Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus háromfajta életet kínál

2023. december 31. 03:00 - ReveSz

"Azért jöttem, hogy életetek legyen, egy élet teljességében." János 10:10 (GNT fordítás)

A legtöbb ember soha nem tanulja meg, hogyan kell igazán élni. Ők egyszerűen csak léteznek.

Jézus azt mondta a János 10:10-ben: "Azért jöttem, hogy életetek legyen, egy élet teljességében."  (GNT fordítás). Azért jött el hozzánk karácsonykor, hogy háromféle életet adjon nekünk, amelyek gondoskodnak múltunkról, jelenünkről és a jövőnkről.

Először is, Jézus azért jött, hogy új életet adjon. Ez azt jelenti, hogy mindent, amit valaha rosszul tettünk, teljesen meg van bocsátva és elfelejtődött. Teljesen tiszta lapot adott számunkra!

Amikor valaki azt mondja, hogy "újjászületettek", az azt jelenti, hogy Jézus teljesen új életet adott nekik. Ha eldöntöd, és elfogadod Isten kegyelmét, és megkéred őt, hogy bocsásson meg neked, akkor nem kell bűntudatot érezned a múltad miatt. Új életet kapsz.

Másodszor, Jézus azért jött, hogy bőséges életet adjon. Nem csupán  a túlélés, a siker vagy földi jelentőségű dolgok miatt vagy itt a földön, hanem ennél többre lettél teremtve! Egy életcéllal rendelkező életre lettél teremtve. Jézus ezt bőséges életnek nevezi - egy olyan életnek, amelyben az értékeid, az értelmed és a fontosságod mind együtt vannak. Ez az az élet, amit Isten neked szánt.

Harmadszor, Jézus azért jött, hogy örök életet adjon. Isten gondoskodik a múltadról, a jelenedről és a jövődről. Jézus Krisztusban ez az Ő karácsonyi ajándéka számodra.

Egyszer megkérdeztem Peter Druckert, egy híres vállalati tanácsadót, hogy mikor döntött úgy, hogy hívő lesz. Azt mondta: "Amikor felfedeztem, hogy mi is az a kegyelem valójában, és amikor teljesen megértettem mit is jelent, rájöttem, hogy ennél jobbat soha nem fogok kapni, és megnyitottam az életemet Krisztus előtt".

Az első karácsonykor a bölcsek fényes csillagot láttak az égen, és azt követve megtalálták a kis Jézust. De nem a bölcsek voltak az egyetlenek, akik látták. Bárki láthatta a csillagot - de senki más nem tett semmit. A bölcsek azért voltak bölcsek, mert tudták, hogy a csillag követése a legnagyobb ajándékhoz vezet.

Te mennyire vagy bölcs? Egy dolog tudni, hogy Jézus a világ világossága. Egy másik dolog követni őr és engedni, hogy betöltse fénye életedet. 

Ahogyan nem élhetsz a nap fénye nélkül, úgy nem élhetsz lelki fény nélkül sem. Nyílj meg Krisztus fénye előtt, és új, bőséges és örök életre találsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Milyen módon élted meg az újrakezdést, mióta keresztény lettél?
 • Hogyan vezet a célod megértése és követése a bőséges élethez? Mit jelent a bőséges élet?
 • Mit gondolsz, mi tartotta vissza az embereket az első karácsonykor attól, hogy felismerjék Jézust?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.24.)

Szólj hozzá!

Csak Jézus képes megmenteni

2023. december 30. 03:00 - FodorImi

life-buoy-2143181_1920.jpg

„Amikor valaki keresztény lesz, belülről teljesen új emberré válik. Többé már nem ugyanaz. Egy új élet kezdődik!” (2Kor 5,17 - TLB fordítás)

Fiatal koromban három nyáron át vízimentő voltam. Mint minden vízimentő, én is tudtam, hogy nem lehet megmenteni valakit addig, amíg az illető saját magát próbálja megmenteni. A fuldoklók általában pánikba esnek. Össze-vissza csapkodnak, próbálnak a felszínen maradni. Ha egy életmentő megpróbál segíteni nekik, miközben még mindig próbálják menteni magukat, akkor magukkal rántják az életmentőt is. Ezért egy jó vízimentő gyakran félre úszik és megvárja, amíg az illető kimerül és feladja. Amikor már nem próbálkozik, és elkezd bízni, a vízimentőnek könnyebb a dolga. Csak átkarolja a vállát, és visszaúszik a partra.

Nem tudsz megmenteni valakit, amikor ő próbálja megmenteni magát.

Néhányan lelkileg próbálják megmenteni magukat. Lehet, hogy azt hiszik, hogy a jó cselekedeteik miatt jutnak a mennybe. Isten azonban nem egy pontszám alapján osztályoz. A menny tökéletes, mi pedig nem vagyunk azok. Szükségünk van valakire, aki tökéletes, hogy bejussunk az Ő jegyével, és ez a valaki Jézus Krisztus. Ha lenne bármi más módja annak, hogy bejussunk a mennybe anélkül, hogy Jézusban, mint Megváltónkban bíznánk, akkor Isten már megmutatta volna. Ha úgy juthatnánk a mennybe, hogy csak megpróbálunk őszintén kedves emberek lenni, akkor Jézus halála és feltámadása értelmetlen volt.

Kizárt, hogy saját erőnkből a mennybe jussunk. Ezért találta ki Isten azt a tervet, hogy Jézus Krisztus eljöjjön a földre, és meghaljon a bűneinkért. De ő nem tud megmenteni téged, amíg nem hagyod abba, hogy megpróbáld megmenteni magad. Hagyd abba a próbálkozást, és kezdj el bízni.

A leggyorsabb dolog a világegyetemben a fény sebessége: 300.000 km másodpercenként. Ha nem hiszed el, próbáld meg kinyitni a hűtőszekrényed ajtaját, mielőtt a lámpa kigyulladna. Ezt nem tudod legyőzni!

Van azonban egy dolog, ami még gyorsabb, és ez Isten válasza, amikor arra kéred, hogy mentsen meg téged. Ez azonnali. Nincs késedelem. Nincs várakozási idő. Abban a pillanatban, amikor azt mondod: „Istenem, segíts! Szükségem van arra, hogy megments engem”, Isten válasza azonnali. Az üdvösséged biztos. Ahogy a Korinthusiakhoz írt második levél 5. fejezetének 17. verse mondja: „új élet kezdődött!” (TLB).

Ez lesz az az imádság, ami mindent megváltoztat az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Milyen módon próbáltad megmenteni magad?
 • Mit gondolsz, miért kell átadnod magad Istennek, hogy megmenekülj?
 • Ha még nem adtad át az életedet Jézus Krisztusnak, mi tart vissza attól, hogy meghozd ezt a döntést?

(Daily Hope by Rick Warren – 2023.12.23.)

 

Ha még nem vetetted bizalmadat Jézusba, és nem kötelezted el magad, hogy követed őt, miért várnál még?

A bűneid elválasztanak téged Istentől, és csak Isten kegyelme az, ami visszavezethet téged a vele való helyes kapcsolatba.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből van üdvösségetek, hit által – és ez nem magatoktól van, hanem ez Isten ajándéka – nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék.” (Efézus 2,8-9 – NIV).

Ha készen állsz arra, hogy békét köss Teremtőddel, akkor imádkozd ezt az imát:

„Drága Jézusom, nem akarom, hogy a bűneim többé elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem az én cselekedeteimből. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél engem, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

Szólj hozzá!

Amikor nem ez az év legcsodásabb időszaka

2023. december 29. 03:00 - Besther

clouds-4907646_1280.jpg

"Jó hírt hozok nektek, ami nagy öröm lesz minden népnek. A mai napon Dávid városában megszületett Megváltótok – Krisztus, az Úr ." (Lukács 2,10-11 GNT)

Karácsonykor Jézus azért jött el, hogy begyógyítsa fájdalmainkat, beleértve az elrejtett fájdalmakat is.

Nem számít, kivel találkozol a világ bármely pontján, mindig lesz bennetek egy közös dolog: mindenkinek van valami rejtett sebe vagy sérülése.

Mindenki hordoz olyan sebet, amit más elől rejteget. Lehet, hogy sikerül jól eltitkolni. Úgy tűnhet, hogy valaki sikeres és boldog, minden jól megy az életében, de mindenki tudja, hogy ez nem így van – mert senkivel sincs így!

Talán valamit régen mondtak neked vagy tettek veled, ami fájt. Vagy talán te bántad meg, amit valakinek mondtál vagy amit valakivel tettél, és elrejtetted. Nem akarod, hogy bárki is tudjon róla, mert fájdalmas és kínos.

Aztán jön a karácsony, és ennek kellene lennie állítólag az év legboldogabb időszakának, az ünneplés idejének. A valóságban viszont sok ember magányos és sérült, és a családjukkal kapcsolatos megoldatlan kérdésekkel küszködnek. Az ünnepek alatt még keményebben kell dolgozniuk azon, hogy rejtett sebeik hatása ne kerüljön felszínre.

Nem számít, hogy most karácsonykor mi fáj neked, Jézus Krisztus meg tud gyógyítani. El tudja venni a neheztelésedet, az aggodalmadat, a bűntudatodat, a félelmedet, a keserűségedet, az unalmadat és a fájdalmadat, és el tudja takarni az Ő szeretetének fényével. Ezt jelenti az, hogy Jézus a világ világossága. 

Az orvosok ma már tudják, hogy a fényben gyógyító erő van. Fényterápiát használnak az agy sérült részeinek stimulálására. Lézert használnak különféle műtétekhez is. Sok évvel ezelőtt nekem is volt lézeres szemműtétem, hogy jobb legyen a látásom.

Lenyűgöző, hogy az orvosok ma mit képesek tenni az emberek gyógyításáért. De csak Isten képes meggyógyítani az összetört szívet, lelket, szellemet vagy álmot. Azért jött a földre, hogy meggyógyítsa a fájdalmadat.

Amikor Jézus megszületett, akkor egy angyal ezt mondta: "Jó hírt hozok nektek, ami nagy öröm lesz minden népnek. A mai napon Dávid városában megszületett Megváltótok – Krisztus, az Úr ." (Lukács 2,10-11 GNT)

Az a jó hír, amit az angyalok az első karácsonykor hoztak, ma is jó hír számodra. Van remény a gyógyulásra bármilyen fájdalomból. Amikor fájdalmaidat Krisztus fényébe viszed, akkor Ő meggyógyít és helyreállítja az örömödet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mindenki hordoz rejtett sebeket. Hogyan kellene ennek az igazságnak változtatnia az emberi kapcsolataidon?
 • Mit jelent az, hogy a fájdalmadat Krisztus világosságába hozod? Mit kell mondanod Istennek az imádban?
 • Kiről tudsz, aki nehézségekkel küzd és ma hallania kell a karácsony jó hírét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.22.)

Szólj hozzá!

Erőteljesebb fényre van szükséged

2023. december 28. 03:00 - daniella_89

"Én vagyok a világ világossága. Ha követsz engem, nem botladozol át a sötétségen, mert élő világosság árad az utadra." (János 8:12 TLB fordítás)


Mindannyiunk életében vannak sötét napok. Ott vannak a csalódás sötét napjai, amikor az álmaid összetörnek és a terveid széthullanak. Vannak sötét napok, amikor az anyagiak vagy a kapcsolataid miatt szorongsz, vagy lehetnek sötét napok egy betegség, egy válás vagy egy szeretett személy elvesztése miatt.

Ha sötét napokat élsz meg, szükséged van egy útmutató világosságra.

Amikor van egy problémánk, amit nem tudunk megoldani, általában nem Istenhez fordulunk. Ehelyett elhatározzuk, hogy majd mi megoldjuk. Elkezdünk kutatni az elménkben és az érzelmi fiókosszekrényünkben, hogy "útmutató lámpást" találjunk.

Előhúzzuk például a "kapcsolatok" lámpást, és ezzel kezdünk rávilágítani az életünkre. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy ha megházasodnánk, vagy ha lenne gyermekünk, vagy ha a gyermekeink már felnőnének és elköltöznének, az életünk jobb lenne.

Amikor ez nem működik, kihúzunk egy másik "útmutató lámpást", a "munka és karrier" lámpást, és ezt gondoljuk: ha munkahelyet válthatnék most, minden újra rendben lenne. De aztán ez sem működik.

Aztán esetleg kipróbáljuk még a szex, a pénz vagy a különböző önsegítő módszerek "lámpásait", remélve, hogy megvilágítják számunkra az utat.

Majd amikor ezek sem működnek, előhúzunk egy másik lámpást, a "hely" lámpást. Ha egy másik helyre vagy egy másik országba költözhetnék, akkor a dolgok jobbak lennének, úgy gondoljuk. Aztán rájövünk, hogyha egy másik helyre költözünk, minden problémánkat magunkkal visszük – mert a legnagyobb probléma bennünk van.

Nincs szükségünk kicsi lámpásokra. Nekünk a Világosságra van szükségünk! A Világ Világosságára, Jézus Krisztusra!

Jézus nem valami gyönge fényű lámpás. Ő egy erőteljes fénysugár! Egy hatalmas, erőteljes fény, amitől kilométerekre előre is látod az utat.

A sötét napjaidon ne a saját kis lámpásaidban bízz, amelyek a te erődből világítanak. Inkább nyúlj a kapcsolóért, ami Isten fényét világítja rá az életedre – más szóval: legyen hited! Amikor elmondod Istennek, hogy nem tudod, melyik úton menj, hogy bár bizonytalannak és összezavarodottnak érzed magad, de akkor is bízol benne – ez a hit. 

Kérd meg Jézust, hogy segítsen neked Őbenne bízni, és Ő segíti fog.

"Én vagyok a világ világossága. Ha követsz engem, nem botladozol át a sötétségen, mert élő világosság árad az utadra." (János 8:12 TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Miért van az, hogy bármit is teszel az életben, a saját erőd nem lesz elég ahhoz, hogy Isten életedre vonatkozó céljait elérd?
 • Van olyan, hogy azt érzed, hogy néha elég egy kicsi hit is? Miért, vagy miért nem?
 • Mit jelent követni Jézust? Hogyan szeretnéd Őt még hűségesebben követni?

Ha még nem bíztad rá magad Jézusra és nem kötelezted el magad, hogy követed Őt, miért várnál tovább?

A bűneid elválasztanak Istentől. Csakis Isten kegyelme az, ami visszahozhat téged a megfelelő kapcsolatba Ővele.

A Biblia azt mondja, "„Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2,8-9)

Ha készen állsz arra, hogy megbékülj a Teremtőddel, imádkozz így:

"Drága Jézus, nem akarom, hogy a bűneim elválasszanak tőled többé. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit eddig én rosszul tettem, Te azt megbocsátod, megismerem az életem célját, és egy nap befogadsz engem a te örökkévaló otthonodba, a Mennybe.
Megvallom bűnös vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megmentőm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom abban, amit mondasz, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem bármiért, amit teszek. Befogadlak életembe mint Uramat. Ma az életem minden területét a te irányításodra bízom.
Szeretnék olyan életet élni, amilyenre te megteremtettél, és szeretném arra használni életem elkövetkező részét, hogy téged szolgáljalak, és ne magamat. Átadom az életem Neked, és kérlek, hogy ments meg és fogadj be a te családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Most már tudjuk, milyen Isten

2023. december 27. 03:00 - Lilla:)

 christmas-934177_1920.jpg

"Fényként jöttem, hogy ragyogjak ebben a sötét világban, hogy akik bíznak bennem, azok többé ne a sötétségben vándoroljanak." (Jn 12,46 – TLB fordítás)

Mi miatt vagy ma összezavarodva? Talán a jövőd, egy emberi kapcsolatod, esetleg a pénzügyeid vagy az egészséged miatt van tele aggasztó gondolatokkal az elméd? Bármi okozza is, engedned kell, hogy Isten világossága tudja beragyogni életednek ezt a területét.

Jézus azt mondta, hogy "Fényként jöttem, hogy ragyogjak ebben a sötét világban, hogy akik bíznak bennem, azok többé ne a sötétségben vándoroljanak" (Jn 12,46 – TLB fordítás).

Még ha nem is tudod mindenre a választ, vagy nem érted teljesen, hogy mi is zajlik körülötted, tudnod kell, hogy Isten nem akarja, hogy sötétségben élj. Ami pedig a legfontosabb, Ő nem akarja, hogy ne tudd azt, hogy ki Ő. Jézus Krisztus azért jött a földre, hogy megmutassa nekünk, milyen Isten.

Nem tudunk kapcsolatot teremteni egy személytelen, égi erővel. Ezért jött el Isten emberi formában a földre, azért, hogy megérthessük, milyen is Ő valójában.

Miért olyan fontos ez? Azért, mert a félelmeid, az aggodalmaid és a problémáid legfőbb oka az, hogy nem tudod, ki Isten. Amikor azonban tudod, hogy milyen Isten, akkor kevesebbet fogsz aggódni és stresszelni.

Amikor nem tudod, milyen Isten, hajlamos vagy elkerülni Őt. Valószínűleg félsz is tőle. Nem hozod elé a problémáidat, hanem magad próbálod megoldani azokat. Nem szeretheted azt és nem bízhatsz abban, akit nem ismersz!

Az emberek gyakran elmondják, hogy szerintük milyen Isten. De csak találgatnak Istennel kapcsolatban. Viszont ha megismerjük Őt, akkor nem kell többé találgatnunk. Az igazságra van szükségünk.

Jézus azt mondja a János evangéliuma 14. rész 9. versében, hogy "Aki engem látott, az Atyát látta" (TLB fordítás).

A karácsony miatt láthatjuk, hogy milyen Isten. Tudjuk az igazságot azzal kapcsolatban, hogy milyen Isten, mert Jézus eljött a világba – ugyanúgy, ahogy bármelyikünk: megszületett.

Vannak dolgok, amiket sosem tudnál Istenről, ha nem született volna meg emberként. Honnan tudod, hogy Isten szerető szívű, megbocsátó vagy örökkévaló? Onnan, hogy Jézus elmondta nekünk, és be is mutatta azzal, ahogyan élte az életét.

Nem kell többé sötétségben élned. Jézus azért jött el karácsonykor, hogy elárassza fényével életed minden területét, hogy szabadságban, világosságban és örömben élhess.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Az életednek mely területén van szükséged Isten fényére és világosságára?
 • Miért vagy hálás Istennek, hogy úgy döntött, elküldi Jézust és megmutatja nekünk, hogy Ő milyen? Milyen más módon tudhatjuk még meg, hogy milyen Isten?
 • Mivel mi nem vagyunk Isten, van néhány dolog, amit sosem leszünk képesek megérteni. Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy kezeljük ezeket a dolgokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása