Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne fáradj el! Maradj kapcsolatban!

2022. március 13. 03:00 - gabormel

217628348_179047884241689_6450076074973105750_n.jpg

„Két ember jobb, mint egy, mert a közös munkával többet érnek el.” (Préd 4,9 NCV)

Tudtad, hogy Isten különleges munkát szánt neked? Ezért élsz. Azért teremtett, hogy jó cselekedeteket vigyél végbe, amelyeket még születésed előtt eltervezett neked. Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 10. verse így szól: „Isten jó cselekedetekre teremtett minket.” (NCV)

Azonban Isten soha nem akarta, hogy a jó cselekedeteket egyedül tedd. Tudja, hogy ez csak fáradtsághoz vezet.

A Biblia azt mondja: „Két ember jobb, mint egy, mert a közös munkával többet érnek el.” (Préd 4,9 NCV)

Néha azt gondoljuk, hogy az emberek egyedül végzik a legnagyobb munkájukat. Tévhit az például, hogy Teréz anya egyedül szolgált Kalkutta utcáin. Mivel valójában egy sereg nővér segített neki.

Szükséged van másokra is, akik segítenek teljesíteni Isten munkáját az életedben. Egyedül nem leszel képes sok mindent megtenni, de ha másokkal dolgozol, többet érhetsz el.

Önmagukban a hópelyhek nem túl erősek, de ha elég hópehely összetapad, leállíthatják a forgalmat! Az emberekkel ugyanez a helyzet. Önmagunkban, te vagy én, nem jelentünk sokat. De együtt nagyobb változást érhetünk el, ha mindenki azt teszi, amire Isten teremtette.

Lehet, hogy ma kimerültnek érzed magad. Van valaki, aki segít? Ha nincs, lemaradsz a gyülekezeti családhoz való tartozás egyik előnyéről. Lehetséges, hogy jársz gyülekezetbe, de ez nem jelenti azt, hogy kapcsolatban is állsz az emberekkel. Nem tudod, hogyan csatlakozz? Ha gyülekezet kis csoportokban imádkozik, kezdd azzal, hogy valamelyikhez csatlakozol.

A közösség Isten válasza a fáradtságra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Felfedezted már, hogy Isten milyen munkát szánt neked az életedben? Mi lenne ez, és mások hogyan segítenek teljesíteni?
  • Gondolj arra az időre, amikor másokkal együtt dolgoztál Isten munkájának a megvalósításában! Hogyan biztosította a közös munka a legjobb eredményt?
  • Hogyan segített a kis csoportod vagy a gyülekezeti családod abban, hogy megtanulj szolgálni anélkül, hogy kiégnél és kimerülnél.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.06.)

Szólj hozzá!

Járj közösségben más hívőkkel!

2022. március 12. 03:00 - Erika1832

talking_politics.jpg

„Nem jó az embernek együl lenni.” (1Móz 2,18 NKJV)

Mások nélkül nem tudsz olyan személlyé válni, amilyennek Isten akar látni téged.

Az első dolog, amit Isten igazán az embernek mondott, ez volt: „Nem jó az embernek egyedül lenni.” (1Móz 2,18 NKJV) Isten nem csak a házasságra érti ezt a verset. Egyszerűen nem tesz jót nekünk, ha megpróbáljuk az élet valamelyik részét egyedül végigcsinálni.

Némelyek azt hangoztatják, hogy a teljes függetlenség a boldogság kulcsa. De miután több ezer embernek adtam már tanácsot, elmondhatom, hogy ez nonszensz. A többiektől való teljes függetlenség nem boldogság. Ez a magány. És a leggyorsabb módja annak, hogy szánalmassá, megbántottá, félelmetessé és bizonytalanná válj, ha úgy teszel, mintha nem lenne szükséged senki másra az életedben.

Szükséged van a többiekre – különösen egy gyülekezeti családra –, hogy veled járjanak az életben. Egy fizikai család nem tart örökké. Felnőnek, kirepülnek és elköltöznek. De egy szellemi család, a gyülekezet, örökké fog tartani.

Íme, három ok, amiért érdemes közösségbe járnod más hívőkkel:

Biztonságosabb. Biztonság van a számokban. Kevesebb a kockázat. Előfordult már veled, hogy egyedül kellett végig sétálnod egy sötét sikátoron éjszaka? Sokkal jobb érzés, ha mások is vannak veled! Amikor sötét időkön mész át, biztonságosabb másokkal járni, akik bátoríthatnak és imádkozhatnak veled. A Biblia azt mondja: „A tanácsadók sokaságában biztonság van.” (Péld 11,14 NKJV)

Támogató. Megakadályozza, hogy feladd. Ha esetleg egy maratoni távfutásra készültél, előfordulhatott, hogy kísértést éreztél arra, hogy abbahagyd, mert edzés közben elérted a telesítőképességed plafonját. De amikor másokkal együtt futsz, ez segít, hogy a célod felé haladj, és ennek elérésében támogatnak is téged.

Okosabb. A Biblia azt mondja: „Csak a bolondok bíznának a saját elgondolásaikban.” (Péld 28,26 CEV) Ha egyedül jársz, lehet, hogy rossz irányba haladsz. De amikor másokkal jársz együtt, megtanulod, hogyan kell odafigyelni, hogyan kell kijönni egymással és hogyan kell szeretni.

Isten a magány ellenszereként teremtette meg a közösséget. Amikor együtt élsz a gyülekezeti családoddal, a csüggedés és a fáradtság kezd elmúlni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Emlékezz arra az időszakodra, amikor a magányossággal küszködtél. Mi segített abban, hogy egy támogató közösség biztonsága felé haladj? 
  • Mit gondolsz, Isten miért teremtett arra minket, hogy együtt jobbak legyünk?
  • Hogyan segített egy másik hívő abban, hogy istenfélő nézőpontot kapj, amikor elveszettnek és magányosnak érezted magad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Hol ismered meg az életed küldetését?

2022. március 11. 03:00 - Anita.B

nevtelen.jpg

„A legfontosabb dolog, hogy teljesítsem a küldetésemet, a munkát, amit az Úr Jézus adott nekem — hogy elmondjam az embereknek a Jó Hírt Isten kegyelméről.” (ApCsel 20,24 NCV)

Istennek jelentős célja van az életedre nézve. Ezt hívják az életed küldetésének, és ennek betöltése életed elsődleges célja kell, hogy legyen.

Nem azért helyeztek a földre, hogy pusztán fogyasztó légy, pazarold az idődet, és egy lélektelen életet élj. Isten valami egyedi tennivalót szán neked. Nem akarja, hogy fogyasztó légy; azt akarja, hogy közreműködj. Azt akarja, hogy változtass.

Mi az életcélod? A Biblia azt mondja: „A legfontosabb dolog, hogy teljesítsem a küldetésemet, a munkát, amit az Úr Jézus adott nekem — hogy elmondjam az embereknek a Jó Hírt Isten kegyelméről.” (ApCsel 20,24 NCV)

Isten küldetése számodra, hogy elmondd „az embereknek a Jó Hírt Isten kegyelméről.” És a legjobb hely arra, hogy megtanuld, hogyan tedd ezt, a gyülekezeti családodban van.

Valószínűleg nem fogod megtanulni, hogyan töltsd be az életed küldetését egy vállalkozásban, egy iskolában vagy a környéken. De a lelkipásztorod és a gyülekezeti családod feladata az, hogy segítsenek megtenni azt, amire Isten rendelt téged a földön.

Amikor a mennybe kerülsz, Isten nem a felekezetedről fog kérdezni. Valószínűbb, hogy megkérdezi: „Mihez kezdtél azzal, amit adtam neked? Arra használtad, hogy másokat szolgálj? Elmentél a világ minden tájára és hirdetted a Jó Hírt mindenkinek?” (Márk 16,15 NCV)

Istennek van számodra egy szolgálata a gyülekezetben és egy beteljesítendő feladata a világban. Fel akarja használni a gyülekezeti családodat, hogy felkészítsen téged a globális missziójához. Amikor egy gyülekezeti családhoz tartozol, akkor ők segítenek neked beteljesíteni Isten életedre vonatkozó célját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon hirdeted az embereknek a Jó Hírt Isten kegyelméről?
  • Milyen szolgálatban veszel részt a gyülekezetben? Mi vonzott téged erre a szolgálatra?
  • Hogyan segített a gyülekezeti családod megvalósítani Isten életedre vonatkozó küldetését?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Három ok, amiért szükséged van egy gyülekezeti családra

2022. március 10. 03:00 - ReveSz

Getting it done through teamwork stock photo

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.” (Róm 12,4–5)

Amikor a templomba járásról van szó, Isten nem csak azt akarja, hogy templomba járj - azt akarja, hogy egy gyülekezeti családhoz tartozz.

A Biblia azt mondja: „Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.” (Róm 12,4–5)

Mindig meg tudom különböztetni a Saddleback gyülekezet látogatóit a gyülekezeti tagoktól. A látogató odajön hozzám az élelmiszerboltban, és azt mondja: „Rick lelkész, szeretem a gyülekezetét.” Azt mondják, hogy a te gyülekezeted. De egy tag azt mondja: „Rick lelkész, szeretem a mi gyülekezetünket.”

Megcsináltad ezt az ugrást? Átváltottál-e már fogyasztóból közreműködővé, látogatóból taggá, vágyakozásból hovatartozássá? Íme három ok, amiért érdemes egy gyülekezeti családhoz tartozni:

A gyülekezeti család segít Istenre összpontosítani. Manapság könnyen elvonják a figyelmünket a részletek, zavaró tényezők, zsákutcák, elmaradások és nehézségek. De a gyülekezeti családdal való együttlét segít abban, hogy Istenre összpontosíts. Minél inkább úgy döntesz, hogy Istenre összpontosítasz, annál nagyobb lesz ő a gondolataidban, és annál kisebbek lesznek a problémáid.

A gyülekezeti család segít szembenézned az élet problémáival. Jelenleg a következő három helyzet egyikében vagy. Vagy épp most jöttél ki egy problémából, vagy épp egy probléma közepén vagy, vagy épp a következő probléma felé tartasz. Az élet problémák sorozata, amelyeket Isten sohasem arra szánt, hogy egyedül kezelj. Ezért épített köréd egy támogató csoportot – a gyülekezetet –, akik ott vannak veled a harcban. Nem vagy egyedül.

A gyülekezeti család segít megszilárdítani a hitet. Megszilárdítani azt jelenti, hogy erősíteni, támogatni és fejleszteni. Amikor más emberekkel vagy kapcsolatban Isten családjában, akkor megkapod a megfelelő támogatást. Bátorítanak a helyes prioritások kialakítására, segítenek eldönteni, hogy mi a legfontosabb és mi a lényegtelen. Ez tisztázza az értékeidet és megerősíti a hitedet.

Sok olyan eszme van a mai világban, ami egyszerűen nem igaz, és megkönnyíti, hogy szem elől téveszthetjük Isten célját az életünkkel kapcsolatban. A gyülekezeti családhoz való tartozás segít Istenre összpontosítani, szembenézni az élet problémáival, és megerősíteni a hitedet. És ez mindent megváltoztat az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik egyházi családhoz tartozol? Ha nem tartozol gyülekezethez, mi tart vissza attól, hogy csatlakozz egyhez?
  • Hogyan segített a gyülekezeti családod abban, hogy jobban Istenre koncentrálj?
  • Milyen problémával kell most szembenézned? Hogyan támaszkodhatsz a gyülekezeti családodra, hogy átsegítsen rajta?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.03.)

Szólj hozzá!

A legnagyobb kiváltság az életben

2022. március 09. 03:00 - FodorImi

jesus-3149505_1280.png

„Isten... az újjászületés kiváltságát adta nekünk, így most Isten saját családjának tagjai vagyunk.” (1Pt 1,3 TLB)

A gyülekezet nem egy hely, ahova járunk, nem egy esemény, melyen részt veszünk. A gyülekezet szellemi család, ahova tartozunk – és a földön ez a legfontosabb dolog.

Miért ilyen fontos a gyülekezet? Mert Isten családja. Valójában a legnagyobb kiváltság az életben Isten családjának részese lenni, azt mondani, hogy „Isten családjának tagja vagyok, Isten gyermeke vagyok.”

A Biblia azt mondja, hogy „Isten... az újjászületés kiváltságát adta nekünk, így most Isten saját családjának tagjai vagyunk.” (1Pt 1,3 TLB)

Amikor fizikailag megszülettél, azonnal az emberi nemzetség része lettél. Ez nem a te választásod volt. A szellemi családoddal kapcsolatban viszont választásod van. Amikor úgy döntesz, hogy elfogadod Jézust mint Megmentődet, akkor szellemileg megszületsz, Isten saját családjának tagjává válsz.

Az Isten családjába születésnek egyik előnyét Pál első levele Timóteushoz 3. fejezetének 15. versében találod: „Isten családja az élő Isten gyülekezete, az igazság alapja és fenntartója.” (NCV) Ha olyan területen élsz, ahol földrengések vannak, akkor tudod, mennyire fontos a jó alap. Ugyanígy, amikor a gyülekezeti család támogat, az élet „földrengései” nem fognak felmorzsolni.

A földön minden dolog végső soron porrá lesz, elmúlik – kivéve a gyülekezet. Egyetlen vállalkozás, iskola, kormány vagy nép sem marad meg örökre. Egyedül csak a gyülekezet marad meg örökké, mert Jézusra épült, és ő figyel a családjának építésére.

Máté evangéliuma 16. fejezetének 18. versében Jézus ezt mondja: „Én építem fel az én egyházamat, és a pokol erői sem fogják legyőzni azt.” (NLT)

A földön minden tele van bizonytalansággal. Építsd hát életedet az egyetlen alapra, amely a megmaradást garantálja, Isten családjának biztonságos alapjára!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon lehet a gyülekezet csak egy hely, ahova jársz, ahelyett, hogy olyan hely lenne, ahova tartozol?
  • Hajlamos vagy-e arra, hogy önazonosságodat a szakmai pályafutásodra, barátaidra, általad birtokolt dolgokra, egy politikai pártra vagy bármi másra alapozd, ahelyett, hogy arra az igazságra alapoznád, hogy Isten gyermeke vagy?
  • Hogyan motivál a hited megosztására annak az ismerete, hogy a földön minden mulandó – a gyülekezet kivételével.

Csatlakoztál már Isten családjához?

Ha kész vagy bízni Isten üdv ígéretében, és csatlakozni az ő szellemi családjához, akkor imádkozd el ezt az imádságot!

„Drága Jézus! Megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden rossz dolog, amit valaha tettem, bocsánatot nyer. Megígérted, hogy megismerem az életem célját, és egy napon befogadsz az örök otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és befogadlak az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma az egész életem a te irányításod alá teszem. Téged akarlak követni, és azt akarom tenni, amit te mondasz, hogy tegyek.

Jézus, hálás vagyok a te szeretetedért és az áldozatodért, amely lehetővé tette számomra, hogy csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem, nem kell megdolgoznom érte, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralevő részét nem a magam szolgálatára, hanem a te szolgálatodra akarom használni. Alázatosan elkötelezem magam neked, kérlek ments meg engem, és fogadj a te családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Ha elmondtad most ezt az imádságot, és befogadtad Jézust, kérlek írd meg nekem a Rick@PastorRick.com e-mail címre, hadd tudjak rólad. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, melyek segítenek a Jézussal való utazásod kezdetén.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: Isten családja
süti beállítások módosítása