Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hullámvölgyek részei az életnek

2023. január 26. 03:00 - gerbeaud

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." (Zsol 23,4)

Izraelben, a Jeruzsálemből Jerikóba vezető úton van egy szurdok, amelyet a halál árnyéka völgyének neveznek. A maga idejében Dávid király valószínűleg többször is átment rajta. A Jerikóba vezető út mentén lévő szurdokok némelyike lent keskeny volt, és elérte a 250 méteres magasságot is. Az alján csak délben lehetett látni a napfényt, amikor a nap épp a fejünk felett járt. A Bibliában a völgyek gyakran a sötétség, a kétségbeesés, a vereség vagy a csüggedés idejének metaforái.

A 23. zsoltár 4. versében ez áll: "Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." A Biblia azt tanítja, hogy Isten nem csak a hegycsúcson szerzett élményeid része. Ő veled van a völgyekben is. Három dolgot kell megjegyezned az ilyen völgyekkel kapcsolatban:

A völgyek részei az életnek. A Biblia azt mondja Mózes 5. könyvében (11,11): "Az a föld pedig, ahova most átkeltek, hogy birtokba vegyétek, hegyes-völgyes föld..."

A völgyek elkerülhetetlenek. Valószínűleg épp most jöttél ki egy völgyből, esetleg most is egynek a közepén vagy éppen, vagy egy másik felé tartasz. Nincs mód arra, hogy elkerüld a völgyeket, amíg ezen a Földön vagy. Ehelyett inkább számíts rájuk.

Mindenkinek vannak hullámvölgyei. Ezek pártatlanok. Történnek jó dolgok rossz emberekkel és rossz dolgok jó emberekkel. Bukott és elromlott világban élünk, ezért vannak problémáink. Senki sem immunis. Senki sem mentes a fájdalomtól. Senki sem hajózik át az életen problémamentesen.

A Biblia azt mondja: "Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti." (Zsolt 34,19).

A hullámvölgyek kiszámíthatatlanok. Nem lehet azokat megtervezni. Nem lehet azokat időzíteni. A problémák jellemzően váratlanul érnek minket. Valójában a hullámvölgyeid és a problémáid általában a legrosszabbkor jönnek - amikor nincs időd, amikor felkészületlen vagy, és a legalkalmatlanab időben. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az összes hullámvölgyedet akkorra tudnád időzíteni, amikor már kialudtad magad, az egészséged rendben van, és senki sem idegesít? De az élet nem így működik. A Példabeszédek 27,1 emlékeztet minket: "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!"

Ha tudod, hogy számíthatsz az élet hullámvölgyeire, akkor jobban fel tudsz készülni rájuk, és továbbra is bízhatsz Isten jelenlétében és gondviselésében.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Hol vagy most az utadon: egy völgyben, egy völgyből kimászva, valahol a völgy és a hegytető között, vagy egy hegytetőn?
  • Hogyan tudod magad mentálisan, fizikailag és lelkileg felkészíteni életed hullámvölgyeire?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy völgyeken menj keresztül, és ne csak hegycsúcsokon legyél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása