Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nincs semmi jó a durva válaszban

2023. október 15. 03:00 - papk

 team-1928848_640.jpg

"Testvérek, ha valaki a csoportotokban valami rosszat tesz, nektek, akik lelki emberek vagytok, oda kell mennetek ahhoz a személyhez, és gyengéden segítenetek kell helyrehozni a dolgokat. De legyetek óvatosak, mert ti is kísértésbe eshettek, hogy vétkezzetek."

Galata 6,1 (NCV fordítás)

Az életedben mindenki csalódást fog okozni valamikor. Miért? Mert senki sem tökéletes!

Hogyan kezeld a csalódást okozó embereket? Hogyan reagál a szeretet, amikor az emberek csalódást okoznak nekünk?

A Biblia azt mondja a Galata 6,1-ben: "Testvérek, ha valaki a csoportotokban valami rosszat tesz, nektek, akik lelki emberek vagytok, oda kell mennetek ahhoz a személyhez, és gyengéden segítenetek kell helyrehozni a dolgokat. De legyetek óvatosak, mert ti is kísértésbe eshettek, hogy vétkezzetek." (NCV fordítás).

A szeretetteljes válasz az olyan emberekre, akik csalódást okoznak neked, az, hogy gyengéd vagy, nem pedig ítélkező.

Hogyan tudsz szelíden kemény beszélgetéseket folytatni az emberekkel? Hogyan szembesíted azokat az embereket, akiket szeretsz, amikor látod, hogy olyasmit tesznek, amit nem kellene? A Biblia azt mondja, hogy ezt szelíden és tisztelettel tegyük, nem pedig durván, nyersen vagy aljas módon.

Íme egy kis egyenlet, amit érdemes észben tartani: Helyes + Durva = Rossz.

Nem számít, hogy igazad van-e. Ha goromba vagy, akkor senkit sem fog érdekelni, hogy mit mondasz. Csak védekezni fognak! Ha egy nehéz helyzeten túl akarsz jutni valakivel, aki csalódást okozott neked, akkor gyengéden és szeretettel kell válaszolnod.

A Példabeszédek 15,4 szerint: "A szelíd beszéd az élet fája, a csalárd nyelv összetöri a lelket" (NLT fordítás).

Mindig van választásunk abban, hogyan beszélünk valakivel - különösen a gyerekeinkkel. Tapasztaltad már, hogy a bántó szavak milyen mélyen megsebezhetnek egy gyermeket? Évekre megsebezheted őket. A Biblia azonban azt mondja, hogy a kedves szavak gyógyítanak és segítenek. Amikor tehát a gyerekeid elrontanak valamit, ne szállj rájuk, és ne mondd nekik azt, amit éppen gondolsz róluk. Adj nekik egy képet arról, hogyan is lehetne másképp! Az élet, az egészség és a remény szavait mondd nekik, ne pedig az ítélet kemény szavait. Légy gyengéd!

Ugyanígy van ez a házasságunkban is. Hány házassági problémát lehetne elkerülni, ha várnánk egy kicsit, és olyan szavakat használnánk, amelyek szelídek és kedvesek, nem pedig durvák vagy bosszúállóak?

Meg kell tanulnunk, hogy engedjünk egymásnak, és legyünk kedvesek és szelídek a beszédünkben és a válaszainkban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor nehéz beszélgetéseket folytatsz - például szembesítesz valakit azzal, hogy rosszat tesz -, mi segít abban, hogy gyengéd és tisztelettudó legyél, ne pedig kemény és durva?
  • Gondolj arra, hogy miket mondasz minden nap. Mennyi a napi beszédedből a szelídség?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor valaki csalódást okozott neked. Hogyan tudta volna egy szelíd válaszlépéssel enyhíteni a problémát, és hogyan befolyásolta volna jobbra az eredményt?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása