Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lehetetlen? Bízz Isten válaszában!

2022. december 11. 03:00 - Besther

possible-gb81eaf96f_1920.jpg

"Hit által kapott erőt arra is, hogy a meddő Sárával nemzetséget alapítson, noha már idős volt, minthogy hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette." (Zsidókhoz írott levél 11,11).

Amikor Isten fejleszti a jellemed, akkor néha megoldhatatlannak látszó problémával tesztel. Én ezt "Hogyan tesztnek" nevezem. Ez az, amikor azt kérdezed, "Hogy a csudába fogom én ezt megoldani?"

Isten megoldhatatlannak tűnő problémát adott Ábrahámnak. Megígérte neki, hogy új országba fogja költöztetni, átadja neki a földet abban az országban és Ábrahám egy nagy nemzedék atyja lesz. Azt is megígérte Ábrahámnak, hogy annyi gyermeke, unokája és dédunokája lesz, hogy benépesítik az egész földet. 

Más szóval, Ábrahámnak egy nagy nemzetet akart örökségül adni.

A helyzet viszont az, hogy Ábrahám 75 éves volt és gyermektelen, mikor Isten ezt az ígéretet adta neki. Ábrahám elment Kánaán földjére, amit végül Izraelnek fognak nevezni. Míg ott volt, folyamatosan várta, hogy felesége teherbe essen. 99 éves korára még mindig nem volt fia.

Ezt tényleg nevezhetnéd megoldhatatlan problémának.

A Biblia azt mondja, hogy valójában, amikor Isten elmondta Ábrahámnak és Sárának, hogy gyermekük lesz, akkor ők nevettek. Hogy a csudába lesz nekik gyermekük?

Ez volt az ő Hogyan tesztjük. A Zsidókhoz írott levél 11,11 azt mondja, "Hit által kapott erőt arra is, hogy a meddő Sárával nemzetséget alapítson, noha már idős volt, minthogy hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette." Izsáknak nevezték el babájukat, ami azt jelenti, hogy "nevetés".

"Ezért attól az egy embertől, aki már közel volt a halálhoz, származtak olyan sokan, mint az ég csillagai és mint a tenger partján a föveny, amely megszámlálhatatlan." (Zsidókhoz írott levél 11,12).

Isten nevetett utoljára!

Rengeteg olyan alkalom lesz az életedben, amikor Isten azt mondja, hogy tegyél meg valamit, ami lehetetlennek tűnik. Viszont nem akarja, hogy mindent megérts vagy, hogy tudd miként kell megtenni. Nem is várja el tőled, hogy mindig ismerd a következő lépést.

Helyette, Isten azt akarja, hogy higgy abban, hogy Ő tud mindent és megoldja a dolgokat a maga módján, idejében. A hit számít a csodára anélkül, hogy tudná hogyan. Ha a hitnek ezt a fajtáját mutatod, akkor fejlődik jellemed és egyre inkább hasonlóvá válsz Jézushoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod, hogy Isten nem mindig mutatja meg neked, hogy miként fog valamit megoldani az életedben?
  • Hiszel abban, hogy Isten ma csodákat tesz? Miért vagy miért nem?
  • Hogyan mutathatod meg Istennek, hogy hited van arra, hogy Ő megoldja megoldhatatlan problémádat, még akkor is, ha te nem érted, hogyan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.04.)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Isten ígéreteire van szükséged, nem magyarázatokra

2022. december 10. 03:00 - daniella_89

 

0-healty-sound-seedling-young-plant-shoot-watering-from-hand-soil.jpeg

"Még akkor is, mikor (Ábrahám) elérte a földet amelyet Isten megígért neki, hittel élt ott - úgy, mint idegen, sátrakban lakva." (Zsidók 11:9 NLT fordítás) 


Isten több, mint 7000 ígéretet tett számodra a Bibliában - de azt nem garantálta, hogy mindegyiket azonnal betölti.

Krisztus követőjeként számíthatsz arra, hogy Isten néha megpróbálja a hitedet. Az egyik ilyen próba akkor jön, mikor Isten ígérete késik. Ezt hívom én "Mikor Próbának".

Tudhatod, hogy éppen a Mikor Próbával nézel szembe, mikor ezt kérded: "Mikor, Uram? Mikor válaszolsz az imádságomra? Mikor változnak meg a dolgok a házasságomban? Mikor leszek jól? Mikor fogok diplomázni? Mikor lesz gyermekem? Mikor kapom meg azt az előléptetést?"

Tegnap megnéztük, hogyan nézett szembe Ábrahám a Hová Próbával. De aztán a Mikor Próba is elérte őt: "Még akkor is, mikor (Ábrahám) elérte a földet amelyet Isten megígért neki, hittel élt ott - úgy, mint idegen, sátrakban lakva." (Zsidók 11:9 NLT fordítás)

Ábrahám követte Istent egy helyre, amelyet nem ismert. De amikor odaért, még nem tudott letelepedni.

Három generáción keresztül Ábrahám és a családja alapvetően nomádok sátras életét élték. Habár Isten megígérte, hogy Ábrahámnak adja Izraelt, ezt a saját időbeosztása szerint tette. Ábrahám azonban továbbra is engedelmeskedett, mert biztosan hitt abban, amit Isten ígért neki.

Istennek rendelkezésére áll az egész örökkévalóság, hogy beteljesítse az ígéreteit. Ez azt jelenti, hogy vannak ígéretei, amelyek nem teljesednek be a te életed alatt. Később teljesednek be, amikor a földi életed már véget ér.

Isten ezért szeretné, hogy életedet ígéreteire építsd, nem pedig annak értelmezésére. Tulajdonképpen Isten nem tartozik neked magyarázattal semmiért. Isten az Isten, te pedig nem vagy az. Ő azt akarja, hogy bízz ígéreteiben, és nem azt, hogy várj azok okának magyarázatára.

Ábrahám nagy ígéretet kapott Istentől: Isten nagy néppé teszi őt. De miután Ábrahám megérkezett Izrael földjére, még mindig nomádként élt, és el tudom képzelni, hogy folyton kérdezgette Istent, "Mikor, Uram? Te adtad nekem ezt az ígéretet. Mikor fogod betölteni? Eljött már az idő?" Ábrahám családja sátrakban élt három generáción keresztül, és jövevény volt a saját országában.

Lehet, hogy éppen a Mikor Próbában vagy. Vársz egy válaszra, és úgy tűnik, a várakozásnak nincs vége. Azt kérdezed: "Mikor, Uram? Mikor fogsz foglalkozni ezzel a problémával? A kapcsolatommal? A pénzügyeimmel? A jövőmmel?"

A hit azt jelenti, hogy vársz Isten időzítésére, anélkül, hogy tudnád a mikort.

Várakozás időszakában vagy? Ne vesztegesd el a várakozást. Mutasd meg Istennek, hogy bízol benne, és fejlődsz a hitben ígéreteibe kapaszkodva. Mikor ezt teszed, Isten növekedést ad a jellemedben és a hitedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tudhatod meg, mik Isten ígéretei?
  • Bízol Istenben akkor is, ha néhány ígéretét nem a te életben tölti be? Miért vagy miért nem?
  • Milyen módokon tanít Isten neked türelmet, míg vársz rá?

Isten legnagyszerűbb ígérete számodra

A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (János 3:16 CSB fordítás)

Bízol ma abban, hogy Isten teljesíti az ígéretét? Mondd el ezt az egyszerű imát: " Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet és te életre keltetted Őt. Bízni akarok Jézusban, mint a Megváltómban és követni Őt Uramként a mai naptól kezdve. Vezesd életem, és segíts megtennem akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy angol nyelvű e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A hit nem más, mint követni Őt akkor is, ha nem tudod hová tartasz

2022. december 09. 03:00 - Lilla:)

 footsteps-gba30bd787_1920.jpg

"Hitből engedelmeskedett Ábrahám, amikor Isten azt mondta neki, hogy hagyja el otthonát és menjen el egy másik földre, amit Isten örökségül ad neki. Ő elment, anélkül, hogy tudta volna hová." (Zsid 11,8 - NLT fordítás)

Néha, amikor Isten növelni akarja a hitedet, próba elé állít. Amikor megkérdezed, hogy "Hová menjek, Uram?" és úgy érzed, hogy nem kapsz választ, valószínűleg egy ilyen próbán mész keresztül éppen.

Isten látni akarja, hogy követed-e oda, ahová vezet – még akkor is, ha nem érted, ha nem akarsz menni, vagy ha nem tudod, hová jutsz el.

Isten Ábrahámot is egy ilyen próba elé állította. A Zsidókhoz írt levél 11. részének 8. verse azt mondja, "Hitből engedelmeskedett Ábrahám, amikor Isten azt mondta neki, hogy hagyja el otthonát és menjen el egy másik földre, amit Isten örökségül ad neki. Ő elment, anélkül, hogy tudta volna hová." (NLT fordítás)

Ábrahám egy Ur nevű nagy városban élt, ami a mai Irak területén helyezkedett el akkoriban. Isten azt mondta neki, hogy nagy nemzetté teszi, de ezt nem Ur városában fogja véghez vinni. Azt akarta, hogy Ábrahám Palesztinába menjen. És Ábrahám engedelmeskedett.

Vajon el akart menni Ábrahám? Valószínűleg nem. Már ott élt egy jó ideje a családjával, ott volt az otthona, az állatai és mindene, amije volt – és ez nagyon sok mindent jelentett, mivel Ábrahám gazdag ember volt. Egy költözés akkoriban igen nagy vállalkozásnak számított. 

Ráadásul Ábrahám már 75 éves volt ekkor, tehát már nem épp abban a korban járt, amikor élete nagy kalandját akarja elkezdeni az ember.

Te otthagynád a helyet, ahol most élsz, ha Isten azt mondaná, "Nem fogom megmondani neked, hogy hová mész, mennyi időbe fog telni, hová jutsz el és milyen lesz ott, de bízz bennem!"?

Ábrahám hitből engedelmeskedett. Elhagyta az otthonát és elment egy másik országba. Kiállta a próbát. Te is kiállnád ezt a próbát? 

Lehet, hogy épp most is egy ilyen próba alatt vagy. Tudod, hogy ott kellene hagynod a jelenlegi állásodat, de nem tudod, hová menj.  Vagy Isten azt akarja, hogy add el a házad, viszont téged odaköt minden családi emlék. Talán még nem mondta meg neked, hogy hová költözz.

Isten próbára teszi a jellemed. Azt akarja, hogy mutasd meg és növeld a hited azáltal, hogy engedelmeskedsz neki – akár tudod, hogy hová jutsz el, akár nem.

A Zsidókhoz írt levél 11. része ezt mondja még Ábrahámról: "Még akkor is, amikor elérte azt a földet, melyet Isten megígért neki, hitből élt ott, és mint egy idegen, sátrakban élt. És Izsák és Jákob is, akik szintén ugyanezt az ígéretet örökölték. Ábrahám nagy bizalommal és örömmel várta, hogy lesz egy város, aminek örökkévaló alapjai vannak, egy város, amit Isten tervezett és épített" (NLT fordítás).

Hitben fogod leélni az életed te is. És nem számít, hogy hova vezet Isten, itt a Földön sehol sem lesz örök otthonod. Azonban Isten ígéretében bízhatsz. Bizalommal és örömmel várhatod, hogy lesz egy örök otthonod, ahol Ővele fogsz élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mikor mondta neked Isten, hogy változtass valamin az életedben, de nem mondta meg, hogy mi lesz utána? Te mit tettél?
  • Mivel a Föld nem az otthonunk, hitből kell élnünk egész életünkben.  Mit gondolsz, igaz ez a te életedre?
  • Épp most hogyan teszi próbára Isten a hitedet? A Biblia mely ígéretében tudsz most bízni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.02.)

 

Szólj hozzá!

Isten ígérete a nagylelkűeknek és az alázatosoknak

2022. december 08. 03:00 - papk

waterfall-4297449_640.jpg

"Boldog az, aki féli az Urat... Bőkezűen ad a rászorulónak, és jósága soha nem fogy el; ...tisztelni fogják." Zsoltárok 112:1, 9 (GNT fordítás)

Mit ígér Isten azoknak, akik mindent alázatosan és nagylelkűen tesznek?  Azt, hogy tisztelni fogják őket.

A Biblia azt mondja, "Boldog az, aki féli az Urat... Bőkezűen ad a rászorulónak, és jósága soha nem fogy el; ...tisztelni fogják." Zsoltárok 112:1, 9 (GNT fordítás).

Nehémiás élete során mindig nagylelkű és alázatos volt, és emiatt tisztelték.

A Nehémiás könyvének 5. fejezetében Nehémiás alázatosságáról olvashatunk: "Mind a tizenkét év alatt, amíg Júda földjének kormányzója voltam, ...se a rokonaim, se én nem ettünk abból az ételből amire kormányzóként jogosult voltam. Minden kormányzó, aki előttem betöltötte ezt a pozíciót, terhet jelentett az embereknek, mert napi negyven ezüstpénzt követeltek élelemre és borra. Még a szolgáik is elnyomták a népet. De én másként cselekedtem, mert tiszteltem Istent" Nehémiás 5:14-15 (GNT fordítás). 

Figyeld meg, hogy Nehémiás elutasítja, amire kormányzóként jogosult volt. Bár jártak neki bizonyos kiváltságok, ő mégis úgy döntött, hogy nem veszi igénybe azokat. Visszautasított a tisztségével járó minden olyan előnyt és kiváltságot, amit az előző kormányzók elvártak. Nehémiás alázatosan cselekedett és az emberek szükségét helyezte előtérbe a sajátjával szemben. 

A Nehémiás könyve 5. fejezete Nehémiás nagylelkűségével kapcsolatban ezt írja: "Minden energiámat a fal újraépítésére fordítottam, és nem szereztem saját tulajdont...Rendszeresen vendégül láttam százötven zsidó embert és vezetőiket, és azokat is, akik a környező népekből jöttek hozzám...Tudtam, hogy milyen súlyos terhet kell elviselni az embereknek, ezért nem kértem a kormányzót megillető járandóságot." Nehémiás 5:16-18 (GTN fordítás).

Nehémiás nemcsak alázatos, hanem vendégszerető és nagylelkű is volt. Ő maga fizette a vezetői pozíciójával járó költségeket, sőt még a saját embereinek az élelmét is.

Természetesen nagylelkűnek lenni nem azt jelenti, hogy rendszeresen 150 embert kell vendégül látnod. Nehémiás egyszerűen csak megtette azt, amit tudott – azzal, amit Istentől kapott –, hogy könnyítsen mások terhein.

Ha azt szeretnéd, hogy tiszteljenek, kezdd az alázattal és a nagylelkűséggel.  Ne  hangoztasd, hogy neked ez vagy az jár, és ne legyél követelőző. Krisztusban dönthetsz úgy, hogy feladod a saját jogaidat, hogy Őt szolgáld, és ezáltal mások jogait is védelmezed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mi a közös az alázatban és a nagylelkűségben?
  • Ma milyen vezetők követelnek az emberektől? Milyen vezetők kedvesek és nagylelkűek? Az eredmény szempontjából látsz különbséget a két vezetési stílus között?
  • Milyen területeken küzdesz azzal, hogy feladd a saját jogaidat, hogy mások szükségleteit a sajátod elé helyezd? Mit gondolsz, mit mond Isten neked ezzel kapcsolatban? 

    * (Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.01.)

 

Szólj hozzá!

Együttérző vagy?

2022. december 07. 03:00 - BlaZsu

egyutterzes.jpg

Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük. Máté 7,12

Sokféle módon vívhatjuk ki mások tiszteletét konfliktus esetén. Tegnap megnéztünk ezek közül hármat: 1. Mielőtt megszólalsz, gondolkodj! 2. Diszkréten, négyszemközt kezeld a konfliktusokat! 3. Az embereket a jó és helyes cselekvésre buzdítsd!

Azonban a legelső dolog, amit tenned kell az, hogy légy másokkal együttérző! Ha azt akarod, hogy az emberek tiszteljenek, neked is tiszteletben kell tartanod mások érzéseit.  Ki mint vet, úgy arat. A Biblia azt mondja, „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük.” (Mt. 7,12).

Ez különösen igaz akkor, amikor az embereket valami fájdalom vagy bánat éri, amikor félnek, vagy amikor úgy érzik, igazságtalanság érte őket. Az emberek arra vágynak, hogy megértsd, min mennek keresztül. Addig nem érdeklik őket a tanácsaid, amíg az együttérzésedet meg nem tapasztalják.

Egyébként nem kell egyetértened valakivel ahhoz, hogy együtt tudj érezni vele. Ha például tüntetőket látsz, nem biztos, hogy egyetértesz azzal, amit tesznek, de ettől még megpróbálhatod megérteni, miért teszik azt.

Amikor Nehémiás konfliktushelyzetbe került, mindenekelőtt együttérzett a panaszuknak hangot adó emberekkel. Ezt mondta: „Amikor meghallottam a kiáltozásukat és ezeket a vádakat, nagyon megharagudtam.” (Neh. 5,6) Nem csak egyszerűen megharagudott, hanem azt mondja, nagyon megharagudott.

Mit tett? Ugyanaz az indulat jött fel benne is, mint a dühös emberekben. Együttérzett velük, ő is azt érezte, amit ők. Ahelyett, hogy elbagatellizálta volna az érzéseiket és próbálta volna megnyugtatni őket azzal, hogy "Ne legyetek dühösek!”, megértést mutatott és kifejezte, hogy ő is haragszik.

Most talán ezt gondolod: "Dehát, a harag bűn!” Nem, nem mindig az. Néha a harag a szeretet kifejezése. Ha megbántod a családom egyik tagját, és én ahelyett, hogy haragra gerjednék közömbös maradok, az azt mutatja, hogy nem szeretem a családom.  A Szentírásban Isten megkülönbözteti a jogos haragot a nem jogos haragtól, a jó haragot a rossz haragtól. Az Efezus 4,26-ban ez áll: „haragudjatok, de ne vétkezzetek.” (BSB fordítás).

Még Jézus is haragudott, amikor azt látta, hogy a közösség vezetői nem segítik a szükségben lévőket. A Márk evangéliuma 3. fejezetének 5. versében azt olvashatjuk, hogy Jézus haragosan nézett rájuk, „mélyen megütközve szívtelenségükön” (TLB fordítás). Te is „mélyen megütközöl”, amikor látod, hogy emberekkel rosszul bánnak? Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, legyél olyan, mint Nehémiás és Jézus. Legyél együttérző az emberekkel! Nem kell, hogy egyetérts velük, de ha együttérzően hallgatod őket, amikor az érzéseikről beszélnek, kivívod a tiszteletüket.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Emlékezz vissza egy olyan alkalomra, amikor valaki együttérzett veled. Hogyan éreztette, hogy törődik veled és fontos vagy neki?
  • Mi az első reakciód, amikor egy konfliktushelyzettel találkozol? Igyekszel megérteni minden érintett fél álláspontját? Ha nem, mit csinálhatnál másképp?
  • Milyen típusú igazságtalanság váltja ki belőled a legnagyobb együttérzést mások iránt? Mit tudnál tenni, hogy lehessen megoldást találni ezekre az igazságtalanságokra?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.30.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása