Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten vezetése nem hagy téged zavarba ejtve

2023. január 22. 03:00 - ReveSz

rough road surround trees with fogs"A te utad a tengeren keresztül vezetett, a te ösvényed a hatalmas vizeken át - egy olyan úton, amiről senki sem tudta, hogy létezik" Zsoltárok 77:19 (NLT fordítás).

A Biblia azt mondja, hogy Isten aktívan munkálkodik a körülményeinken keresztül. De Isten bölcsességén kívül nem tudod megítélni a helyzetedet. Más szóval, Istenre kell bíznod a körülményeid értelmezését. Csak ő képes megérteni minden tényt, és csak ő látja minden részlet jelentőségét. Ezért olyan fontos, hogy mindent az Ő Igéje alapján vizsgálj meg.

Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy összezavarodtál egy döntést illetően, az azért lehet, mert annyira belefeledkeztél a saját, korlátozott gondolkodásmódodba, hogy az kizárja Isten hangját. A Biblia azt mondja: "Isten nem a zűrzavar, hanem a békesség Istene" (1Kor 14:33 NIV fordítás). Ő nem a zűrzavar szerzője. Ha tehát zavarodottnak érzed magad, tudod mit? Nem Isten hangja beszél az életedben.

Lesznek idők, amikor hatalmas pénzügyi, lelki vagy fizikai akadályokba ütközöl. Ilyenkor kell megvallanod: "Istenem, mindkét oldalon hegyek vannak, és egy áthatolhatatlan akadály áll előttem". És akkor várd meg, hogy Isten válaszoljon, és biztosítson arról, hogy pontosan ott van veled, ahol akarja, hogy legyél. Ő utat fog készíteni ott, ahol látszólag nincs út.

A Zsoltárok 77:19-ben ez áll: "A te utad a tengeren keresztül vezetett, a te ösvényed a hatalmas vizeken keresztül - egy úton, amiről senki sem tudta, hogy létezik!". (NLT fordítás)

Amikor nem tudod, mit tegyél, Isten vezet téged. Ő nem arra tervezett, hogy a saját találékonyságodra és erődre hagyatkozva menj végig az életen. Nem kell csak reménykedned, hogy ki tudod találni a dolgokat.

Isten a helyes útra akar vezetni, és ezt akkor teszi meg, ha átadod magad neki és az ő vezetésének.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Amikor frusztrált vagy, mert úgy tűnik, hogy Isten nem válaszol az útmutatásért könyörgő imáidra, mit gondolsz, mit akar, mit tegyél? Mit tanultál a múltban az ilyen jellegű tapasztalatokból?
 • Hogyan használta Isten a fájdalmadat arra, hogy megmutassa neked az életeddel kapcsolatos célját?
 • Mit gondolsz, miért engedi Isten néha, hogy eljuss olyan pontra, amikor úgy tűnik, nincs kiút egy nehéz körülményből?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.15.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Ne kövesd azt a kultúrát, amelyik nem követi Istent!

2023. január 21. 03:00 - FodorImi

napiremeny_1.jpg

„Ne utánozd ennek a világnak a viselkedését és szokásait, hanem hagyd, hogy Isten új emberré formáljon át téged azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódodat. Akkor megtanulod megismerni Isten akaratát számodra, amely jó, kellemes és tökéletes” (Róma 12:2 – NLT).

Van a Bibliában két olyan vers, amelyet ugyanaz a szerző írt, de úgy tűnik, hogy ellentétes üzeneteket hordoznak.

János első levele 2. fejezet 15. vers azt mondja: „Ne szeresd a világot, sem semmit a világban. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya iránti szeretet.” (NIV). Ez elég egyértelmű!

János evangéliuma 3. fejezet 16. vers azt mondja: „Mert Isten úgy szerette a világot . . .” (NIV). Ez nagy ellentmondásnak látszik.

A „világ” kifejezést kétféleképpen használják ezek a versek. Az első vers a világ értékrendjére, a második pedig a világ népeire utal. Jézus követőinek szeretniük kell az embereket, függetlenül attól, hogy milyen döntéseket hoznak. Másrészt viszont gyűlölnünk kell a világ értékrendjét, beleértve az olyan dolgokat, mint a státusz, az önzés és a szexuális erkölcstelenség.

A probléma az, hogy gyakran megfordítjuk. Szeretjük az értékrendet és gyűlöljük az embereket. A keresztények gyakran ezt teszik. Ahelyett, hogy mások lennénk, gyakran ugyanolyan materialisták és hedonisták vagyunk, mint a kultúra, amelyben élünk. Ez azonban épp az ellenkezője annak amire Isten elhív minket hogyan éljünk.

Életed végéig nagy nyomással kell szembenézned, hogy megfelelj a kultúrának. Izrael legnagyobb problémája is ez volt évezredeken át. Olyanok akartak lenni, mint más nemzetek. Isten mégis mindenféle erkölcsi, polgári és szertartási törvényeket adott nekik, hogy szándékosan különbözzenek a többi néptől.

Isten ugyanezt tette veled és velem is. Nem az ószövetségi törvény szerint élünk, de Isten pontosan megmondta nekünk, hogyan kell élnünk, és hogyan szerezhetünk bölcsességet és erőt ahhoz, hogy kitűnjünk ebben a világban: „Ne utánozd ennek a világnak a viselkedését és szokásait, hanem hagyd, hogy Isten új emberré formáljon át téged azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódodat. Akkor megtanulod megismerni Isten akaratát számodra, amely jó, kellemes és tökéletes.” (Róma 12:2 – NLT)

Az egyik ok, amiért lehet, hogy nem tudod, mit akar Isten, hogy tegyél az életben, az az, hogy túlságosan asszimilálódsz a kultúrádhoz. Gyakran ez anélkül történik meg, hogy észre vennéd. Azonban nem tudsz egyszerre úgy gondolkodni, mint a világ, és úgy gondolkodni, ahogy Isten gondolkodik. Választanod kell.

A kultúra követésével az a probléma, hogy mindez ideiglenes. Valami örökkévalót kell követned: az Isten Igéjét. Töltsd meg az elmédet Isten igazságával, és hagyd, hogy átformálja az életedet azáltal, hogy megváltoztatja azt, amit szeretsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Az életed részét képező mely kulturális normák mondanak ellent Isten Igéjének?
 • Ha nehezen tudod végig gondolni, hogyan asszimilálódtál a világi kultúrához, írd le életed több területét (család, karrier, gyülekezet stb.) és az öt legfontosabb értéket, amelyek az egyes területeken vezérelnek. Min alapulnak ezek az értékek? A kultúra vagy Isten Igéje határozza meg, hogy mit kellene tenned?
 • Mi a helyzet az ideiglenes dolgokkal, amelyek rövid távon annyira kielégítőnek tűnnek?

 

Akarod követn Jézust?

A világ nyomást gyakorol rád, hogy az életedet ideiglenes dolgoknak szenteld. Valami nagyobbra lettél teremtve, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyeknek az örökkévalóságban is lesz értelme. Isten útjának megélése azzal kezdődik, hogy bízunk benne az üdvösségért. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3:16 NIV).

Akarsz bízni Istenben a megbocsátásért és az örök életért? Imádkozd ezt az egyszerű imát: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te életre keltetted. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és követni akarom Őt, mint Uramat, mostantól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts nekem, hogy megtegyem az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádságban elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com  címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elindulni az utadon Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.01.14.)

Szólj hozzá!

Csak egy módon szabadulhatsz meg a bűntudattól

2023. január 20. 03:00 - Besther

confession-g2027bd13d_1920.jpg

"Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze...Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az Úr őt sújtotta mindnyájunk bűnéért." (Ézsaiás 53, 5-6.)

Mindannyiunknak jó okunk van arra, hogy bűntudatot érezzünk. Nincs olyan, aki mindent jól csinálna! Megbántunk másokat. Önzően cselekszünk. Gyakran kegyetlen dolgokat mondunk vagy teszünk azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretünk.

Ahogy a bűneidet nem tudod elrejteni Isten elől, úgy a bűntudatodat sem. Nem csak ez igaz, hanem amikor megpróbálod leplezni bűnös érzéseidet, belülről kezdenek azok elemészteni.

Csak egy dolog szabadít meg a bűntudattól: valld meg bűneidet és bízz Isten megbocsátásában. A szó, hogy "gyónás" a Bibliában görögül homologeo. Homo azt jelenti "ugyanaz". Logeo jelentése "beszélni". Tehát a gyónás egyszerűen azt jelenti, hogy egyet értünk Istennel: "Istenem, igazad van. Tévedtem." 

Minden, amit mostantól rosszul fogsz csinálni- beleértve azokat is, amiket holnap, jövő héten és 10 év múlva- már ki lettek fizetve. Ez Isten jósága. 

Jézus minden bűnödet magára veszi. Neked adja jóságát, erényességét. Ez a Biblia legalapvetőbb, fundamentális igazsága: Összetört lelked újra eggyé válik benne. 

A Biblia ezt mondja az Ézsaiás 53,5-6-ban, "Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze...Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az Úr őt sújtotta mindnyájunk bűnéért." 

Ha nem érzed a megbocsátást, az azt jelenti, hogy nem érted teljesen Isten jóságát. Mikor Jézus meghalt, elfedte összes bűnödet, a tenger legmélyebb részére hajította őket és kitette a "Halászni tilos" táblát.

Valld meg Istennek bűnödet. És mivel Ő megbocsát és elfelejti bűnödet, ezért nem kell neked újra előrángatni azokat. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen gyakori, de egészségtelen módszerekkel próbálják az emberek kezelni a bűntudatot?
 • Van olyan bűnöd, amit ma el kellene engedned? Mi tart vissza attól, hogy meghozd ezt a döntést?
 • Miért az öröm a természetes velejárója Isten kegyelmének megértésekor?

A válasz a bűntudatodra nem a titkolás, hanem, hogy megvallod tettedet.

A Biblia azt mondja, "Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1János 1,9.) És azt is mondja, hogy a mennybe vezető utat nem lehet kiérdemelni: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézusiakhoz 2,8-9.)

Ha készen állsz megvallani bűneidet és Jézusra bízni az életedet, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, kérem megbocsátásod. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt bűneimért és te feltámasztottad. Jézusom, bízni akarok benned, mint Megváltómban és követni téged, mint Uramat a mai naptól fogva. Elfogadom az üdvösség ingyen ajándékát. Vezesd életemet és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében kérve. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.13.)

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan használja Isten a fájdalmat arra, hogy segítsen növekedni?

2023. január 19. 03:00 - daniella_89

615768a48786ef671f24238ee9a2cc85.jpeg„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akik szeretik őt” (Róma 8,28 NIV fordítás).

A gyász, a veszteség és a fájdalom elkerülhetetlen része az életünknek. De tudtad, hogy Isten felhasználja a bánatunkat arra, hogy segítsen nekünk növekedni? Háromféleképpen is teszi ezt.

Először is, Isten felhasználja a fájdalmat, hogy felhívja a figyelmünket. C.S. Lewis azt írta: „Isten suttog hozzánk örömünkben, de kiált hozzánk fájdalmunkban.” A fájdalom Isten hangszórója. Nagyon ritkán változunk, amikor látjuk a tüzet. Akkor változunk, amikor érezzük a forróságot.

A Példabeszédek 20,30 ezt mondja: „Néha fájdalmas tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat” (TEV fordítás).

Másodszor, Ő a rosszból is jót tud kihozni. A Biblia egyik leghíresebb verse a Róma 8,28, amely azt mondja: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akik szeretik őt” (NIV fordítás).

Amikor veszteséget tapasztalsz, akkor az egy lehetőség, hogy formálódjon a személyiséged. Nem kontrollálhatod a fájdalmadat, amin keresztül mész, de eldöntheted, hogy keserűvé vagy jobbá tegyen. Eldöntheted, hogy egy lépcsőfok legyen az életedben, vagy egy akadály. Emlékezned kell, hogy bár fájdalmad van, Isten a Te javadat szolgálja ezzel.

Harmadsorban, Isten az örökkévalóságra készít fel bennünket. A Biblia a 2Korinthus 4,17-18-ban azt mondja: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó, nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.”

Bizonyára hallottad már tőlem azt, hogy az autódat nem viszed magaddal a Mennybe. Nem viszed a Mennybe az okostelefonodat, a ruháidat, de még a karrieredet sem. A személyiségedet viszont igen. Egyedül önmagadat viszed.

Istent jobban érdekli a személyiséged fejlődése, mint a kényelmed. Miért? Mert rengeteg időd lesz fájdalom- és szomorúság nélkül a Mennyben, de most nem ennek van az ideje. Ez az előkészület ideje. Ez az élet a tanulás és a bemelegítés időszaka. A földi problémáid késszé tesznek az örök dicsőségre. Ez vigasztaló.

Amikor fájdalmad van, érdemes megkérdezned magadtól: „Mit tesz most Isten?” Fel akarja hívni a figyelmedet valamire? Megpróbálja a jót kihozni a rosszból? Felkészíti a személyiségedet a Mennyre?

Bárhogyan is legyen, Isten fel fogja használni a fájdalmadat arra, hogy segítsen növekedni.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

 • Mit jelent az, hogy minden a javunkra szolgál? Azt jelenti, hogy Isten csak jó dolgokat enged meg a hívők életében?
 • Miért könnyebb néha az itt-és-most állapotra összpontosítani, mint a Mennyre?
 • Hogyan tudod felkészíteni magadat, hogy meghalld Isten szavát, amikor éppen fájdalmad van?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.12. Ford.:mintyovanviki, daniella_89)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten az imán keresztül növeli a hitedet

2023. január 18. 03:00 - Lilla:)

hand-3452582_1920.jpg

"Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyílik előttetek az ajtó." (Mt 7,7  NIV)

Isten nemcsak képes arra, hogy betöltse minden szükségedet, de Ő be is akarja tölteni azokat! Azonban amikor elfelejted, hogy Isten mennyire elkötelezett irántad és mennyire segíteni akar neked, akkor könnyen feladod a Tőle való a segítségkérést és a saját erődből próbálsz megoldásokat találni.

Talán csak a "nagy dolgokkal" kapcsolatban kéred Isten segítségét, a "kicsikkel kapcsolatban" nem. De tudod mit? Isten számára minden dolog kicsi. Egyetlen egy kérésed sem nagy Isten szemével nézve. Ő számon tart minden egyes hajszálat a fejeden, és azt is tudja, hány hullott ki ma reggel.

Nem zavarod Istent, amikor kérsz tőle. Először is Ő az, aki  azt mondta, hogy imádkozzunk. Ezért mondja az Újszövetség több mint 20 alkalommal, hogy kérjétek imában, amire szükségetek van. Máté evangéliuma 7. részének 7. versében ezt olvassuk: "Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyílik előttetek az ajtó." (NIV ford.)

Néha ahelyett, hogy kérnénk Istentől, elkezdünk aggódni. Ha viszont valami elég nagy dolog ahhoz, hogy aggódjunk miatta, akkor az elég nagy ahhoz is, hogy imádkozzunk azzal kapcsolatban. Az aggódás semmit nem old meg, az ima viszont igen!

Isten úgy növeli a hitedet és a bizalmadat Őbenne, ahogy egy szülő tanítja a gyermekét bízni. A Biblia ezt mondja: "Ha ... tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok...azoknak, akik kérik tőle." (Lk 11,13)

A szülő és a gyermek között ez így működik: először a gyerek rájön, hogy szüksége van valamire, utána kifejezi a kérését, majd a szülő betölti azt a szükséget.

Isten is éppen így tanítja meg nekünk, hogy bízzunk benne. Amikor szükséged van valamire, elmondod neki, Ő betölti azt a szükséget, te pedig megtanulsz bízni benne.

Ha nem mondod el Istennek, hogy mire van szükséged, hogyan növekedhet az iránta való bizalmad és hited?

Amikor kérsz Istentől, mindig bebizonyítja a jóságát. Azonban előfordul, hogy türelmesen várnod kell Isten időzítésére. Gyakran nem rögtön válaszol, hiszen próbára akarja tenni a hitedet.

Csak rajta, próbáld ezt ki még ma! Vidd Isten elé a kérésedet imádságban, utána pedig figyeld meg, hogyan válaszol az imádra és hogyan tölti be a szükségedet. Megtanulsz majd bízni benne és rájössz, hogy számíthatsz rá bármiben.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Milyen (önmagaddal vagy Istennel kapcsolatos) hazugságok tartanak távol attól, hogy Isten segítségét kérd?
 • Isten az anyagiakon teszi próbára leggyakrabban a hitünket és a bizalmunkat. Mit gondolsz, miért?
 • Milyen segítségre szorulsz ma? Kezdd azzal, hogy kifejezed a háládat azért, amit Isten már eddig is tett érted, majd kérd a segítségét ezzel a dologgal kapcsolatban is!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása