Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért alapvető eleme az erős kapcsolatoknak az együttérzés?

2023. augusztus 18. 03:00 - daniella_89

 

72361-friends-walking-together-gettyimagesantoniogu_1200w_tn.jpg

"Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3,8)

Együttérzés nélkül sohasem leszel összhangban pároddal, barátaiddal, vagy bárki mással. Nem lehet úgy egy csapatod, hogy ne legyél tisztában azzal, mi történik csapattársaiddal. Ezért van az, hogy az emberek bár egy irodában dolgoznak, nem lesznek egy csapat, csak akkor, ha tudják, mi történik a másik életében.

Az empátia nagyon fontos, hiszen két mély vágyat tölt be: a megértettség alapvető vágyát, és azt a mély vágyat, hogy az érzéseinkre megerősítést kapjunk.

Hogyan lehetsz tehát együttérző?

Lassíts le!

A kultúránk arra tanít, hogy gyorsan mozogjunk, ezért felszínes kapcsolatokban kötünk ki. Ez azt jelenti, hogy a számodra fontos emberek életének kiemelkedő pillanatai megvannak, de nem vagy tisztában a sokféle részlettel. A Jakab 1:19 ezt mondja: "Legyetek gyorsak a hallásra, lassúak a beszédre és lassúak a haragra gerjedésre" (NLT fordítás).

Kérdezz!

A Példabeszédek 20:5 ezt mondja: "Az ember gondolatai olyanok, mint a víz a mély kútban, de az éléselméjű kimerheti" (GNT fordítás). A legtöbb ember magában tartja az érzéseit és nem osztja meg automatikusan, hogy van. "Jól vagyok" - ez a szabványos válasz, de ez nem igazán mondja el, hogyan is éreznek.

Ha megkérdezed valakitől, "Hogy vagy?" és a másik ember azt feleli, "Jól vagyok", így húzz ki belőle többetmondó választ: Tanulj meg kétszer kérdezni. Állj meg, és kérdezd: "Nem, hogy vagy úgy igazából?"

A másik dolog, amit tehetsz, hogy megtanulsz megfelelő időt tölteni. Ez azt jelenti, hogy nem félsz a csendtől. Légy ott a megfelelő pillanatban, kérdezz, és ne térj vissza azonnal a napirendedhez. Csak hallgass és tudakozódj!.

Mutass érzelmeket!

A Biblia azt mondja a Róma 12:15-ben: "Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal" (NASB fordítás). Az együttérzés több, mint azt mondani: "Sajnálom, hogy fáj." Az együttérzés azt mondja: "Ez nekem is fáj". Hajlandó vagy együtt sírni, és hajlandó vagy együtt örülni velük.

Egyetlen módon tudsz ilyen empatikus lenni: Maradj közösségben Istennel. Ez azt jelenti, hogy kezdd a napod csendességgel, beszélgess Istennel egész nap, valamint bátoríts és fogadd el a bátorítást házcsoportodban és keresztény barátaiddal.

"Mindannyian legyetek egyetértők, együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak." (1Pét 3,8)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen tulajdonságokkal bír az, aki jól tud odafigyelni?
  • Hogyan válaszolsz, ha az emberek megkérdezik, "Hogy vagy?"
  • Mit gondolsz, miért félnek az emberek a csendtől egy kapcsolatban?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása