Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Harc az elménkért

2023. április 05. 03:00 - R.K.A.

2023_03_29_kep.jpg„Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?” (Jak 4,1)

Életünk minden másodpercében harc folyik az elménkben. Most is zajlik egy mentális csata: helyes és helytelen, könnyű és nehéz, vagy akár egészséges és egészségtelen dolgok között.

Minden negatív érzelem – stressz, depresszió, szorongás, magány, félelem, féltékenység – nem más, mint mentális harc. Minden belső konfliktus az elménkben kezdődik. Sőt, az összes külső konfliktus is.

A Jakab 4:1-ben ezt olvassuk: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?” Az elménkben zajló egymással ellentétes vágyak közötti harc még alvás közben is folytatódhat, ilyenkor nyugtalanul alszunk és rosszat álmodunk. A harc a nap 24 órájában, a hét minden napján dúl.

Azért dúl ilyen folyamatosan és intenzíven a harc az agyunkban, mert az elménk a legnagyobb értékünk. A gondolataink, az akaratunk, az érzelmeink, a lelkünk – mi magunk vagyunk. Az agyunk nélkül nem lennénk önmagunk.

A Bibliában a Római levél 7:22-23-ban ezt olvassuk: Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével.”

Ha Jézust követed, akkor Isten Lelke van benned. Ez az új természeted része. Ez azt jelenti, hogy a Sátán nem tudja irányítani az elmédet, de javaslatokat azért tehet.

A Sátánnak csak annyi befolyása van a keresztény ember életére, hogy gondolatokat ültet az elméjébe. Képes magára vonni a figyelmedet – és ez elég nagy dolog. Miért? Mert ami a figyelmedet felkelti, az téged is megragad. Ha elültetett egy gondolatot a fejedbe, el kell döntened, hogy elfogadod vagy elutasítod a javaslatát.

Sok minden zajlik az agyadban, és mindez megnyilvánul a hozzáállásodban és a tetteidben.

Kérd Istent, hogy segítsen a jót választani a rossz helyett, az egészségeset a rombolóval szemben, és az Ő igazságát a Sátán hazugságaival szemben. Isten kész arra, hogy Szentlelke által megadhassa neked az ehhez szükséges erőt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan befolyásolja a helyes és helytelen közötti választásodat az, hogy milyen információt fogadsz be és mivel töltöd az idődet?
  • Hiszel-e abban, hogy a Szentlélek tevékenykedik az életedben? Miért vagy miért nem?
  • Melyek azok a dolgok, amelyek a leginkább felkeltik a figyelmedet? Gondolkodj el azon, hogyan fegyelmezhetnéd önmagad jobban ezeken a területeken, hogy a Sátán ne tudja felhasználni őket arra, hogy bűnre késztessen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása