Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nézz úgy másokra, ahogy Isten néz rád!

2023. február 04. 03:00 - Lilla:)

 religion-3450127_1920.jpg

"Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért." (Jn 10, 10–11)

Ami a szívünkben van, gyakran meghatározza azt, ahogy másokkal kapcsolatban érzünk. Amikor látjuk, hogy tömeg van, könnyen válunk türelmetlenekké és ingerültekké. Azonban, amikor Jézus látta a tömeget, "könyörülettel volt irántuk, mert zaklatottak voltak és segítségre szorultak, mint a nyáj a pásztor nélkül" (Mt 9,36 – ESV fordítás).

Ugyanígy néz rád Isten is: könyörülettel. Ő nem húz le. Ő felemel téged! Nem számít, hogy milyen mérgesnek, sérültnek vagy elárultnak érzed magad, Jézus könyörülettel fog válaszolni. Tudja, hogy mennyire tehetetlen vagy nélküle, "mint a nyáj  pásztor nélkül".

Pásztor nélkül a juhok védtelenek. Nekik nincsenek karmaik, nem futnak gyorsan, és a fogaik nem valami élesek. Szükségük van a pásztor védelmére. 

A Bibliában a nyáj, a juhok Isten népét szimbolizálják. A János 10, 10–11-ben azt olvassuk "Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért."

Ez a fajta könyörület csak Jézustól jön, a mi Jó Pásztorunktól. Ez teljesen más, mint az empátia vagy szimpátia.

A szimpátia azt mondja: "sajnálom, hogy megsérültél" és itt meg is áll. Az empátia mélyebb, azt mondja "veled együtt szenvedek". A könyörület viszont azt mondja "mindent megteszek azért, hogy megszüntessem a fájdalmadat." 

Lényegében pedig ez az, amit Jézus az életén, halálán és feltámadásán keresztül tett. Mindent megtett azért, hogy megszüntesse a fájdalmadat, még úgy is, hogy ezért a kereszten kellett meghalnia, szögekkel a kezében és a lábában. A könyörület bármit megtesz.

Jézus azt mondta, "az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (Mk 10,45) Figyeljünk meg két szót: "szolgálni" és "adni". Ez definiálja azt, mit jelent Jézust követni.

Te is így tekintesz a sérült és segítségre szoruló emberekre, ahogy Jézus tette? Tele vagy szeretettel és könyörülettel irántuk? Megtennél bármit, hogy megszüntesd a fájdalmukat?

A Biblia többször is elismétli, hogy amikor Jézus szenvedő emberekkel találkozott, könyörülettel fordult hozzájuk. Isten tőled is azt várja, hogy hozzá hasonlóvá válj, ami azt jelenti, hogy hasonlóan viszonyulsz hozzájuk.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Idézz fel egy olyan estet, amikor könyörülettel fordultál valakihez. Hogyan tükrözték a tetteid a könyörületet amit éreztél?
  • Nehezedre esik könyörületesnek látni Istent? Miért vagy miért nem?
  • Az életednek mely területén akar szerinted könyörületesebbé tenni téged Isten mások iránt?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása