Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi indítja Istent arra, hogy válaszoljon az imádságainkra?

2023. december 03. 03:00 - R.K.A.

 „Uram, te meghallod az alázatosok kívánságát, megerősíted a szívüket. Figyelmesen hallgatod őket.” Zsoltárok 10:17 (CSB fordítás)

Isten mindig válaszol az alázatra. Ez az a hozzáállás, amely arra készteti Őt, hogy válaszoljon az imáidra.

A Bibliában ezt olvassuk: „Uram, te meghallod az alázatosok kívánságát, megerősíted a szívüket. Figyelmesen hallgatod őket” (Zsoltárok 10:17 CSB fordítás).

Az Ószövetségben Dániel alázatosan viselkedett. Annak ellenére, hogy hatalmas nyomás nehezedett rá, hogy megfeleljen a kulturális elvárásoknak és nem volt elég érzelmi energiája a folytatáshoz, Isten kegyelmére bízta magát. Ahelyett, hogy a saját erejére hagyatkozott volna, így imádkozott: „Vétkeztünk és rosszat tettünk”. De itt nem állt meg, hanem így folytatta: „Gonoszak voltunk és lázadtunk; megszegtük parancsaidat és törvényeidet. Nem hallgattunk szolgáidra.... Uram, te igaz vagy, de nekünk ma szégyenkeznünk kell” (Dániel 9:5-7 NIV fordítás).

Dániel tudta, hogy a többi izraelitához hasonlóan, ő sem érdemelte meg Isten áldását, ezért alázatosan bevallotta bűneit és elismerte gyengeségét. Ezután Isten kegyelmét kérte: „Uram, te, aki minden cselekedetedben igazságos vagy, fordítsd el lángoló haragodat Jeruzsálemtől... hallgasd meg szolgád imáit és kéréseit... tekints kegyesen elhagyott szentélyedre” (Dániel 9:16-17 NIV fordítás).

Hogyan válaszolt Isten Dániel alázatos imájára? Kegyelemmel. Ez volt Isten üzenete Dániel számára: „Dániel, te nagyon értékes vagy Isten számára, ezért jól figyelj arra, amit mondani akarok neked... Attól a naptól fogva, hogy elkezdtél megértésért imádkozni és megalázkodtál Istened előtt, kérésed meghallgatásra talált a mennyben. Eljöttem, hogy választ kapj az imádra” (Dániel 10:11-12 NLT fordítás).

Amikor alázatosan megvallod Istennek a bűneidet, azzal aláveted a saját akaratodat az Ő akaratának. Elismered a gyengeségedet. Elismered, hogy Ő az Isten, te pedig nem vagy az. Ez az az imádság, amit Isten meghallgat, mert megígérte: „Megáldom az alázatos és a megtört szívűeket” (Ézsaiás 66:2 NLT fordítás).

Sokan nem akarják bevallani gyengeségeiket és bűneiket, mert azt gondolják, hogy büntetést kapnak azokért. De Isten már tud minden bűnödről! Tud az összes hibáról, amit az életed során elkövettél. Csak azt akarja, hogy megvalld őket. Azt akarja, hogy mutass alázatot, és amikor ezt megteszed, akkor Ő nemcsak válaszolni fog az imádra, hanem kegyelemmel fog válaszolni.

Bármikor, amikor úgy imádkozol, hogy „Istenem, szükségem van rád, Rád vagyok utalva, mert én ezt egyedül nem tudom megtenni”, akkor Ő meghallgat és megerősít téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor valaki bevallja a saját küzdelmeit, nagyobb vagy kisebb a valószínűsége annak, hogy te alázattal reagálsz? Miért?
  • Milyen területeken esik nehezedre beismerni a gyengeségeidet? Miért lehet az, hogy egyes gyengeségeinkről nehezebb beszélni Istennek, mint más gyengeségeinkről?
  • Mikor és hogyan láttad azt, hogy Isten nagyra értékelte, hogy alázatos voltál (vagy hogy valaki más alázatos volt)?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Isten meghallgatja a szívből fakadó imákat

2023. december 02. 03:00 - Antal Péter Dávid

scenic-autumn-landscape_s.jpg„Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok."

1Péter 5:7

Ha valaha is imádkoztál így: „Istenem, segíts! Túl vagyok terhelve érzelmileg és elcsüggedtem. Nem tudom, képes vagyok-e folytatni.”, akkor őszinte voltál Istennel – és - ha ezt érzed - Isten is az ilyen imát szeretné hallani tőled.

Támadás alatt érzed magad? Mondd el Istennek! Úgy érzed, hogy nincs energiád? Mondd el Istennek. Elutasítottnak vagy magányosnak érzed magad? Mondd el Istennek! Az ÚR engedi, hogy ráterhelj mindent, amit érzel, mert a Biblia azt mondja: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Péter 5:7)

Néha azonban félelmetes lehet őszintének lenni Istennel. Tettetheted azt, mintha Isten nem tudna már mindent életedről. Épp ezért fontos, hogy emlékezz három tényre Istenről amikor imádkozol.

Isten ismer minden érzelmet, amit érzel. A Biblia azt mondja: „Ő formálta mindannyiuk szívét, ismeri minden tettüket. (Zsoltárok 33:15).

Amikor elmondod Istennek, mit érzel, soha nem fogja azt mondani: „Ez meglepetés számomra.” Miért? Mert ő teremtette az elmédet és minden másodat. Szabadon beszélhetsz vele. Semmi, amit mondasz, nem fogja váratlanul érni.

Amikor megosztod érzéseidet Istennel az a te javadat szolgálja, nem az övét. Isten tudja, hogy amikor „lerakod rá minden terhedet” az mérhetetlen sok feszültséget és belső konfliktust old fel az életedben.

Isten jobban megérti az érzéseidet, mint te magad. A Biblia azt mondja: „Az ÚR minden szívbe belelát és minden emberi gondolatot jól ért.” (1Krónikák 28:9 NCV fordítás).

Kétlem, hogy mindent értesz, amiről gondolkodsz. Én magam biztosan nem értek mindent, ami az eszembe jut. Néha olyan érzelmeim támadnak, amikről elgondolkodok: „Honnan jött ez?” Mivel Isten maga adta neked az érzelmeidet, mindig megérti azokat.

Az egyetlen ok, amiért érzelmeid vannak, az az, hogy Isten képmására lettél teremtve – mert Isten érzelmekkel teli Isten. A Biblia azt mondja, hogy Isten szomorú és dühös lesz, sőt nevet is. Mint minden, ami Isten ajándéka az érzelmek is helyén valóak, ha a megfelelő módon használjuk őket, és nem arra, hogy másokat bántsunk.

Isten szereti, amikor meghallgat téged. A Biblia azt mondja: „Szeretem az Urat, mert meghallgatja könyörgésem szavát... ezért őt hívom segítségül, amíg csak élek.” (Zsoltárok 116:1-2).

Isten odafigyelő Isten. Lehet, hogy te túl elfoglalt vagy a vele való beszélgetéshez, de ő soha sem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszélgessen veled. Sosem lankad a figyelme; nem fogja azt mondani: „Miről beszéltél? El tudnád ezt újra mondani?" Isten mindig figyelmes.

Tehát amikor szorult helyzetben érzed magad, vagy a tűrőképességed határánál jársz, imádkozz őszintén és „kiálts az éjszakába ... öntsd ki szívedet, mint a vizet az Úr színe előtt” (Jeremiás siralmai 2:19).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Annak ellenére, hogy Isten azt akarja, hogy „lerakd rá minden terhed”, mi tarthat vissza attól, hogy teljesen őszinte legyél vele?
  • Mit mondanál most Istennek, ha őszinte lennél azzal kapcsolatban, ahogy most érzel?
  • A Zsoltárok 55,17 szerint „Reggel, délben és este Istenhez kiáltok és Ő meghallja a hangomat” – mikor érdemes Istenhez kiáltani?

 (*Daily Hope by Rick Warren 2023.11.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Honnan kaphatsz erőt a folytatáshoz?

2023. december 01. 03:00 - Olajfa

"Letipornak, de újra felkelünk és folytatjuk tovább."  2Korinthus 4,9 (TLB fordítás)

Ha voltál már valaha versenyen, akkor hallottad, ahogy a nézők azt kiabálják: "Csak így tovább!", hogy motiválják a sportolókat. Ez azok számára is nagyszerű tanács, akik érzelmileg, szellemileg vagy lelkileg kimerülnek az élet maratoni futásában: Tarts ki!

A szentírás számos példát tartalmaz olyan emberekről, akik elszántan folytatták az ellenállással szemben is, köztük Jézus és Pál.

Jézusnak folyamatos ellenállással kellett szembenéznie. Vallási és politikai vezetők megfélemlítették őt. Megpróbálták megállítani a szolgálatát azzal, hogy azt mondták neki, Heródes király meg akarja öletni őt. Jézus azonban azt mondta nekik: "

Ő ezt mondta nekik: "Menjetek, mondjátok meg annak a rókának: Íme, ma és holnap ördögöket űzök ki, és gyógyítok, de harmadnap bevégzem küldetésemet. Viszont ma, holnap és a következő napon úton kell lennem." (Lukács 13:32-33)

Semmi sem akadályozhatta meg Jézust abban, hogy véghez vigye a céljait - sem félelem, sem ellenállás, sem kritika. Rugalmas volt és meg volt benne a kitartás ahhoz, hogy folytassa a munkát.

Pál is szembesült olyan akadályokkal, amelyek könnyen lelssíthatták volna. A 2Korinthus 4:8-9-ben ezt mondta: "Minden oldalról nyomasztanak minket a bajok, de nem zúznak szét és nem törnek össze. Tanácstalanok vagyunk, mert nem tudjuk, miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek, de nem adjuk fel és nem hagyjuk abba. Üldöznek bennünket, de Isten soha nem hagy el. Letipornak, de újra felkelünk és folytatjuk tovább." (TLB fordítás)

Talán ismerősen hangzik ez, mert úgy érzed, hogy a bajok sok irányból érnek téged. Fáradt vagy és kimerültél és úgy érzed, nem fogsz célba érni.

Hogyan tudod folytatni?

Az erőt a folytatáshoz ugyanonnan kapod, ahonnan Jézus és Pál is kapta: Istentől.

"Végül is csak Isten erejéből tudunk kitartani, aki előbb megváltott minket, majd elhívott erre a szent munkára." (2Timóteus 1:8-9 MSG fordítás)

Isten nem várja el tőled, hogy a saját erődből töltsd be az elhivatásod és az ő akaratát. Először megment téged és utána erőt ad neked a mindennapi élethez. Mindent megad neked, amire szükséged van ahhoz, hogy folytasd és befejezd, amire elhívott.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen félelem, ellenállás vagy kritika csábít arra, hogy visszahúzódj annak cselekvésétől, amire Isten elhívott?
  • Miben érzed, hogy "nyomasztanak minden oldalról" a problémáid?
  • Hová fordulnak az emberek Istenen kívül, hogy erőt merítsenek a nehézségek elviselésére? Miért csak Isten ereje elég ahhoz, hogy ezeken átsegítsen?

(*Daily Hope by Rick Warren 2023.11.24)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az úrvacsora hálához vezet

2023. november 30. 03:00 - csmsdvd

ocean.jpg

„Az áldás pohara, amelyet megáldunk, nem a Krisztus vérével való közösségünk-e? A kenyér, amelyet megtörünk, nem a Krisztus testével való közösségünk-e?” (1Kor 10,16)

Amikor úrvacsorát veszünk, arra emlékezünk mit tett Jézus értünk a kereszten.

Ez nem egy üres szertartás, amit a keresztyének csak azért gyakorolnak, mert muszáj. Ehelyett Isten azt akarja, hogy azért vegyünk úrvacsorát, hogy segítsen emlékezni. Miért is kell emlékezzünk? Azért, hogy hálásak lehessünk. Csak azokért a dolgokért lehetsz hálás, amire emlékszel.

Az úrvacsorázás emellett egy olyan hálaadási szokás, ami segít emlékezni mit tett értünk Jézus a kereszten.

A Biblia azt mondja Pál első levelében a korintusiakhoz, a 11. fejezet 23-25 verseiben:„Jézus azon az éjszakán, amelyen elárultatott, vette a kenyeret, és hálát adva megtörte, és ezt mondotta: „Vegyétek, egyétek, ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután vacsoráltak, és ezt mondta: „E pohár amaz új szövetség, az én vérem által, ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.””

Jézus azért adta a kenyeret és a bort, hogy az emlékezés egy-egy eszköze legyen. Amikor ezeket használjuk, akkor hálánkat fejezzük ki azért, amit Jézus tett értünk.

Az úrvacsorára használt másik szó az Eucharisztia. Ez egy görög szó, ami hálaadást jelent. Az úrvacsora a hálaadás mintaképe. Isten egyik kedvenc módja arra, hogy köszönetet mondjunk neki. Istennek sokféleképpen mutathatjuk ki a hálánkat, hálaadó énekeken keresztül, hálaadó áldozatokon keresztül, vagy az úrvacsorán keresztül.

„Az áldás pohara, amelyet megáldunk, nem a Krisztus vérével való közösségünk-e? A kenyér, amelyet megtörünk, nem a Krisztus testével való közösségünk-e?” (1Kor 10,16)

Amikor az úrvacsorai kehelyből iszunk és a kenyeret esszük, akkor azt mondjuk Istennek: „Atyám, köszönjük, hogy elküldted Fiadat, hogy egy tökéletes életet éljen és meghaljon a mi bűneink miatt, hogy bűnbocsánatot kaphassunk.”

Amikor emlékezetjük magunkat arra, milyen nagy árat fizetett Jézus azért, hogy megmentsen, az egyetlen ésszerű válasz a hála.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor úrvacsorázol, általában a hála szellemében teszed ezt? Miért vagy miért nem?
  • Mit gondolsz, miért akarja Jézus, hogy más keresztényekkel együtt úrvacsorázzunk, és ne egyedül?
  • Milyen más módokon gyakorolhatod a hálát Isten családjában élő emberekkel?

Bíztál-e Isten üdvösség ígéretében?

Ha még soha nem adtad át az életedet Jézusnak, akkor imádkozhatod ezt az egyszerű imát még ma:

Drága Jézusom!
Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsájtod, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.
Megvallom bűneimet, és kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy te vagy Isten, az én Megváltóm, és azt akarom, hogy életem Ura légy. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt akarom tenni, amit te mondasz nekem.
Jézus, hálás vagyok a szeretetedért és az áldozatodért, amely lehetővé teszi számomra, hogy kapcsolatom legyen veled, és egy nap csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg ezt. És köszönöm neked, hogy nem kell kiérdemelnem, vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

(Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.)

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.23.)

Szólj hozzá!

Az első valódi hálaadás!

2023. november 29. 03:00 - Lencsés Tamás

„Akkor tartsd meg a hetek ünnepét Istenednek, az Úrnak, és adj önkéntes áldozatot aszerint, ahogyan megáldott téged Istened, az Úr.

(5Móz 16,10 )

Az összejövetel, amelyet a legtöbb amerikai az első hálaadásként tart számon, 400 évvel ezelőtt történt.

Azonban 3000 évvel azelőtt Isten azt mondta Izrael népének, hogy hozzanak létre egy hálaadó ünnepet, a Hetek ünnepét. Isten jóságát kellett ünnepelniük, és hálájukat úgy kellett kifejezniük, hogy évente egy különleges hálaáldozatot hoztak neki.

Mózes 5. könyvének 16. fejezetében található 10. versben ez áll: „Akkor tartsd meg a hetek ünnepét Istenednek, az Úrnak, és adj önkéntes áldozatot aszerint, ahogyan megáldott téged Istened, az Úr... Tegyétek ezt az egyetlen imahelyen” (GNT fordítás).

Ezen az eredeti hálaadó napon az izraelitáknak hálaadó ajándékot kellett hozniuk a hálaadás helyére, a templomokba, ahol imádkoztak. Ezt a hálaadó felajánlást Isten népe évezredek óta gyakorolja, és a Szentírás is sokszor említi.

Isten ezt mondja a Zsoltárok könyvének 50. fejezetében található 23.versben: „Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását.”

A Biblia sokszor elmondja nekünk, hogy milyen áldozatot kell adnunk: A jövedelmünk első részét kell Istennek adnunk, nem pedig a maradékot. Pénzügyeinkben Istent kell az első helyre tennünk.

Bármikor, amikor felajánlást adunk Istennek, az háromféle hálát képvisel: múltat, jelent és jövőt. Felajánlásod hálát mutat Isten múltbeli és mai áldásaiért. Valamint hitet abban, hogy Isten áldása a jövőben is folytatódik. Isten mindig honorálja a hitet áldásával.

A Bibliában több ígéret kapcsolódik a hűséges adakozáshoz és a nagylelkűséghez, mint bármely más témához. Hogy miért? Mert Isten azt akarja, hogy gyermekei olyanok legyenek, mint Ő. Ő pedig egy nagylelkű Isten!

Jézus azt mondja Lukács evangéliumának 6. fejezetében található 38. versben: „Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.”

Ahogyan tudtál bízni Jézusban, hogy megbocsátja bűneidet és megmenti a lelkedet, ugyanúgy bízhatsz Istenben, hogy megtartja ígéretét, hogy gondoskodik rólad. A hálaadó áldozatod azt mutatja Istennek, hogy mindenben és mindenkor bízol benne.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ha Istent tennéd első helyre a pénzügyeidben, mi változna meg az adakozás, a megtakarítás és a költekezés terén?
  • Ha egyszer már bíztál Istenben, hogy megmentett a bűneidtől, hogyan könnyíti meg ez azt, hogy minden másban is bízzál benne?
  • Idén hálaadáskor hogyan mutathatod ki Istennek a háládat az adakozásoddal?

 

 (*Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.22.)

  

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása