Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan mérjék a keresztények a sikert?

2024. január 06. 03:00 - Olajfa

"Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni." Zsid 11,6

Inkább valami nagyot próbálok megtenni az életemben, még ha el is bukok, minthogy semmit se tegyek, de azt sikeresen.

Mégis a legtöbb ember az utóbbit választja! Csak sodródnak az életben. Nincsenek céljaik. Nem célozzák meg a holdat, mert attól félnek, hogy nem jutnak el, csak a kerítésoszlopig. Az emberek elfelejtették, vagy soha nem is értették meg, hogy a kudarc nem ugyanaz, mintha valamire képtelenek lennénk. A kudarc az, ha valaki nem hajlandó megpróbálni valamit.

Amikor Kay és én több mint 40 évvel ezelőtt megalapítottuk a Saddleback gyülekezetet, sokszor mondtam a családomnak, hogy ezek a szavak legyenek a sírkövemre írva: "Legalább megpróbálta". Akkor még nem dőlt el, hogy a mi kis gyülekezetünk fennmarad-e vagy sem.

Volt egy nagy célom és látásom. És ha soha nem értem volna el, azt akartam, hogy tudják, "legalább megpróbáltam". Ezt ma már nem írhatom a sírkövemre, mert a terv bevált, Isten kegyelméből. De egy projekt, vállalkozás vagy szolgálat kezdetén nyugodtan mondhatod, hogy "legalább megpróbáltam".

Ez a hit. A félelmeid ellenére is haladsz előre. A Biblia azt mondja a Máté evangéliuma 9. részének 29. versében: "Legyen a ti hitetek szerint". Amikor előre haladsz és megmutatod Istennek, hogy hajlandó vagy bízni benne az ismeretlennel együtt is, te döntöd el, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet.

Az élet egy maraton. Az emberek nem azért futnak maratont, hogy első helyezést érjenek el. A több ezer futó közül csak egy ember szerezheti meg az első helyet. Azért futnak maratont, hogy célba érjenek és elmondhassák: "Megpróbáltam, megcsináltam."

A legtöbb dologban nem leszel első az életben, ahogy én sem. Ami igazán számít, az a következő: erős hajrával fejezted be a versenyt, vagy túl hamar abbahagytad, esetleg életed utolsó részéig csak ellavíroztál? Keményen és gyorsan futottál Jézus Krisztusért egészen addig a napig, amíg haza nem vitt?

A Zsidókhoz írt levél 11. részének 6. verse azt mondja: "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni". A hit azt jelenti, hogy megpróbálod. Kitűzöl egy célt, kockázatot vállalsz és keményen dolgozol. Az, hogy eléred-e a célodat, vagy legyőzöd-e az nehézséget, lényegtelen.

Ha Isten dicsőségére próbálsz megtenni valamit, nem kell kudarcként tekintened rá, bármi is történjék. Ha hittel teszel valamit, máris sikeres vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • A győzelem elérése a legfontosabb számodra, vagy az, hogy valamin keményen dolgozz? Miért?
  • Mit jelent az, hogy próbálsz valamit tenni Isten dicsőségéért?
  • A legtöbb célt nem nagy tettekkel, hanem apró, mindennapi, következetes, fegyelmezett cselekedetekkel lehet elérni. Hogyan alkalmazod a fegyelmezettséget, miközben egy célért dolgozol?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.12.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása