Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy lépés arra, hogy támogatást szerezz az álmodhoz

2022. november 22. 03:00 - daniella_89

5863e0081900002a000e1d4d.jpeg"Ők egyszerre így feleltek: "Igen, építsük újra a falat!" Így belevágtak a jó munkába." (Nehémiás 2:18 NLT fordítás).

Megtanulni azt, hogyan szerezd meg mások támogatását egy fontos része az Istentől kapott álmod követésének.

De hogyan vegyél rá másokat arra, hogy segítsenek az álmod megvalósításában? Nehémiás könyvének második fejezete négy lépést mutat ennek elérésére.

Első lépés: Végezz kutatómunkát! Mielőtt bejelentenéd az álmod a családod és barátaid előtt, legyél biztos abban, hogy minden információ a rendelkezésedre áll, amire szükséged van. Nem szeretnéd, hogy valaki feltegyen egy kérdést amit nem tudsz megválaszolni, mert még nem mentél utána a tényeknek.

Nehémiás tudta ezt, mikor Jeruzsálembe érkezett, hogy elkezdjen dolgozni az álmán. Azt mondta: "Nem mondtam el senkinek a terveket, amelyeket Isten tett a szívemre... elmentem... hogy megvizsgáljam a törött falat és a felégetett kapukat" (Nehémiás 2:12-13 NLT fordítás). Nehémiás nem függött másodkézből kapott információktól. Saját maga vezényelte le a kutatómunkát.

Második lépés: Vázold fel, min kell változtatni! Mielőtt valaki elképzelné hogyan lehetne valami jobb, elégedetlenséget kell gerjessz a jelenlegi helyzet kapcsán. Miért? Azért, mert ha az emberek elég sokáig éltek együtt egy problémával, gyakran fásulttá válnak és hajlamosak lesznek megelégedni kevesebbel is, mint a legjobb.

Mikor Nehémiás bemutatta az embereknek a tervét, nem kisebbítette a jelenlegi életkörülményeiket. Azt mondta nekik: "Nagyon jól tudjátok, milyen bajban vagyunk. Jeruzsálem romokban áll, és kapui tűzben pusztultak el. (Nehémiás 2:17 NLT fordítás). Felvázolta a jelenlegi valóságot.

Harmadik lépés: Érintsd meg az emberek szívét! Gyakran feltételezzük, hogy az emberek a döntéseiket logikára és észérvekre alapozzák, de a legtöbb döntés érzelemvezérelten születik. Ezért fontos a belső motivációt használni, ha mások támogatását szeretnénk megnyerni.

Nehémiás megérintette az emberek szívét, mikor azt mondta: "Építsük újjá Jeruzsálem falát és vessünk véget a gyalázatnak!" (Nehémiás 2:17 NLT fordítás). Ez megérintette a méltóságukat is, emlékeztetve őket arra, hogy ők Isten népe, és mint ilyenek, Isten segítségével nem kell gyalázatban és szégyenben élniük többé. Nehémiás megmutatta, hogy valóban gondja van az emberekre.

Negyedik lépés: Oszd meg a történeted, hogy inspirálj másokat! Az emberek tudni akarják, mit jelent neked az álmod. Tudni akarják, Isten mit tesz az életedben. Aztán ha elmondod, hogy Istenben bízol, ez őket is motiválja arra, hogy hitben éljenek.

Nehémiás egy erőteljes történetet osztott meg arról, hogyan munkálkodik Isten az ő életében és azokban a tervekben, amelyeket eléjük tárt. Elmondta az embereknek "hogyan volt a kegyelmes Isten keze (rajta)" (Nehémiás 2:18 NLT fordítás). És a válaszuk? A Biblia azt írja, "Ők egyszerre így feleltek: "Igen, építsük újra a falat!" Így belevágtak a jó munkába." (Nehémiás 2:18 NLT fordítás).

Nyisd ki a szemed és lásd meg, hogy Isten keze már munkálkodik. Bízz benne, hogy körülvesz azzal a támogatással amire szükséged van az álmodhoz, ahogyan megteszed ezeket a hitlépéseket.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Várhatod, hogy Isten nagyszerű dolgokat tegyen az életedben, mikor mások támogatásával rendelkezel. Hogyan igaz ez a te életedre?
  • Tett Isten olyan álmot a szívedre amihez szükséged van mások segítségére is? Nehémiás négy lépése közül melyikkel kell ma kezdened?
  • Gondolj egy időszakra amikor támogattad valaki álmát azután, hogy megosztotta veled a történetét. Miért éreztél indíttatást arra, hogy segítsd őt?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása