Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben a hit hat szakaszában

2023. szeptember 25. 03:00 - daniella_89

"Isten mindent a maga idejében tesz megtörténtté. De közülünk senki sem tudja teljesen megérteni azt, amit tett" (Prédikátor 3:11 CEV fordítás)

305036-stars-night-sky-scenery-silhouette-8k.jpeg


Előfordult már, hogy neked sürgős volt valami, Istennek viszont nem? Sosem könnyű Isten várószobájában ülni és csak várni, hogy megadjon valamit. Nem tudunk tenni semmit, hogy hamarabb kapjunk választ az imánkra, mert Isten mindent az általa elhatározott időben tesz. 

Ábrahám megértette ezt. Isten adott neki egy lehetetlennek tűnő álmot - azt, hogy egy nemzet atyja lesz majd. Mindez őrültségnek látszott, hisz Ábrahám 75 éves volt és gyermektelen.

De Isten időzítése tökéletesnek bizonyult, ahogy századokkal később Salamon írta: "Isten mindent a maga idejében tesz. De közülünk senki sem tudja teljesen megérteni azt, amit tett" (Prédikátor 3:11 CEV fordítás).

Nem érthetünk meg mindent, amit Isten tesz, de biztosak lehetünk abban, hogy az Ő időzítése tökéletes. Valójában Isten mindig végigvisz minket a hit különböző szakaszain. Ábrahám is ugyanezen a hat szakaszon ment át.

Ha megérted ezeket, az segít majd abban, hogy bízz Istenben, amikor nem tudod, hogy Ő épp akkor hogyan munkálkodik az életedben.

 A hit hat szakasza:

Álom: Isten ad egy álmot a családodra, a gyülekezetedre, vagy a környezetedben élőkre vonatkozóan. Isten adott egy álmot Ábrahámnak arról, hogy nagy nemzetté lesz, és ez még csak a kezdet volt. (1Mózes 12:2-3)

Döntés: Ki kell lépned hitben, és döntened kell, hogy az Istentől kapott álom szerint cselekszel. Ábrahám mindent kockára tett, amikor elhagyta a szülőföldjét, hogy egy olyan helyre menjen, amit sosem látott és amiről sosem hallott.

Késedelem: Isten sosem teljesít be egy álmot azonnal. A késedelem szakaszában úgy tűnik, semmi sem történik. A Biblia azt mondja, tizenegy évvel azután, hogy Isten ezt az álmot adta Ábrahámnak, neki és Sárának még mindig nem született gyermeke (1Mózes 16:1). Mi történt ebben a 11 évben? Semmi. Ábrahám egyszerűen várt. Ő és Sára csak várakoztak.

Nehézség: Ahogy az Istentől kapott álmot követed, problémákkal szembesülsz majd. A kilátásaid egyre rosszabbak lesznek, szinte már lehetetlennek látod a helyzetet. Ábrahám 99 évesen már túl van azon a koron, amikor egy gyermek nemzése lehetséges lenne. Azonban annak ellenére, hogy az álom lehetetlennek tűnt, Isten végül adott neki és Sárának gyermeket.

Vakvágány: Isten megengedi, hogy az álmod látszólag meghaljon. Isten arra kérte Ábrahámot, hogy mondjon le a gyermekéről. Arra kérte Ábrahámot, hogy áldozza fel az álmát.

Megszabadulás: Minél reménytelenebb a látszólagos helyzet, annál nagyszerűbb lesz Isten szabadítása. Utána fel fogod ismerni a szívedben, hogy ezt egyedül csak Isten tudta megtenni.

Te most melyik szakaszban vagy? Isten ezeken az állomásokon újra- és újra végigvisz majd az életben, ahogyan növeli a hitedet.

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az az álom, amit Isten adott neked? Honnan tudod, hogy Isten adta ezt az álmot?
  • Az út melyik részén tartasz most? Mi a legnehezebb rész ebben a szakaszban?
  • Mit gondolsz, Isten miért késleltet minket, mikor az Ő álmát követjük? Miért nem teljesíti be a tőle kapott álmot azonnal?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.18.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása