Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

6 mód, ahogyan Isten segít a gyászban

2023. május 08. 03:00 - Anika Enikő

 

Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.

(Zsoltárok 34,18)

Nem lépheted át a veszteségeidet, a fájdalmaidat. Nem mehetsz át alattuk és nem tudod megkerülni őket. Át kell élned a gyászt. Ha félsz kimutatni érzelmeidet, és nem vagy hajlandó átélni őket, akkor elakadsz. De ha hagyod, hogy Isten segítsen, akkor túljutsz rajtuk. Íme 6 mód, ahogy Isten könyörületes a megtört szívűekhez.

1. Isten közel von magához

A Zsoltárok könyvének 34. fejezetének 18. verse azt mondja: „Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” Amikor gyászolsz, Isten nincs távol tőled; még akkor sem, ha úgy érzed. Valójában soha sincs közelebb, mint ilyenkor.

2. Isten veled gyászol

A Biblia elmondja nekünk, hogy Jézus „fájdalmak férfija volt; a legmélyebb gyászt ismerője” (Ézsaiás 53,3 NLT fordítás). Amikor gyászoddal Jézushoz fordulsz, ő tudja, miről beszélsz, és érti fájdalmadat. Isten nem érzéketlen; hanem együttérez és gyászol veled.

3. Isten gyülekezeti családot ad neked, hogy támogassanak

Úgy teremtődtünk, hogy közösségben gyászoljunk és így gyógyuljunk. Együtt jobbak vagyunk! A Biblia azt mondja: „sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai ... a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek ... Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal!” (Róma 12,5.10.15).

4. Isten a fájdalmat arra használja, hogy segítsen növekedni a hitben

Isten a fájdalmat, sőt a szenvedést is felhasználja arra, hogy segítsen neked Krisztushoz hasonlóvá válni. Ezt háromféleképpen teszi: Isten a fájdalmat felhasználja, hogy odafigyelj rá (Róma 5,3-5), jót hoz ki a rosszból (Róma 8,28) és felkészít az örökkévalóságra (2Korinthus 4,17-18).

5. Isten megadja neked a mennyország reményét

Életed ezen a Földön rövid. De ha Jézus Krisztusban bízol, hogy elnyered az üdvösségedet, akkor reményed van arra, hogy az örökkévalóságot a mennyben Istennel töltöd. Ez a remény erőt ad, mialatt keresztül haladsz a szenvedésen. A Biblia azt mondja Pál Apostol Thesszalonikaiakhoz írott 1. levelének 4. fejezetében a 13. versben: „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük.”.

6. Isten arra használja fájdalmadat, hogy segíts másokon

Ezt hívják megváltó fájdalomnak, és ez a legmagasabb és legjobb felhasználása az átélt fájdalomnak. Isten nem akarja, hogy elpazarold a sebzettségedet. „[Isten] megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket.” (2 Korinthus 1,4).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy megtapasztaljuk a gyászt és a veszteséget?
  • Mit gondolsz, Isten mit akar, hogyan szolgáld azokat, akik remény nélkül gyászolnak?
  • Mi a legmélyebb fájdalom, amit átéltél? Milyen módon használhatod fel ezt a fájdalmat mások megsegítésére?

*(Daily Hope by Rick Warren -  2023.05.01)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása