Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet legnagyobb ajándéka a figyelem

2023. augusztus 13. 03:00 - Olajfa

"Szenteljetek különleges figyelmet azoknak, akik Isten családjába tartoznak." Galata 6,10 (NCV fordítás)

 A Biblia azt mondja a Galata 6,10-ben, hogy "Szenteljetek különleges figyelmet azoknak, akik Isten családjába tartoznak." (NCV fordítás) Miért kapnak az Isten családjában lévő emberek különleges figyelmet?

Mert amire figyelmet fordítasz, az növekedni fog. Ha odafigyelsz a kertedre, akkor növekedni fog. Ha odafigyelsz a gyermekeidre, akkor növekedni fognak. Ha odafigyelsz a házasságodra, akkor növekedni fog. Ha odafigyelsz a munkádra, akkor növekedni fog.

Mi a szeretet legnagyobb ajándéka? Nem a gyémántok, a virágok, sem a csokoládé. A szeretet legnagyobb ajándéka, amit adhatsz, az osztatlan figyelem.

Megerősítheted az embereket azzal, ha a szemükbe nézel, amivel lényegében azt mondod, "Értékellek. A mondanivalód fontos számomra, mert te fontos vagy nekem." Amit az emberek mindennél jobban szeretnének, az az osztatlan figyelem. Tudni akarják, hogy a gondolataik számítanak, hogy az életük számít, hogy értékesek.

A kapcsolatok lényege nem az, hogy mit teszünk egymásért, vagy hogy mit adunk egymásnak. A kapcsolatokat az élteti, hogy mennyit adunk magunkból a másiknak.

El nem tudom neked mondani, hány emberrel beszéltem már, aki azt mondta: "Nem értem. Mindenről gondoskodok, amire a családomnak szüksége van. Mindent megadok a feleségemnek, amire szüksége van. Mindent megadok a gyerekeimnek, amire szükségük van. Mi kell még nekik?"

Te kellesz nekik! Az idődet akarják. A figyelmedet akarják. Az osztatlan figyelmedet akarják. Tudni szeretnék, hogy számítanak neked. Az időt semmi sem helyettesítheti. A gyerekeknek nincs szükségük dolgokra, időre van szükségük. A házasságoknak időre van szükségük, a barátságoknak időre van szükségük, és a kis csoportoknak is időre van szükségük.

Keress lehetőségeket arra, hogy figyelmet fordíts az emberekre, akik körülvesznek! Ez a szeretet legnagyobb ajándéka, amit adhatsz. De ne csak várj arra, hogy ez megtörténjen, neked kell alkalmakat teremteni a figyelmed kimutatására!

Ha be kell illesztened az időbeosztásodba, tedd meg! Ha a Netflix nézésének idejét kell feladnod, tedd meg! Ha ez azt jelenti, hogy el kell halasztanod a házi munkát, tedd meg! Ha áldozatot kell hoznod, tedd meg! Tedd meg, legyen bármi is az, hogy figyelmet szentelhess a kapcsolataidra! Ez elengedhetetlen a növekedésükhöz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, Isten milyen módon várja el tőled, hogy az Isten családján kívül élőkre figyelj?
  • Hogyan tudnál több figyelmet adni az embereknek a velük töltött idődben?
  • Mik azok a dolgok, amik elveszik az időt a kapcsolataidtól?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.06.)

Szólj hozzá!

Hogyan imádkozz lelki növekedésért?

2023. augusztus 12. 03:00 - Antal Péter Dávid

„Epafrász... mindig imádkozik értetek, hogy lelkileg érettek legyetek.” Kolossé 4:12 (NCV fordítás)

Pál így ír egy imaharcosról a Kolossé 4:12-ben: „Epafrász... mindig imádkozik értetek, hogy lelkileg érettek legyetek” (NCV fordítás).

Számomra Epafrász egy hős. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem az imádság nehéz dolog. Gondolhatod úgy, hogy ez magától jön, de nekem nem. Így még jobban lenyűgöz Epafrász önfegyelme, mert ő mindig tudott időt szakítani arra, hogy másokért imádkozzon.

De azt is szeretem, ahogy az emberek lelki növekedéséért imádkozott. Szoktunk imádkozni mások szükségleteiért – egészségügyi, pénzügyi és kapcsolati –, de sokkal kevesebb időt töltünk a lelki növekedésükért való imádkozással. Nem imádkozunk azért, hogy Isten megváltoztassa a jellemüket és jobban hasonlítsanak Őhozzá. Azt hiszem, ennek az egyik oka az, hogy nem tudjuk, hogyan kellene ezért imádkozni.

Hálásak lehetünk, mert a Biblia tele van olyan versekkel, amelyek arról szólnak, hogyan kell imádkozni egy másik ember lelkileg fejlődéséért:

Imádkozzunk, hogy megismerjék Isten szeretetét
„Érezzétek és értsétek meg . . milyen hosszú, milyen széles, milyen mély és milyen magas valójában [Isten] szeretete; és tapasztaljátok meg magatokban ezt a szeretetet” (Ef 3:19 TLB).
Kiről tudsz, aki esetleg küszködik, és szüksége van Isten szeretetére? Amikor eszedbe jut egy ilyen személy, így imádkozhatsz: „Istenem, hadd tudják meg még ma, hogy mennyire szereted őket.”

Imádkozzunk, hogy tanuljanak meg bízni Istenben
„Imádkozom, hogy a reményt adó Isten töltsön el titeket sok örömmel és békességgel, bízzatok Őbenne” (Róma 15:13).
Kinek ne lenne szüksége több reményre, örömre vagy békességre az életében? Imádkozz így: „Istenem, ismerek valakit, akinek szüksége van egy kis reményre. Segíts nekik bízni benned ebben a nehéz időszakban.”

Imádkozzunk, hogy fogadják el Isten bölcsességét
„Imádkozom, hogy a dicsőséges Atya . . . a bölcsesség és a kinyilatkoztatás lelkét adja nektek” (Ef 1:17 GW). Ismersz valakit, akiről tudod, hogy nagy döntés előtt áll? Kérd Istent, hogy adja neki az Ő bölcsességét.

Imádkozzunk, hogy befogadják Isten erejét
„Imádkozom, hogy erősítsen meg titeket az ő Lelke által” (Efézus 3:16). Ismersz valakit, akit túlterhelt az élet, vagy akinek mindent a saját erejéből kell megtennie? Imádkozz értük: „Istenem, segíts nekik megérteni, hogy ma nincsenek egyedül. Adj nekik erőt és hatalmat."

Imádkozzunk ma egymásért!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi lehetne egy lépés, amelyet ma megteszel annak érdekében, hogy az imádság lelki szokássá váljon az életedben?
  • Mit gondolsz, mit érez Isten, amikor imádságodban a Miatyánk szövegét mondod?
  • Kit kérhetnél meg a környezetedben, hogy imádkozzon érted és a lelki fejlődésedért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Négy szívbéli hozzállás az adakozáshoz

2023. augusztus 11. 07:00 - Olajfa

"Mindannyiótoknak a szívetekben kell eldöntenetek, hogy mennyit adtok. Ne adjatok vonakodva, vagy nyomás miatt. Mert Isten azt szereti, aki jókedvűen ad." 2Korinthus 9,7 (NLT fordítás)

Milyen kellene, hogy legyen az adakozáshoz való hozzáállásod Isten szerint? A szívedben kezdődik. Istent sokkal inkább érdekli a hajlandóságod az adakozásra, mint a vagyonod. Őt az érdekli, hogy mi zajlik a  szívedben, amikor úgy döntesz, hogy adakozol.

 A Biblia a 2Korinthus 9,7-ben ezt mondja: "Mindannyiótoknak a szívetekben kell eldöntenetek, hogy mennyit adtok. Ne adjatok vonakodva, vagy nyomás alatt. Mert Isten azt szereti, aki jókedvűen ad." (NLT fordítás) Ez a vers négy kulcsfontosságú szívbeli hozzáállásról beszél, amivel rendelkezned kellene, ha adakozol.

Adj átgondoltan! Ne adj hirtelen felindulásból! A leglelkibb módja az adakozásnak, amikor gondolkozol rajta, imádkozol érte és elhatározod magad. Miért? Mert minden, amit megtervezünk, az fontos az életünkben. Miért? Mert Isten azt akarja, hogy az adakozásodnak legyen értelme és fontossága az életedben.

Adj lelkesen! Ne csak azt mondd: "Adnom kell! Ha nem adok, Isten villámcsapással, vagy valami mással fog súlytani rám." Adj, mert tudod, hogy Isten valami nagy dolgot fog tenni a szívedben, ha nagylelkű emberré válsz.

Adj önként! Bármikor bárki nyomást gyakorol rád, hogy adj, ne adj! Isten amúgy sem áldja ezt meg. De valahányszor úgy érzed, Isten hív az adakozásra, akkor jobb, ha megteszed.

Adj vidáman! Adj örömmel! A "felajánlásra" utaló görög szavak egyike a "vidám". Isten azt akarja, hogy élvezd, amikor adsz neki és másoknak.

Néha nehéz jókedvűnek lenni, amikor Isten adakozásra hív. Valahányszor így érzed, emlékeztesd magad annak előnyeire, amit Isten szeretne tenni a szívedben. Miért legyek nagylelkű? Mert ez közösséget teremt. Mert ez legyőzi az anyagiasságod. Mert ez megerősíti a hitedet. Mert ez egy befektetés az örökkévalóságba. Mert áldásként térül meg. És mert ettől jobban hasonlítasz Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a terved az adakozásoddal?
  • Hogyan ismered fel a különbséget aközött, amikor az adakozás nyomását érzed és amikor Isten hív az adakozásra?
  • Hogyan tudod a jókedvű adakozást szemléltetni a családod számára?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.04.)

 

Szólj hozzá!

Engedd el!

2023. augusztus 10. 03:00 - csmsdvd

gyj_serelem.png

Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbánt titeket. Jusson eszetekbe, hogy az Úr megbocsátott nektek, tehát nektek is meg kell bocsátanotok másoknak.(Kol 3,13  NLT fordítás)

Talán már hallottad korábban – vagy talán meg is tapasztaltad – hogy az ellentétek vonzzák egymást. Amikor egyedülálló vagy és látsz valakit, aki nem olyan, mint te, akkor azt elbűvölőnek találod. Izgalmasnak és vonzónak találod azokat a tulajdonságait és személyiségjegyeit, amelyek nem olyanok, mint a tiéid. Azután közelebbről megismerkedsz vagy házasságot kötsz vele, és egy évvel később azok az izgalmas tulajdonságok idegesítőek lesznek. Ami egykor vonzó volt számodra, később bosszantóvá válik. Ha nem reális elvárásaid vannak egy kapcsolatban, akkor annak neheztelés, sértődöttség lesz az eredménye.

Gyakran nem az élet nagy dolgai miatt neheztelünk, hanem inkább a sok apró dolog miatt, ami egyre felhalmozódik bennünk.  Az ingerültségből harag lesz, és könnyű elfelejteni, hogy miért is szerettél meg valakit.

Mindannyian tökéletlenek vagyunk. Megbántunk embereket, és az emberek is megbántanak minket – akár szándékosan, akár nem.

A tény tehát az, hogy az életben sokszor ér sérelem bennünket. A kérdés az, hogy mit teszünk a sérelemmel. Arra használjuk fel, hogy jobbak legyünk, vagy arra, hogy keserűbbek?

Ha neheztelsz, az  nemcsak megkeseredett emberré tesz, hanem a kapcsolataidat is tönkreteszi.  Hiszen azokra az emberekre neheztelünk a leginkább, akiket a legjobban szeretünk.

A sértődöttség és a neheztelés ellenszere a megbocsájtás. A sértődöttség rombolja a kapcsolatokat, a megbocsátás viszont építi azokat. Ha tartalmas és egy életre szóló kapcsolatot akarsz, akkor egy óriási adag megbocsájtás kell legyen benned! Pál a kolosséiakhoz írt levele 3. fejezetének 13. versében ezt mondja: „Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbánt titeket. Jusson eszetekbe, hogy az Úr megbocsátott nektek, tehát nektek is meg kell bocsátanotok másoknak.” (NLT).

Ne hagyd, hogy a neheztelés felhalmozódjon az életedben, mert annak az lesz az eredménye, hogy állandóan hordozod magadban a sérelmeket. És ezzel csak magadnak ártasz! Engedd el a sérelmeket és bocsáss meg, hogy egy értelmes, céltudatos életet kezdhess el élni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan tudod, hogy a téged ért kisebb sérelmek már nehezteléssé váltak benned? Mi az a pont, amikor meg kell bocsátani a másik embernek?
  • A neheztelés miért okoz nagyobb kárt neked, mint a másik embernek?
  • Hogyan tudod emlékeztetni magad arra, hogy Isten milyen sok mindent bocsájtott meg neked, hogy te is megbocsájthass másoknak?

Döntsd el még ma, hogy követed Jézust!

Isten az Ő jóságát a Fia, Jézus Krisztus által bizonyította be. A Biblia ezt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn 3,16).

Készen állsz arra, hogy megbízz Istenben, hogy Ő beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával:

„Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve mint Uramat követni. Vezesd életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.03.)

Szólj hozzá!

Szerethetsz másokat, mert Isten szeret téged

2023. augusztus 09. 03:00 - Lencsés Tamás

"Az ilyen szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet elűz minden félelmet. Ha félünk..., az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét." (1Jn 4,18 NLT fordítás)

A bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat. Viszont amikor megnyitod az életed mások előtt, még akkor is, ha esetleg ezáltal sérelem érhet, olyan módon fogsz életre kelni, ahogyan még azt soha nem tapasztaltad. 

Miért teszi tönkre a bizonytalanság a kapcsolatokat? Mert megakadályozza a közelséget, az intimitást. Vágysz a közelségre, de közben félsz is attól. Vágysz a másokkal való intimitásra, de ez halálra is rémít. 

Nem tudsz közel kerülni valakihez, ha a félelem jelen van a kapcsolatban. Ezért nem működik hosszú távon az, hogy együtt élsz a barátoddal vagy a barátnőddel. Hiányzik az életre szóló elkötelezettség. Soha nem tudhatod, mikor lép ki valaki.

Azonban a félelem eltűnik, és létre jön az intimitás - a valódi intimitás -, amikor két ember azt mondja, „Elkötelezettek vagyunk egymás iránt, történjék bármi is. Megteszünk mindent, hogy működjön.”

Mitől félsz a kapcsolataidban? Talán nem akarod, hogy az emberek megtudják, milyen vagy valójában, ezért elrejtőzöl. Ez a legősibb félelem, és egészen Ádámig, az első emberig nyúlik vissza. Ő mondta: „Féltem, mert meztelen vagyok, és ezért elrejtőztem.” (1Móz 3,10).

Amikor félsz, elbizonytalanodsz és elrejted azt, aki vagy. Elrejtőzöl, nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is. Falakat építesz magad köré, és úgy teszel, mintha valaki olyan lennél, aki nem vagy. 

Míg a bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat, a szeretet építi azokat. A szeretet azt jelenti, hogy nem te vagy a figyelem középpontjában, hanem egy másik személy. A Biblia ezt mondja János első levelének 4. fejezetében, a 18. versben: „Az ilyen szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet elűz minden félelmet. Ha félünk..., az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét.” (NLT fordítás).

Csak akkor tudunk másokat szeretni, ha felismerjük, hogy Isten jobban szeret minket, mint azt mi valaha is el tudnánk képzelni. Hirtelen nem kell többé senkinek sem bizonyítanod. Nem kell aggódnod amiatt, hogy mások mit gondolnak, mert Jézussal vagy kapcsolatban, Isten kegyelmének biztonságában.

Lehet, hogy az életedben már megtapasztaltad, milyen egy romboló, nagyon rossz kapcsolat. Ahhoz, hogy megnyílj másoknak és leküzdd a bizonytalanságot, Isten azt akarja, hogy először Jézus felé nyílj meg. Hagyd, hogy betöltsön az Ő szeretetével, hogy azt megoszthasd másokkal.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan láttad már azt, hogy a bizonytalanság árt egy kapcsolatnak?
  • Elégedett tudsz lenni azzal, amit Isten gondol rólad, és nem fontos, hogy mások mit gondolnak rólad? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogy néz ki a gyakorlatban az, hogy megnyitod magad Isten szeretete előtt?

 

Az első lépés, hogy megnyílj Isten szeretete előtt az, hogy elfogadod az Ő megváltását. Nem számít, mit tettél, vagy honnan jössz, Isten örökkévaló családjában már vár rád egy hely. A meghívás érvényes, az ajtó tárva nyitva áll előtted. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz? Ha igen, akkor kezdd ezzel az imával: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én saját tervem szerint éltem, nem pedig a te terved szerint. Szeretném, ha ez megváltozna mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért a rosszért és bűnért, amit tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Te elfogadhatóvá tettél engem a mennyország számára. Most arra kérlek, bocsáss meg nekem, és tegyél olyanná, aki félelem nélkül szeret téged és a többi embert. Köszönöm, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.02.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása