Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mielőtt elkötelezed magad, miként méred fel, hogy mivel jár?

2024. március 23. 03:00 - ReveSz

tilt-shift photography of person in brown jacket"Mielőtt fogadalmat teszel, felméred mivel jár?" Péld 20,25 (PLB fordítás)

Amikor egy fontos döntést kell meghoznod, a Biblia szerint fel kell mérned az árát: "Bolondság és meggondolatlanság az Úrnak ígéretet tenni, mielőtt megszámolnád az árát" (Péld 20,25 TLB).

Minden döntésnek ára van. Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy ezen a négy területen a döntésed mibe fog kerülni: idő, pénz, energia és kapcsolatok.

Alapvetően arra adnék engedélyt, hogy azt mondd az embereknek: "Majd visszatérek hozzád". Nem baj, ha átgondolod, és felméred a költségeket. Ne hagyd magad nyomás alá helyezni, mert van egy törvényszerűsége az életnek, amit a Példabeszédek és a Prédikátor tanít: Mindig könnyebb belépni, mint kiszállni.

Könnyebb eladósodni, mint megszabadulni az adósságtól. Könnyebb belépni egy kapcsolatba, mint kilépni egy kapcsolatból. Könnyebb feltölteni a napirendet, mint teljesíteni a napirendet. Mindig könnyebb belépni, mint kilépni.

A Lukács 14:28-29 azt mondja: "Ha tornyot akarsz építeni, először leülsz és eldöntöd, hogy mennyiből fogod megépíteni, hogy megnézd, van-e elég pénzed, hogy befejezd a munkát. Ha nincs, akkor talán lerakjátok az alapozást, de nem tudjátok majd befejezni. Akkor mindenki, aki látná, kigúnyolna téged" (NCV fordítás).

Mielőtt elindítottam a Saddleback Gyülekezetet, meg kellett számolnom, hogy mennyibe fog ez nekem kerülni idő, pénz, energia és a családom szempontjából.

Tudtam, hogy áldozatokat kell hozni az induláskor, ezért feltettem magamnak a kérdést: "Megéri-e?". Ó, igen, megéri! A tudat, hogy emberek ezrei lesznek a mennyben az örökkévalóságban a Saddleback Gyülekezet szolgálatán keresztül, mindent megér.

Itt van tehát a kérdés, amit fel kell tenned, amikor egy fontos döntést hozol: Megéri-e? Győződj meg róla, hogy számolsz az árral, mielőtt elköteleznéd magad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért tartod fontosnak, hogy számolj egy döntés súlyával az energiád szempontjából?
  • Melyik döntésnél kell azt mondanod másoknak, hogy "hadd gondoljam át"? Mit gondolsz, hogyan fognak reagálni?
  • Mitől éri meg egy olyan döntés, ami sok pénzedbe, idődbe és energiádba kerül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása