Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kétség a képzelet ellensége

2024. május 05. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„Ha valakinek nincs bölcsessége, kérje Istent, aki bőkezűen ad mindenkinek, anélkül, hogy hibát keresne, és Ő ad neki. De amikor kérsz, hinned kell, és nem kételkedni, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél fúj és hány. Az ilyen ember ne várjon semmit az Úrtól.” (Jk 1,5-7 )

A kételkedés a képzelet ellensége.

Amikor gyerek voltál, nagyszerű képzelőerőd volt. De ahogy idősödsz, ez elkezd rozsdásodni. Nem képzeled el, hogy milyenek is lehetnének a dolgok, és  csak elkezdesz az adott helyzetnek megfelelően élni. Megrekedsz a "status quo"-ban, ami latinul jelenlegi állapot-ot jelent.

A kétség és a félelem megakadályozza azt, amit Isten akar tenni az életedben. Ahhoz, hogy elképzeljünk valamit, bátorság kell. Tudod, hogy a legtöbb ember miért nem képzel el bármit is? Mert fél a kudarctól.

Minden nagyszerű dologtól, amit a Saddleback gyülekezetben csináltunk, halálosan féltem először. De azt mondtam, akkor is meg fogjuk csinálni. Miért? Mert nem hagyom, hogy a félelem uralja az életemet. És lehet, hogy remegve, de akkor is megyek előre.

A bátorság az, amikor félsz ugyan, de mégis megteszed, ami helyes. Néha ez azt jelenti, hogy azt teszed, amitől a legjobban félsz! Felmerülhet benned a kérdés: „Meg kell várnom, amíg minden kétségem eloszlik?” Nem, szembe kell menned a félelmeiddel! Figyelmen kívül kell hagynod minden bizonytalanság érzést, és haladnod kell előre.

 A Jakab 1,5-7 ezt mondja: Ha valakinek nincs bölcsessége, kérje Istent, aki bőkezűen ad mindenkinek, anélkül, hogy hibát keresne, és Ő ad neki. De amikor kérsz, hinned kell, és nem kételkedni, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél fúj és hány. Az ilyen ember ne várjon  semmit az Úrtól. 

 A képzeletedet vagy a félelem fogja irányítani, vagy a hit. Ezt te döntöd el. Ha hagyod, hogy a félelem uralja a képzeletedet, akkor állandóan kiborulva, stresszesen, aggódva fogsz élni, és rossz lesz az életed.

Dönts inkább úgy, hogy ne a félelem, hanem a hit legyen a meghatározó az életedben! Bízz Istenben! Ha bízol Őbenne, akkor hitben haladhatsz előre, és engedheted, hogy a képzeletedet a lehetséges jó dolgok sokasága töltse be – mert Istennel minden lehetséges!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  Mi az a nagy dolog, amiről úgy gondolod, hogy Isten meg akarja tenni az életedben, de te eddig hagytad, hogy a kételkedés visszatartson ettől?
  • Félnél megnyitni az elmédet és az életedet az Istentől való összes lehetőség előtt? Miért igen vagy miért nem?
  • Amikor imádságban kérsz valamit Istentől, miért akarja, hogy te hidd, hogy Ő válaszol az imádra?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.04.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása