknak, hogy nem tudnak megváltozni, mondván: "Én már csak ilyen vagyok".

A tudatalatti aggodalom az lehet benned, hogy ha elengeded a megszokást, a sérülést vagy a berögződést, többé nem is fogod tudni, ki vagy. Ez a félelem lelassíthatja, vagy akár meg is állíthatja a növekedésedet!

Hogyan engedd el ezeket a régi szokásokat, és hogyan növekedj, hogy méginkább olyan legyél, mint Krisztus? Hogyan igazítsd a jellemedet az övéhez? Úgy, hogy a régi szokások helyett krisztusi szokásokat alakítasz ki.

A jellemed nem más, mint a szokásaid összessége - és a szokások kialakulásához időre van szükség. Nem állíthatod, hogy kedves vagy, hacsak nem vagy szokás szerint kedves, és nem mutatsz kedvességet anélkül, hogy gondolkodnál rajta. Nem állíthatod, hogy tisztességes vagy, ha nem szokásod mindig őszintének lenni. Az a férj, aki az idő nagy részében hűséges a feleségéhez, egyáltalán nem hűséges! A szokásaid határozzák meg a jellemedet.

Csak egy módja van annak, hogy kialakítsd a krisztusi jellem szokásait: Gyakorold őket, újra és újra, amíg azok személyiséged részévé nem válnak. És ehhez idő kell!

De idővel te és a körülötted lévő emberek is látni fogják a különbséget. Ahogyan Pál biztatta Timóteust: "Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld nekik az életedet, hogy mindenki láthassa a fejlődésedet!" (1Tim 4,15 GW).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen régi szokásodhoz ragaszkodtál eddig? Hogyan kezdheted el ma lecserélni egy krisztusi szokásra?
  • Mi az az egy jellemvonás, amiről szeretnél ismert lenni?
  • Ki segíthet és bátoríthat az életedben, miközben azon dolgozol, hogy kialakítsd ezt a krisztusi szokást?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2022.09.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása