Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne pazarold el a fájdalmas tapasztalataidat!

2022. november 08. 03:38 - Mapetso

journal-g45593d2a5_640.jpg"Sok mindent megtapasztaltál már. Vajon mindezek a tapasztalatok kárba vesznek? Remélem, hogy nem!" (Gal 3,4 ICB fordítás)

A Biblia tele van olyan elvekkel, amelyek segítenek egy nehéz időszak után sikeresen folytatni az életet. Tegnap az első alapelvet néztük meg: Számíts arra, hogy vegyes érzelmeket fogsz érezni! Ma pedig a másodikat nézzük meg: Vond le a tanulságokat, amelyeket elsajátítottál.

Mielőtt elrohannál, és egy csomó új dologba kezdenél egy nehéz időszak után, Isten azt szeretné, ha megállnál, és átgondolnád a megtanult leckéket. Ne hagyd, hogy az a sok fájdalom, amin keresztülmentél, kárba vesszen! Szánj időt arra, hogy összegyűjtsd a lelki igazságokat mindabból, amit átéltél!

A Biblia azt mondja: "Sok mindent megtapasztaltál. Vajon mindezek a tapasztalatok hiábavalóak voltak? Remélem, hogy nem!" (Gal 3,4 ICB)

Az egyik módja annak, hogy ne vesszenek kárba a nehéz tapasztalataid, ha leírsz minden egyes megtanult leckét. Így később átnézheted őket, hogy megoszthasd más generációkkal.

Mi is történik, ha ezt teszed? A szenvedés, amin keresztülmentél, hirtelen hihetetlen értéket fog képviselni. Mózes 5-ik könyve 4. részének 9. versében ez áll: "Nagyon vigyázzatok, hogy ne feledkezzetek meg arról, amit láttatok, hogy Isten tett értetek. Emlékeztessétek magatokat, és mondjátok el gyermekeiteknek és unokáitoknak is" (CEV).

Azt javaslom, hogy maradj egyedül egy csendes helyen - csak te és egy napló. Ez lehet az életed naplója. Az életnapló ugyanis nem napló az egyes napi tevékenységekről. A jövő generációit nem az fogja érdekelni, hogy mit csináltál; az fogja érdekelni őket, hogy mit tanultál.

Íme néhány kérdés, amelyre az életnaplódban válaszolhatsz:

  • Mit tanultam arról, ami a legfontosabb?
  • Mit tanultam arról, ami a legkevésbé fontos?
  • Mit tanultam a gyengeségeimről?
  • Mit tanultam az erősségeimről?
  • Mit tanultam a kapcsolataimról?
  • Mit tanultam az életritmusomról?
  • Mit tanultam Istenről?
  • Mit tanultam a világról és a körülöttem lévő kultúráról?
  • Mit tanultam a pénzről?
  • Mit tanultam a boldogságról?

Ne feledd: Mielőtt egy válsággal, veszteséggel vagy traumával teli időszak után újraindítanád az életedet, írd le az összes leckét, amit megtanultál. Így nem fogod "elfelejteni azokat a dolgokat, amelyeket láttad, hogy Isten tett érted" - és soha többé nem kell megtanulnod ezeket a leckéket.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Neked milyen tapasztalatod van az életnapló vezetésével kapcsolatban? 
  • Mi volt az egyik legnagyobb lecke, amit egy fájdalmas időszakból tanultál? Milyen hasznukra válna, ha megosztanád ezt a leckét másokkal?
  • Volt olyan nehéz időszak az életedben, amikor úgy érezted, hogy nincs célod? Szánj ma időt arra, hogy átnézd, milyen leckéket tanultál abból a fájdalmas időszakból, és figyeld, hogy Isten hogyan használja fel! 

 

Isten szabadsága ma is elérhető számodra

Isten megígérte, hogy azok számára, egyáltalában nincs kárhozat, akik hisznek Jézusban. Azért küldte Jézust, hogy elvegye a bűneidet. Az Ő kereszthalálával fizetett minden rosszért, amit valaha tettél vagy tenni fogsz. És azáltal, hogy feláldozta magát, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatod legyen Istennel, az Atyával.

És a jó hírek nem érnek véget itt. Isten feltámasztotta Jézust a halálból is, bizonyítva ezzel a bűn és a halál feletti hatalmát. Ez pedig lehetővé teszi, hogy vele együtt töltsd az örökkévalóságot a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és követni akarom őt, mint Urat, a mai naptól kezdve. Vezesd életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása