Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs szavak közösséget építenek

2022. november 24. 03:00 - FodorImi

build.jpg

„Ne engedjetek semmi ártalmas beszédet kijönni a szátokból, hanem csak azt, ami hasznos mások építésére a szükségeik szerint, ami javukra van azoknak, akik hallgatják.”
(Efe 4,29 – NIV)

Ha változást akarsz elérni az otthonodban, házasságodban, a munkahelyeden, az iskolában, vagy a kapcsolataidban, akkor az a mód, ahogyan beszélsz másokkal, megváltoztat mindent a világon.

Amikor Nehémiás otthagyta Artaxerxes király főpohárnoki pozícióját, és Jeruzsálembe utazott újra felépíteni a város falait, tudta, hogy azonosulnia kell az ott élő emberekkel. Ha be akarja vonni őket a terveibe, akkor úgy kell beszélnie velük, mint aki közülük való, és nem mint kívülálló.

A Biblia azt mondja: „Látjátok a nyomorúságot amelyben vagyunk. Jeruzsálem romokban hever és a kapui tűzben megégtek. Gyertek, építsük fel Jeruzsálem falait, és többé nem leszünk gyalázatban" (Neh 2:17 – NIV).

Figyeld meg, hogy Nehémiás azt mondta, hogy „mi”, nem pedig azt, hogy „én”. Mit tett a szavaival? Közösséget épített. Nem ujjal mutogatott, és nem mondta: „Azért vagyok itt, hogy megmentsem a napot, és megjavítsak mindent nektek, mert úgy tűnik, hogy ti fiúk nem is törődtök azzal, hogy egy törmelékkupacon éltek.” Nem, hanem ezt mondta: „Ez a mi problémánk. És tudom, hogy együtt sikeresek lehetünk, mert Isten velünk van.”

Amikor a nagy vezetőknek van egy álmuk, csapatot építenek. Erről szól a vezetés. A nagy vezetők nem mutatnak másra, és nem kezdik el hibáztatni az embereket. Részt vállalnak a felelősségből.

Életed során időnként problémát fogsz látni, és választanod kell mások kárhoztatása, vagy a probléma megoldása között. Bármikor, amikor másokat hibáztatsz, csökkented a motivációjukat. Bármikor, amikor inkább egy megoldásra összpontosítasz, növeled a motivációt.

Az Efézusi levél 4. fejezet 29. verse azt mondja: „Ne engedjetek semmi ártalmas beszédet kijönni a szátokból, hanem csak azt, ami hasznos mások építésére a szükségeik szerint, ami javukra van azoknak, akik hallgatják.”

Nagyszerű dolgok történnek, amikor a szavaiddal egyesíted az embereket, és felajánlod, hogy segítesz nekik sikert elérni valamiben, amit mindig is szerettek volna elérni – együtt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi az a napi interakciód, ami sokkal hasznosabb lenne, ha többször használnád a többes szám első személyt?
  • Mikor használta Isten a „csapatmunkát”, akár a munkahelyeden, akár az iskoládban, a közösségedben, vagy az otthonodban, hogy valóra váltson egy álmot?
  • Olvasd el a 3. Zsoltár 3. versét. Milyen bátorítást adhat neked ez a vers, amikor valaki olyan szavakat használ, amelyek célja, hogy lehúzzanak, ahelyett, hogy felemelnének, miközben megpróbálsz csapatot építeni egy álom megvalósításához?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.11.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása