Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan építsd az életedre vonatkozó álmokat

2022. november 21. 03:00 - Lilla:)

 hot-air-balloon-2411851_1280_1.jpg

"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki."

(Préd 4,9-10).

Ahogy Istenre tekintesz és látod milyen jó dolgokat tesz az életedben, két dolgot kell megértened az álommal kapcsolatban, melyet adott neked.

Először is, egy álom sem épülhet Jézus támogatása nélkül. Ahogy az épületeknek is kellenek támfalak, az álmodnak is szüksége van támogatásra. Az igazi siker sosem egy egyemberes műsor. Minden lényeges dolog, melyet véghez viszel, mások segítségét igényli. Isten szándékosan kötött össze minket másokkal, hogy szükségünk legyen egymásra és megtanuljuk, hogyan dolgozzunk össze.

A Biblia azt mondja, "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." (Préd 4,9-10)

Miért nem tudsz egyedül az álmaid után menni? Íme három ok:

  • Nem tudsz mindent, amit tudnod kellene.
  • Nincs elég időd és energiád, hogy mindent egyedül csinálj.
  • Nem áll rendelkezésedre az összes készség ahhoz, hogy elérd az álmod.

A lényeg az, hogy csapatmunkát igényel egy álom betöltése.

Másodszor, egyetlen álom sem épült még ellentétek nélkül. Amikor eldöntöd, hogy elindulsz az álmod után, Isten adni fog valakit, aki megpróbál elbátortalanítani. Abban a pillanatban, amikor azt mondod: "Csináljuk!", ő azt fogja mondani: "Állj le!". Az álom rombolók ott vannak mindenhol. Gyakran ők azok, akik ellenállnak a változásoknak és úgy érzik, az a dolguk, hogy téged lehúzzanak.

Amikor Nehémiás terveket készített Jeruzsálem újjáépítésére, Sanballat és Tóbiás, Nehémiás tervének két ellenzője, "nagyon rosszallották, hogy jött egy ember, aki Izráel fiainak a javát keresi" (Neh 2,10). Kigúnyolták, kinevették Nehámiást és azokat, akik vágytak az újjáépítésre.

Nehémiás azonban nem foglalkozott azzal, hogy válaszoljon a kritikákra, neked sem kell. Ha folyton csak azzal foglalkoznál, hogy arra felelgetsz, amit mások gondolnak rólad, sosem végzel el semmit. Helyette, mint ahogy Nehémiás is tette, válaszolj egyszerűen és menj tovább. Nehémiás azt mondta, "Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre, és mi az ő szolgáiként kezdjük el az építést." (Neh 2,20)

Emlékezz, ahhoz, hogy betölts egy álmot, csapatra van szükséged. Amikor pedig elindulsz egy álom felé, mindig szembekerülsz valakivel. Amikor megérted ezt a két dolgot az álomépítésről, jobban fel leszel szerelkezve arra, hogy betöltsd Isten életedre vonatkozó tervét.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez

  • Ki az az életedben, aki támogat abban, hogy elérd az álmaidat, céljaidat? Hogyan segít neked?
  • Tudsz példát mondani arra, amikor Isten használta a csapatmunkát - a munkahelyeden, az iskolában vagy otthon - arra, hogy valósággá váljon egy álom?
  • Általában hogyan felelsz a kritikákra? A mai áhítat hogyan segít abban, hogy másképpen válaszolj legközelebb, amikor szembekerülsz egy kritikával miközben Isten tervét követed?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása