Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten célja számodra a jellem, nem a kényelem

2022. szeptember 11. 03:00 - Lencsés Tamás

Vegyél fel egy teljesen új életmódot, egy Isten által formált életet, egy belülről megújult életet, amely beledolgozza magát a viselkedésedbe, hogy Isten pontosan reprodukálja benned az ő jellemét.” (Ef 4,22-24 Message fordítás)

Sok vallás és filozófia azt a régi hazugságot hirdeti, hogy az emberek istenhez hasonlóak vagy istenné válhatnak. Hadd legyek teljesen világos: soha nem fogtok Istenhez hasonlóvá vagy akár istenné válni.

Ez a gőgös hazugság a Sátán legrégebbi kísértése. A Sátán azt akarta, hogy Ádám és Éva kövesse a tanácsait, és ezt ígérte nekik, ha megteszik: "...Olyanok lesztek, mint az Isten..." (1Móz 3,5).

Ez a vágy, hogy isten legyél, minden alkalommal megmutatkozik, amikor megpróbálod irányítani a körülményeidet, a jövődet vagy a körülötted lévő embereket. De te egy teremtmény vagy, soha nem leszel a Teremtő. Isten nem azt akarja, hogy istenné válj, hanem azt akarja, hogy istenivé válj, átvéve az ő értékeit, hozzáállását és jellemét.

Arra vagy hivatott, hogy Vegyél fel egy teljesen új életmódot, egy Isten által formált életet, egy belülről megújult életet, amely beledolgozza magát a viselkedésedbe, hogy Isten pontosan reprodukálja benned az ő jellemét.”  (Ef 4,22-24 Message fordítás).

Isten végső célja a földi életeddel kapcsolatban nem a kényelem, hanem a jellemfejlődés. Azt akarja, hogy lelkileg felnőlj és Krisztushoz hasonlóvá válj.

Krisztushoz hasonlóvá válni nem azt jelenti, hogy elveszíted a személyiségedet vagy egy agyatlan klón leszel. Isten teremtette meg az egyediségedet, ezért biztosan nem akarja azt elpusztítani. A krisztusi hasonlatosság a jellemed átalakításáról szól, nem pedig a személyiségedről.

Minden alkalommal, amikor elfelejted, hogy a jellem Isten egyik célja az életeddel, frusztrált leszel a körülményeid miatt. Azon fogsz tűnődni: "Miért történik ez velem? Miért van ilyen nehéz időszakom?" Az egyik válasz az, hogy az életnek nehéznek kell lennie! A nehézségek lehetővé teszik számodra a növekedést. Ne feledd, a Föld nem a mennyország.

János evangéliuma  10. fejezetének 10. versében Jézus azt ígéri: "Azért jöttem, hogy életük legyen, és hogy még bőségesebben legyen" (KJV fordítás). Sok keresztény félreértelmezi a bőséges élet ígéretét úgy, hogy az tökéletes egészséget, kényelmes életmódot, állandó boldogságot, álmaid teljes megvalósulását és a problémák azonnali enyhülését jelenti a hit és az ima által.

Egyszóval azt várják, hogy a keresztény élet könnyű legyen. A földi mennyországot várják.

De Isten nem a dzsinned vagy a szolgád. Ha bedőlsz annak az elképzelésnek, hogy az életnek könnyűnek kell lennie, akkor súlyosan kiábrándulsz, és a valóság tagadásában fogsz élni.

Az élet nem rólad szól! Te Isten céljaiért létezel, nem pedig fordítva. Miért biztosítaná Isten a földi mennyországot, amikor az igazit az örökkévalóságban tervezi neked? 

Isten azért adja neked a földi idődet, hogy felépítsd és megerősítsd a jellemedet, és így készen állsz majd a mennyei örökkévalóságra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor találod magad azon, hogy megpróbálod irányítani a körülményeidet, a jövődet és a körülötted lévő embereket?
  • Istent leginkább a jellemfejlődésed érdekli, nem pedig a kényelmed. Hogyan ad ez neked perspektívát a nehézségekkel kapcsolatban, amelyekkel szembesültél?
  • Milyen módon láttad, hogy Isten valóban bőséges életet ad neked, még akkor is, ha ez nem egy könnyű élet?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.09.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása