Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tervezés segít céltudatos életet élni

2022. november 17. 03:00 - Dalma.

"Jelölj ki egy egyenes ösvényt a lábaidnak; maradj a biztonságos ösvényen."
(Példabeszédek 4:26 – NLT fordítás)

arm-g2e5cb14eb_1920.jpg

Istennek van terve az életedre vonatkozóan – de ez nem jelenti azt, hogy neked ne kellene tervezned. Nem akarja, hogy csak sodródj és hagyd, hogy a körülmények határozzák meg az életed irányát. Azt akarja, hogy te döntsd el, milyen utat választasz.

Bár a Biblia számos okot ad a tervezésre, három olyan ok van, amely alapvető:

Isten is készít terveket.

A Jeremiás 29:11 szerint: "'Ismerem a számodra készített tervemet – mondja az Úr –, a tervet, ami nem károdra, hanem javadra van, a tervet, hogy reményt és jövőt adjak neked'" (NIV).

Isten azt akarja, hogy olyan legyél, mint Ő. Tehát ha Isten terveket készít, akkor neked is kell tervezned.

Van egy dolog, amit fontos tudni: "Isten nem a rendezetlenség Istene" (1Kor 14:33 NIV). Vannak terveid az év hátralévő részére? És a következő tíz évre? Ha nem készítettél terveket az életedre, akkor valószínű, hogy az életedben nincs rend − és Isten nem akarja, hogy így élj.

Isten azt akarja, hogy tervezz, mert ez hasznos az életedre nézve.

Az egész Szentírásban, különösen a Példabeszédek könyvében, a Biblia az életünk megtervezésének előnyeiről beszél. A Példabeszédek 4:26-ban ez áll: "Jelölj ki egy egyenes ösvényt a lábaidnak; maradj a biztonságos ösvényen." (NLT). Ez csak egy másik megfogalmazása annak, hogy készíts tervet.

Isten azért mondja, hogy tervezz, mert nem akarja, hogy rendezetlen életet élj és csak átvészeld a napjaidat. A Biblia azt mondja, hogy "mindent megfelelő és rendezett módon kell tenni" (1Kor 14:40 NIV).

Isten nem akarja, hogy elpazarold az életed.

A tervezés nem más, mint felelős gazdálkodás. Az életed Isten ajándéka számodra. Amit teszel vele, az a te ajándékod Istennek. Az Efezusiakhoz írt levél 5:15-17-ben Pál ezt mondja: "Kellő felelősségtudattal éljétek az életet, ne úgy, mint azok, akik nem tudják az élet értelmét és célját, hanem úgy, mint akik tudják. Használjátok jól ki az időt, napjaink összes nehézsége ellenére is. Ne legyetek bizonytalanok, hanem határozottan ragadjátok meg azt, amiről tudjátok, hogy Isten akarata."

Igaz a régi mondás: Aki nem tervez, a bukást tervezi.

Tegyél lépéseket még ma egy jobb jövő felé és készíts egy egyszerű tervet. Aztán kérj segítséget Istentől minden nap, hogy hittel haladhass előre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan hasonlíthatnál jobban Istenhez abban, ahogyan az előtted álló hétre tervezel?
  • Melyek azok a gyakori akadályok, amelyek megakadályozhatnak valakit, hogy előre tervezzen?
  • Szerinted lehetséges „túltervezni”? Mikor okozna a túl sok tervezés legalább annyi problémát, mint a túl kevés?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása