Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg, amit Isten tesz!

2022. november 11. 03:00 - Anika Enikő

“Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! Az újra figyeljetek, amelyeket cselekedni fogok; most kezd kibontakozni, és látható!” (Ézsaiás 43,18-19 GNT)

Az életben nem lehet hátrafele, illetve visszafele haladni; csupán előre lehet menni. Ez azt jelenti, hogy csupán két lehetőségünk van: vágyhatsz arra, hogy úgy legyenek a dolgok, ahogy régen voltak, és egy fabatkát sem tudsz változtatni semmin, vagy bízhatsz Istenben, hogy valami újat tesz.

A Biblia mondja: “Az Úr kegyelme soha nem szűnik meg, megújul minden reggel!” (Jsir 3,22-23 ESV)

Isten az újdonság Istene. Nem mindig ugyanazokat - a régi - dolgokat viszi véghez. Tehát ahhoz, hogy jobb életet élhess, együtt kell dolgoznod Istennel azokon az új dolgokon, amiket Isten meg akar tenni családodban, karrieredben, baráti kapcsolataidban, gyülekezetében és a környezetedben.

De az embereket nem mindig érdeklik azok az új dolgok, amelyeket Isten tesz. Néha álmodozol a múltról, és azt mondod: „Bárcsak abban az időben élnék”, vagy „Bárcsak visszamehetnék életemnek arra az időszakára”. De a múlt után sóvárogni olyan, mintha vezetés közben állandóan a visszapillantó tükörbe néznénk, és soha nem néznénk ki az első szélvédőn. Ha ezt így folytatod, karambol lesz a vége.

Isten azt mondja Ézsiás könyvének 43. fejezebében a 18-19. versekben: “Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! Az újra figyeljetek, amelyeket cselekedni fogok; most kezd kibontakozni, és látható!” (GNT)

Mielőtt elfogadnád és magadhoz ölelnéd azokat az új dolgokat, amiket Isten fog tenni életedben és a világban, észre kell vedd azokat. Ha mindig hátrafelé nézel, nem tudsz „figyelni az új dolgokra”, amiket Isten tenni fog.

Szándékosan választottam az „magadhoz ölelni kifejezést” szót. Miért? Mert az „megölelés” többet jelent, mint csak egyetérteni, vagy vonakodva elfogadni valamit. Megölelni azt jelenti, hogy elégedettnek kell lenni vele – vagy akár szeretni is! Nem ölelünk meg olyan dolgokat, amiket nem szeretünk. Isten azt akarja, hogy öleld magadhoz az általa végzett új dolgokat.

Hogyan mutatod meg Istennek, hogy azokra az új dolgokra összpontosítasz, amitket tesz? Imádkozz eképpen: “Istenem segíts, hogy azt tegyem, amit megáldassz.” ahelyett, hogy azt imádkoznád, hogy: „Istenem áldd meg amit teszek.” És ha ezt így teszed képes leszel arra, hogy megragadd azokat a hihetetlen dolgokat, amiket Isten legközelebb megtesz.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért nem akarja Isten, hogy állandóan a múlton elmélkedj?
  • Milyen új dolgot tehet Isten a jelenlegi hozzáállásodban vagy látásmódodban?
  • Milyen területeken találod nehéznek az új dolgok megragadását?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.04)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása